Gazet  – Din sköna bulletin
Har

INFO OM OCH TIPS FÖR HÅRET

Martas hörna - 1 december, 2011, 22:22

Hårsäckar/hårfolliklar finns över hela kroppen. Hårstråna växer från papillen som finns på toppen av varje hårstrå, papillen är fylld med nerver och blodkärl. Hårsäcken bestämmer hårets utseende. En rak hårsäck ger i regel rakt hår, en böjd hårsäck ger vanligtvis vågigt hår medan en spiralformad hårsäck oftast ger ett lockigt/krulligt hår.

I anslutning till hårsäcken finns talgkörtlarna som utsöndrar det talg, ett fett, som fungerar som smörjmedel för hår och hårstrå. Personer med fett hår har ett överskott av talg i håret. Om en hårsäck täpps till eller ett hårstrå växer inåt kan en hårsäcksinflammation uppstå.

HÅRSÄCK

 

En schematisk bild över en hårsäck. (Hair = Hår, Skin surface = Hudyta, Sebum = Talg, Follicle = Hårsäck, Sebaceous gland = Talgkörtel)

 

Det finns tre olika typer av hår:

1. Lanugohår, de fina hår som täcker nästan hela kroppen hos foster.

2. Vellushår, de korta, tunna hår som växer på hela kroppen och ser ut som ”persikoludd”.

3. Terminalhår, fullt utvecklat hår som generellt är mycket längre, tjockare och strävare än vellushår.

Det finns flera sjukdomstillstånd som påverkar håret, till exempel kemoterapi vid cancerbehandling. Denna behandling ger håravfall då cellerna i hårbotten delar sig ofta liksom cancerceller, som behandlingen inriktar sig på. GIFTER lagras i hårstrån i åratal, i rättsmedicinska undersökningar kan man bl a se om en person utsatts för arsenik.

Med gift menas ämnen som genom sin kemiska natur förändrar livsvillkoren för cellerna, så att dessa helt eller delvis störs i sin funktion.

Individuella hår växlar mellan perioder av tillväxt och dvala. Under tillväxtfasen så är hårfolliklarna långa och bulliga. Håret växer utåt med en hastighet på cirka 1/3 mm per dag. Efter tre till sex månader stannar tillväxten, follikeln krymper och hårroten växer fast. Efter en tids vila så börjar en ny tillväxtperiod. Då puttas det gamla hårstrået ut. Huvudhår har mycket längre tillväxtperioder varför detta hår blir mycket längre innan de fälls.

Huvudhåret är det mest framträdande på de flesta människor. Dess främsta uppgift är att skydda skalpen från UV-strålning, vilket förklarar varför människor i heta, soliga klimat har tätt, krulligt hår. En individuell hårsäck producerar endast ca 20 hår under en persons livstid. Om håret blir rakt eller krulligt är genetiskt förprogrammerat men kan ändra sig med tiden.

I normala fall har en människa cirka 80 000 – 160 000 hårstrån över hårbotten och oftast tappar man upp till 100 stycken per dag.

Genomsnittligt arbetar 85 % av alla hårsäckar medan 15 % vilar. Håret tunnas ut när allt fler hårsäckar går i en för tidig eller förlängd vila. Detta kan ske vid sjukdom eller andra påfrestningar, såsom stress. Antalet arbetande hårsäckar blir även mindre ju äldre man blir.

Håret på huvudet växer ca 1 cm i månaden, varierar från person till person.

Äldre personer tenderar att utveckla grå hår eftersom pigmentet i håret går förlorat och håret blir mer färglöst. Grått hår brukar räknas som ett kännetecken på den normala åldringsprocessen. Åldern då man börjar få grått hår varierar men nästan alla över 75 år har grått hår, män brukar generellt få grått hår tidigare än kvinnor.

Med tanke på att gifter/kemikalier kan lagras i åratal är det kanske idé att se över sina ”hårovanor” och söka upp en ”ekofrissa” som guidar Dig till en normal och sund hårvård.

I Västertorp, söder om Stockholm gömmer sig en pärla – LUPA LUPA (fjäril på afrikanska).

Angela Lindström jobbade som traditionell frisör. Redan då föredrog hon det naturligt vackra håret och  avrådde ofta från syntetfärgning. En sjukdom gjorde att hon insåg vikten av att se över sitt sätt att leva och hur hon närde sin kropp både på in- och utsidan. Ett helhetstänk växte fram där medvetenheten över alla gifter vi dagligen utsätts för, gjorde att den ekologiska inriktningen blev en självklarhet. Hon kunde inte utsätta sin kropp för de gifter ett traditonellt frisörjobb innebär. Att starta en egen liten rörelse med helt ekologisk/naturlig inriktning tog form. Namnet LUPA LUPA växte fram då både fjärilar och Afrika, där hon haft fantastiska upplevelser, ligger henne varmt om hjärtat.

Såhär inför vintern brukar håret bli statiskt/flygigt. Angela tipsar om att inte tvätta håret för ofta och borsta med svinborst. Då får håret hjälp av naturligt sebum (talg) att undvika flygighet.

I en harmonisk hemmiljö erbjuds en enormt skön huvudmassage på ca 45 min. Därefter om man vill: tvätt, klipp, växtfärga eller styling, allt enligt önskemål. Rubbet naturligtvis med härligt rena och ekologiska produkter.  Håret känns/ser fantastiskt ut när man går därifrån. Det mest positiva med behandlingar i denna miljö är totalfokus på DIG, inga störande moment runtomkring. Här finns ”helhetstänket” och Angela har DET i sina händer! Säger också att hon värnar särskilt om grått hår. Kontaktinfo enligt nedan. En klart lysande stjärna på min himmel!

Tidsbeställning och info: 0702-717715                                                     


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar i kategegorin "Martas hörna":
1Ugglyannons

20 ÅR ÄLDRE – SNABBT, STYGGT

Martas hörna - 10 oktober, 2015, kl 14:41

Det är inte alls svårt, följ råden enligt nedan: *Rök minst 20 cigaretter om dagen, då företrädesvis utan filter, dra djupa halsbloss. *Sola så fort Du kan, helst mellan kl 11.00 – 14.00, ge dig inte förrän Du blir rejält bränd! *Solariesolande flera gånger i veckan rekommenderas. Smörj inte in… Läs mer


ekoraps

Marta ryter till

I livet, Martas hörna - 6 juni, 2012, kl 20:16

Texten nedan kommer från tillverkaren, frågetecknen är mina och förklaringen kommer längst ned. Ekoraps är en hudvårdsserie gjord på svensk ekologisk rapsolja. Serien innehåller hudvårdsprodukter som värnar om både människa och miljö (?). Råvarorna i produkterna väljs med stor omsorg och är ekologiskt certifierade. Alla produkter är dermatologiskt testade och i… Läs mer


maria

Alla kvinnor är vackra

I livet, Martas hörna, Sköna Nyheter - 6 juni, 2012, kl 20:12

”–Jag har en önskan om att göra varje kvinna om möjligt ännu vackrare” – säger Maria Åkerberg, grundare av Dermanord – Svensk hudvård AB. Sveriges enda 100% ekologiska hudvårdsmärke med egen tillverkning. Närproducerade och djupverkande produkter.   I mitten av maj var det dags för pressrelease av den senaste skapelsen… Läs mer


bonde

EN HELT VANLIG DAG I EN LANTBRUKARES STRÄVSAMMA LIV

I livet, Martas hörna - 5 maj, 2012, kl 05:56

  Helena (54 år) och Peter (57 år) driver ett lantbruk i närheten av Katrineholm sedan 29 år tillbaka, Sörgölet. De sköter ca 80 ha mark och ca 200 nötkreatur, mjölk- och köttdjur blandat. Detta innebär ett tungt och hårt liv men också en härlig frihet. Vi har för längesedan… Läs mer


BerryRefinedCollection 2_8in

ÉMINENCE

Martas hörna, Sköna Nyheter - 3 mars, 2012, kl 01:40

  Handgjord, ren ekologisk hudvård från Ungern har gjort sitt intåg i vårt avlånga land. Éminence är ett familjeägt företag som grundades redan 1958 och fick ett stort genombrott 1996, då företaget flyttade huvudkontoret till Vancouver, Kanada. Man valde dock att ha kvar odlingar och tillverkning i Ungern. Företaget växte… Läs mer


1marta

Marta rekommenderar

I livet, Martas hörna - 3 mars, 2012, kl 22:24

  Maria Åkerberg deep skin organics nyhet compact foundation. Det är ett vegetabiliskt baserat makeupunderlag, som ger en jämnare hudton och en väldigt skir, fin yta som håller hela dagen. Den ser ut som ett vanligt puder, men är fuktig och ska appliceras med torr makeupsvamp, från mitten av ansiktet… Läs mer


Happy smiling female getting massage

TIBETANSK FACE LIFT MASSAGE

I livet, Martas hörna - 2 februari, 2012, kl 12:31

Vad är det? En massagemetod med sitt ursprung ur gammal tibetansk tanke och tradition. Frigör spänningar. Stretchar muskler och sätter fart på cirkulationen. Effektivvid spännings-/stresshuvudvärk, stresshud, om Du biter ihop på nätterna, ömmar i käkarna eller som en skön djupavslappning. Mental och fysisk balans eftersträvas. Syftet är främst att få… Läs mer


Weleda-baby-internet

Hudvårdstest till det bästa vi har, barnen!

I livet, Martas hörna - 2 februari, 2012, kl 09:49

Såg precis en repris på TV2, där Eva Röse låter testa sig för kemikalier i blodet. Vid tillfället var hon gravid och ville ha koll på hur mycket av kemikalierna som överfördes till barnet, både via blod och via bröstmjölk. Det visade sig vara bra mycket mer än vad man tidigare… Läs mer


KARIN-FENG-SHUI

Feng Shui

I livet, Martas hörna - 1 januari, 2012, kl 22:57

FENG SHUI – MER FLOW/HARMONI I TILLVARON Har Du, liksom jag, lyckats samla på dig en massa prylar genom åren som börjar tynga mer och mer? Här kommer tips på ett alldeles fantastiskt hjälpmedel för att skapa ordning och harmoni i tillvaron. Det gäller bara att ta sig i kragen… Läs mer


badrums

Kaos i badrumskåpet

I livet, Martas hörna - 1 januari, 2012, kl 20:44

  Släng eller ge bort allt Du inte använder! En normal och sund daglig hudvård för ansikte/kropp klarar Du med 9 välanpassade produkter; RENGÖRING Som förutom allt som belastat huden under dagen/natten även tar bort make up. Finns olika varianter för olika hudtyper, några visas nedan. Gå in på hemsidorna för… Läs mer


ESTELLEBANNER parmesan_bild-300x300

© Copyright 2009-2011, AnnonseraRSSPressbilder, Kontakt: info@gazet.se