Gazet  – Din sköna bulletin
shopaholicbecky

Älskar verkligen alla Bridget Jones och Shopaholic-Becky…?

I livet, Okategoriserade - 2 december, 2011, 00:44

Känner ni igen följande situation: ibland när alla skrattar så skrattar man med, fastän man inte förstod skämtet, bara för att man inte vill framstå som korkad?! Egentligen är det i sig ganska korkat, men just där och då är kanske det är den enklaste lösningen om man inte vill förklara i detalj vad det var som man inte förstod. Har ni någon gång upplevt det?
Etter värre kan det också bli om det är hypade filmer, böcker eller TV-serier som diskuteras och man faktiskt inte förstår vad det är så otroligt speciellt med just den storyn, författaren, karaktären eller skådespelaren. Vissa höjs till skyarna och man själv står kvar och undrar vad fasiken det är man missar, som alla andra ser. Och känner sig möjligtvis ganska dum, men det är svårt att säga det högt, man vill inte att alla de andra också skall känna att man är dum och då är det lättast att vara tyst. Men nu tänker jag ta bladet från munnen när det gäller några omhuldade gullegrisar som står mig upp i halsen, karaktärer som alla verkar ha svalt med hull och hår och jag kan bara inte förstå varför!
Böckerna om Shoppaholic-Becky och Bridget Jones. Alla ääälskar dem och höjer dem till skyarna som roliga, smarta och underhållande. Det funkar inte för mig. Själv ser jag bara två vandrande katastrofer som borde gå i terapi. Mycket och länge. När alla skrattar åt Becky Bloomwoods shoppingmissbruk, hennes växande kreditkortsräkningar och att banken jagar henne hysteriskt får jag får ont i magen och mår lite illa. Det är min personliga mardröm, att vara skyldig pengar och inte kunna betala tillbaka och Beckys växande skulder (och lögner!), hennes uppenbara försök att försöka shoppa sig till lycka, kärlek och ett bättre liv får det att vända sig i magen på mig och att läsa boken (för jag har aldrig kommit längre än den första) och få insikt i hennes förvirrade missbruk är för mig rent plågsamt, inte roligt, inte ens det minsta lilla. Jag har vägrat se filmen, trots att fantastiska Isla Fisher spelar huvudrollen, för inte ens det skulle kunna rädda vraket Becky från total kollaps….
   Och Bridget Jones. Jag såg filmen först, väl medveten om att det absolut inte är så man skall göra, och älskade den, så boken måste ju vara bra, eller hur? Det är väl ändå rätt logiskt? Tänk så fel man kan ha. Bok-Bridget är neurotisk, har ätstörningar och är labil. Det kan i många fall vara roligt, till och med hysteriskt roligt, kan jag skamset medge, men boken var inte ens skriven på det sättet att jag kunde småle åt någon som hetsräknar kalorier. Jag skämdes för Bridgets skull när jag läste om hur hon kedjerökte, hetsbantade och hur hon kämpade för att vara inne, hipp och cool och allt bara blev värre ju med hon försökte. När jag lade ifrån mig boken funderade jag på hur den där smörjan kunde knåpas ihop till en fantastisk film. Och sedan försökte jag undvika att tänka på att Alla Älskade Bok-Bridget och på vad det nu egentligen var som jag missade. För ett par miljoner läsare kan väll inte ha fel…?
   I situationer när de här karaktärerna kommer på tal och alla berättar om hur mycket de älskar dem så brukar jag antingen prisa Film-Bridget eller gå på toaletten när jag inte kan hitta något fyndigt om Becky-hej-kom-och-hjälp-mig. För precis som när man förklarar att man inte fattade det där konstiga skämtet, så blir det lätt så att folk tycker att man är lite knepig om man inte förstår det där underbara med just de här böckerna och ibland är det helt enkelt enklaste vägen att vara helt tyst.

För även om en miljon läsare faktiskt kan ha oerhört fel, så är det ibland bäst att inte vara den som påpekar det för dem.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar i kategegorin "I livet":
1var

Vårens förundran

I livet, Relaterat till Thomas - 4 april, 2016, kl 05:15

Våren står för dörren och tecknen är tydliga. Flyttfåglarnas sång ljuder åter omkring. Uteserveringarna poppar upp som svampar om hösten och pollenprognosen blir plötsligt intressant. Tydliga vårtecken i min värld. En annan iakttagelse kan till viss del liknas med flyttfåglarna, och jag tror att du kommer känna igen dig. Skillnaden… Läs mer


nytt

Vår, nytt ljus, nytt hopp, nystart!

I livet - 4 april, 2016, kl 09:37

Det som brukar rädda mig genom vintern när träden är kala, gräsmattan brun och jag själv alabastervit är min inomhusdjungel av grönt. I mina fönster trängs och bildas en slags pelargonridå mot omvärlden. Jag är dem evigt tacksamma och därför ska de få en nystart! Jag är en sån där… Läs mer


valentine

Alla Hjärtans Dag, en hjärtesak.

I livet - 2 februari, 2016, kl 11:38

Blir lite förbryllad när jag hör hur människor resonerar kring Alla Hjärtans Dag. Allt jag hör när jag frågar runt är att just den dagen (14 februari) är vigd för butiker och att de är de enda som tjänar på att vi firar och uppvaktar varandra. Affärernas lock och pock suger musten ur… Läs mer


11111alla-680x453

Alla hjärtans dag, du är bara bitter.

I livet, Therese mc Donald - 2 februari, 2016, kl 15:12

Snart är det Alla hjärtans dag, kärlekens dag och Amors speciella tillfälle att vara coolaste killen på skolgården. Februari inhyser ett dedikerat tillfälle att öppna sprickan i hjärtat och plocka fram smörsliska kärlekssånger och predika om evig kärlek. Som vanligt finns det en falang som högljutt skriker att detta tillfälle… Läs mer


booksale1

Kulturkrönikan: Bokreans uppgång, fall och pånyttfödelse

I livet - 2 februari, 2016, kl 00:28

Bokrean har prisats, bespottats och diskuterats i all oändlighet. Gazets Emma Kreü reflekterar över en utveckling som har skett under de senaste åren. Den stora Bokrean som startar i februari varje år är lite som julafton för alla bokälskare, eller har i alla fall varit det tidigare. Nu för tiden… Läs mer


IMG_6411

Strunta i alla hjärtans dag

I livet, Relaterat till Thomas - 1 januari, 2016, kl 21:22

Snart står den för dörren. Överallt omkring mig börjar påminnelserna synas.  Rosa toner, blommor och chokladreklam ökar successivt om än försiktigt. Versala ord i kursiv stil snirklar sig lockande och försöker fläka ut sig och vara tilltalande. Jag skyndar förbi och då slår det mig. Plötsligt händer det. En dag… Läs mer


P1060106

Välj ditt bästa jag

I livet - 1 januari, 2016, kl 22:05

Motivationen som bortblåst när nya året kommer? Bestäm dig före hur du vill må efter! Hårt arbete mot bättre hälsa eller kanske till och med beach 2016 kan gå förlorat om inte DU bestämmer dig för annat! Det är lätt att etablera goda vanor när vardagen har sina rutiner, jobb, skola,… Läs mer


hemvandar

En juldagsberättelse

I livet, Relaterat till Thomas - 12 december, 2015, kl 19:39

Det droppar från taken och vi hoppar mellan vattenpölarna för att försöka undvika vätan. Det är den 25 december 2011 och snön tynar bort. Sakta. Det är plusgrader och en total kontrast mot föregående år då jag upplevde den kallaste juldagen i mannaminne. Eller i mitt minne. Liksom den juldagen,… Läs mer


Mutter mit Kindern am Esstisch, ein Pony, ein Weihnachtsbaum

Jul, jul – skrämmande jul!!

I livet, Therese mc Donald - 12 december, 2015, kl 04:13

Jul, jul strålande jul är en mycket berömd strof ur en astråkig låt. Den kanske inte är rockigast eller fräckast men den skönjer allt som vi skall sträva efter att nå, nämligen en lysande jul. Den får mig likväl att reflektera över att det faktiskt snart är jul och allt vad det medför –… Läs mer


tvasamhetstaget

Tvåsamhetståget

I livet, Relaterat till Thomas - 11 november, 2015, kl 00:35

Vem har inte kastat sig handlöst förälskad in i en relation? Den underbara känslan att vara upp över öronen betuttad är det få saker som slår. Att känna att en annan person gör än till en bättre människa. Det är så enkelt att låta sig fyllas av det helt och… Läs mer


parmesan_bild-300x300 ESTELLEBANNER

© Copyright 2009-2011, AnnonseraRSSPressbilder, Kontakt: info@gazet.se