Gazet  – Din sköna bulletin
geenbok

Låt det bli en bok i år!

I livet, Okategoriserade - 8 december, 2011, 14:16

Gazets Emma Kreü om julklappstipsen som trollbinder alla läsare.

 Julen är min favorithögtid, jag är en klassisk Mer Jul-anhängare som i December varje år  helst skulle vilja bada i glögg, äta lussekatter till frukost och dränker mina pepparkakor i sockerkristyr och NonStops. Jag vill börja shoppa klappar i Oktober, julpynta i November och  helst koka min första skinka i början av December för att verkligen kunna njuta av högtiden och kura så mycket som möjligt framför tända ljus, glittriga dekorationer och inslagna paket.  Mina presenter till nära och kära planerar jag ofta in i minsta detalj och det jag helst ger bort är, såklart, läsmaterial. En bra bok skänker inte bara mottagaren med något att fördriva tiden med, men även något som förhoppningsvis gör personen i fråga glad, lär den något nytt, får den att vidga sina vyer och kanske till och med att komma till nya insikter om sig själv. Rätt bok är alltid den perfekta presenten, men det kan ta både tid och energi att hitta den. För att hitta rätt bok till rätt person lägger jag mycket tid varje år på att läsa böcker, läsa om böcker och läsa andras åsikter om böcker. Här delar jag med mig av mina bästa tips till familj, släkt och vänner!


TILL DEN MODEINTRESSERADE:

Kungligt snygg – mäktiga modedrottningar och stilsäkra prinsessor av Ebba von Sydow /Bonnier Fakta, cirka 199 kr.
Journalisten, författaren och bloggaren Ebba von Sydow har varit en välkänd profil inom Modesverige under många år och har bland annat varit Chefredaktör på Veckorevyn,programledare för Det Kungliga Bröllopet i SVT och har under flera års tid kommenterat modet under Nobelprismiddagen i December varje år. I sin nya bok visar hon kungliga stilar, hur det har gått från dräkt-och-hatt-modet till fullfjädrade modeikoner och vad som utmärker de olika kungligheternas stilar och vad dessa innebär. Det är exklusiva handväskor, elegans och klass i en salig blandning och med vackra inspirerande bilder är det en given klapp till alla modeintresserade.


Vintage: en stilguide till vintagemodet av Marie Birde / Bonnier Fakta, cirka 199 kr.
Intresset för äldre mode med välsydda och stilsäkra plagg har vuxit något enormt under de senaste åren och är i dag självklara inslag i både exklusiva modetidningar och garderober tillhörande den intresserade massan. Jakten på tjusiga, välbevarade kläder med tydliga 30-60-tals stuk har tagit nya uttryck och Marie Birde ger god insikt i fenomenen. Hon presenterar välkända märken och designers, intervjuar samlar och inspirerar till vintageshopping, både i Sverige och utomlands.

 


TILL DEN BIOGRAFIINTRESSERADE:

Rikitikitavi av Richard Wolff / Wahlström & Widstrand, cirka 189 kr.
Richard Wolff är musikern och skådespelaren som med rollen som Zach i Änglagård klev in i svenska hjärtan landet över. I sin självbiografi  berättar han om sin uppväxt, sina föräldrar och de omvälvande åren i åttiotalets Stockholm. Han berättar om livet, allt det som hände som ingen vet något om och hur det har format honom.Oprah: en bI
ografi av Kitty Kelley / Bokförlaget Forum, cirka 199 kr.
Oprah blev världskänd genom sitt nyligen avslutade och oerhört populära program The Oprah Winfrey Show med miljoner tittare världen över och driver numera bland annat en egen TV-kanal, en bokklubb och ett magasin. Hon är oerhört framgångsrik har lyckats väcka en rad viktiga samhälleliga frågor under åren som TV-guru. Biografin av Kitty Kelley (som sägs ha inspirerat J.K. Rowling till karaktären Rita Skeeter, den grävande, skandalfokuserade journalisten) är inte godkänd av Oprah själv och innehåller en rad uppgrävda detaljer om hennes liv och karriär. Genom 850 intervjuer med människor i Oprahs närhet följer Kitty henne från den fattiga och slitsamma barndomen till hennes position som en av världens mäktigaste kvinnor och går till botten med en rad myter och rykten som har florerat runt henne sedan hon klev in i rampljuset.

 

TILL DEN SPORTINTRESSERADE:


Jag är Zlatan: Zlatans egen berättelse av Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz / Albert Bonniers Förlag, cirka 179 kr.
Det här är Zlatans egen berättelse om vägen till att firat fotbollsproffs; om uppväxten i Rosengård,om rasismen i Malmö FF, om kampen, striderna och spelet bakom scenerna i Europas fotbollsklubbar. Och om det privata livet, familjen och barnen, det som händer bakom strålkastarna. Om toppfotbollen i Europa genom hens egna ögon. 

Det du inte såg av Patrik Sjöberg / Norstedts, cirka 169 kr.
Patrik Sjöberg är en av Sveriges mest firade idrottsmän, forne världsrekordhållaren i höjdhopp, med kaxig attityd och stjärnstatus. Lite av IdrottsSveriges Rockstjärna, men utan närmare avslöjanden av sitt privatliv. För första gången berättar han sin historia med egna ord, om stenhårda träningar, om sexuella övergrepp och om en värld som varit okänd för resten av Sverige. Skakande, öppenhjärtligt och rakt, om allt det där som ingen såg.


 

 

TILL NOVELLFANTASTEN:


Blinda solrosor av Alberto Méndez / Gavrilo Förlag, cirka 124 kr.
Om kriget i Spanien och vad det gjorde med människorna, det som ingen talar om. Fyra berättelser i tiden precis före, under och efter att Franco tog makten. Fyra livsöden tättsammankopplade med moral, överlevnadsinstinkter och framför allt döden. Sårigt, trovärdigt och så nära under huden att det är svårt att läsa. Nödvändigt om människor i kris, om det Spanien som det talas tyst om i dag.

 

TILL SKRÄCKÄLSKAREN:


 Svenska kulter – En samling noveller om de fasor som vandrar mitt ibland oss av Anders  Fager / Månpocket, cirka 42 kr.

Om allt det där som man bara ser i ögonvrån, om det som alla talar tyst om, om det som harpågått sedan tidernas begynnelse i Sverige. Om skolflickorna i skogen utanför Borås som offrar för guld, gröna skogar och en ljus framtid, om de icke-mänskliga varelserna i förorten som förbereder en flytt över hela Europa, om att sälja sin själ för odödlighet och blodig framgång. Om uråldriga krafter som rör sig genom Sverige, med alldeles egna syften. Och om den starkaste längtan av alla; att själv få styra sitt öde mot något bättre än det som finns i dag. Underbart isande och fantasieggande!
Offerrit – En annorlunda berättelse om besatthet av Johannes Källström / Massolit Förlag, cirka 154 kr.
Det är kallt och närmar sig jul i den lilla bruksorten någonstans i Sverige. Avfolkningsort med ekonomiska problem, något måste definitivt göras, anser kommunen, annars kommer det att gå käpprätt åt skogen för dem alla. Svea, drivande kommunalråd, får snilleblixten att ordna ett samarbete med Oscar Vigelius, byggens forne sonsom har gjort världsomspännande karriär som designer och numera bor i USA. Och Oscar kommer, men sannerligen inte ensam, och hans ankomst sker i samband med mystiska försvinnanden och ond, bråd död. För att undersöka händelserna kallas Kriminalkommissarie Owe Tycho in, men det visar sig snart att det inte alls är en vanlig utredning det handlar om och snart står det klart för honom att det inte är något mänskligt fenomen som hotar den lilla bygden. Men vad är egentligen värt att offra?


TILL LITTERATURVURMAREN:

 

The River below av François Cheng (pocket) / Welcome Rain Publishers, US, circa 116 kr.
François besöker en gammal bekant som sitter på mentalsjukhus i ett Kina som precis harhämtat sig från den förödande kulturrevolutionen. Vännen väntar på ungdomskärleken från konstnärstiden i Paris, Veroniqe, och när hans nås av nyheten att hon inte längre är i livet så berättar han istället sitt livs historia för François. Det är en gripande, slitande berättelse som sträcker sig genom Kina från tidigt 1920-tal och fram till sent 70-tal. Det är blodigt, nära och många gånger hjärtskärande.

TILL DECKARLÄSAREN:


Vredens tid av Stefan Tegenfalk / Massolit Förlag, cirka 144 kr.
Stockholm skakas av flera upprörande mord, då flera anställda inom rättsväsendet begår plötsliga och oförklarliga brutala våldshandlingar och mördar människor i sin närmaste krets. Kriminalinspektör Walter Gröhn och nyutexaminerade Jonna de Brugge kopplas in på fallet och hittar bara en massa lösthängande teorier och trådar som inte passar ihop.  Till slut lyckas de nysta i dem och hittar de mest osannolika spår, som leder mot de mest komplicerade hållen. Jakten trappas snart upp och utvecklas till en mycket rafflande historia.


TILL DEN MATINTRESSERADE: Gott att ge bort ätbara presenter från Linnéas skafferi av Linnéa Seidel / Bonnier Fakta, cirka 149 kr.
Till den som tycker om att ge bort personliga presenter och som gillar att göra saker och ting för hand.  Både att ge och att få något med en särsklid tanke bakom är extra speciellt och Linnéa Seidel har tagit fasta på det i sin bok och kommer med en rad handfasta tips om vad man kan göra själv och hur man på ett enkelt sätt kan piffa till gåvan.  Med roliga recept på allt från läckra bakverk till söt sylt finns det massor av inspiration till den som vill ge med personliga presenter!

 


Fredagsmys: 101 favoriter för alla av Emma Hamberg och Anette Rosvall / Bokförlaget Semic, cirka 124 kr.
Att Fredagsmysa är inget som enbart är till för de förälskade paren eller småbarnsfamiljerna, det är något som kan göras i alla möjligakonstallationer för att fira att veckan är slut! Hamberg&Rosvall ger en rad recept på mumsig mat som kan avjutas i valt sällskap, eller varför inte i lugn ensamhet?

 

TILL TEKNIKNÖRDEN:

Steve Jobs: En biografi av Walter Isaacson / Albert Bonniers Förlag, cirka 185 kr.
Den nyligen avlidne Steve Jobs har blivit en ikon världen över för nydanande teknik och kreativ perfektionism, men vem han egentligen var i verkligheten, är det få som känner till. Under flera års tid och i över fyrtio intervjuer har Jobs delat sitt liv och sina tankar med Walter Isaacson och berättat om allt från uppväxten, karriären och det privata. Vad som påverkat honom, vad som drev honom och vad som förändrade honom.

TILL DEN VETENSKAPSINTRESSERADE:


Gryning över Kalahari: Hur människan blev människa av Lasse Berg / Ordfront Förlag, cirka 79 kr.
Lasse Berg, med många års erfarenheter och hårt arbete bakom sig, berättar historien ommänniskans utveckling, om hur en liten grupp Homo sapiens i Afrika för 150000 år sedan utvecklades, spred sig och förändrade världen. Han har intervjuat aktiva forskare inom en rad olika ämnen, bland annat arkeologi och evolutionslära, och lagt samman det med sina egna erfarenheter av att leva på olika ställen i världen. En bok om människan och dess utveckling.

 

TILL TONÅRINGEN:

Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren / Rabén & Sjögren, cirka 119 kr.
Sex tjejer börjar på gymnasieskolan i Engelsfors och har inget gemensamt, förutom att de snart skall få veta att de är häxor, Utvalda, som jagas av en uråldrig ondska. För de sex blir plötsligt livet en kamp mellan liv och död och trots att de tidigare inte har haft något gemensamt, så måste de nu samarbeta för att överleva. Cirkeln har blivit hyllad av alla från DNs litteraturkritiker till bokbloggare över hela Sverige och har tagit läsarna med storm! Ett måste under granen!

 

Mitt Perfekta Liv av Sarah Dessen / Rabén & Sjögren, cirka 119 kr.

Macys sommar är välplanerad; hon skall plugga inför det kommande skolåret, hon skall överta pojkvännens extraknäck på biblioteket medans han åker på specialiserat utbildningsläger och hon skall hjälpa sin mor med hennes fastighetsbyrå. Och hon skall absolut inte tänka på sin pappa som dog under en joggingtur ett par år tidigare. Allt för att behålla kontrollen över sig själv och tillvaron. Men saker och ting blir inte som hon har tänkt sig, pojkvännen ringer och vill ha uppehåll, kollegorna på biblioteket behandlar henne med illa dolt förakt och saker och ting bli inte alls som hon har tänkt sig. När hon kommer i kontakt medcateringfirman Wish så öppnar sig en helt ny värld för henne, med den sorts människor som hon aldrig tidigare har varit i kontakt med. Helt plötsligt verkar hennes värld väldigt liten och trång och kanske finns det andra sätt att leva på än vad hon vet om. Lågmält och finstämt om hur det kan vara att få insikt om att man inte lever det liv man skulle vilja.

 


TILL ÄLDRE BARNET:

 

Solbarnet av Monika Häägg / Monkaland Bokförlag, cirka 119 kr.
Den föräldralösa flickan Fry lever ett hårt liv som arbetare på en gård i bronsålderns Sverige. Efter ett besök på den närliggande Kungsgården så anklagas hon för stöld av de livsviktiga offergåvorna och sätts i fängelse. Ingen tror på hennes berättelse om att hon är oskyldig och när hon döms är straffet för stölden döden…  Spännande för de lite äldre barnen som läser själva och vill ha en lite större utmaning.

 

Simborgarmysteriet av Martin Widmark och Helena Willis / Bonnier Carlsen, cirka 89 kr.
Den senaste delen i den omåttligt populära serien om LasseMajas Dektektivbyrå utspelar sig i simhallen under Vallebys Stora Julsim därträngseln om att ta Simborgarmärket är stor. Men saker och ting blir inte alls som planerat och allt urartar till en riktig fars med tappade badbyxor, brandlarm och stölder! Ett högt tempo med mycket humor för den som gillar pusseldeckare!

TILL YNGRE BARNET:

 

Tio vilda hästar: En räknesaga av Grethe Rottböll / Rabén & Sjögren, cirka 99 kr.Oerhört charmig räknesaga om tio vilda hästar som tappar bort en efter en i flocken. När den sista är ensam kvar så blir det onekligen rätt trist och ganska ledsamt, så då är det bara att dra tillbaka och hämta in de borttappade kompisarna! Färgglada bilder och rimmade verser gör det hela till en framtida barnklassiker!

Adjö, Herr Muffin av Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm / Bonnier Carlsen, cirka 95 kr.
Herr Muffin har levt ett långt och gott liv, men börjar nu bli gammal och grå om nosen. Livet börjar bli allt tröttare och Herr Muffin inser att det är dags att dö och summerar sitt liv. Oerhört sorgligt men ändå glasklart och pedagogiskt förklaras det om döden för små barn.Men håll näsduken beredd, här framkallas tårar, kanske främst för den som läser högt. Augustprisvinnare 2002

OCH SÅ HAR VI ALLTID KLASSIKERN:

 

Dolken från Tunis av Agatha Christie (pocket)/ Damm Förlag, cirka 49 kr.
Agatha Christie (1890-1976) förblir ständigt aktuell genom de mer än hundra romaner som hon publicerade under sin livstiL
.I klassisk pusseldeckaranda  låter hon sin dektektiv Hercule Poirot utreda ett brutalt mordfall i en liten by på engelska landsbygden, en man hittas med en dolk i ryggen. ’Dolken från Tunis’ är en av hennes mest kända böcker och enmodern klassiker.

 

Beställ böcker på nätet så spar du värdefull tid du hellre kan lägga på familj och vänner.
Här hittar du några stora nätbutiker:

Adlibris

Bokia

Bokus

CD-on

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar i kategegorin "I livet":
1var

Vårens förundran

I livet, Relaterat till Thomas - 4 april, 2016, kl 05:15

Våren står för dörren och tecknen är tydliga. Flyttfåglarnas sång ljuder åter omkring. Uteserveringarna poppar upp som svampar om hösten och pollenprognosen blir plötsligt intressant. Tydliga vårtecken i min värld. En annan iakttagelse kan till viss del liknas med flyttfåglarna, och jag tror att du kommer känna igen dig. Skillnaden… Läs mer


nytt

Vår, nytt ljus, nytt hopp, nystart!

I livet - 4 april, 2016, kl 09:37

Det som brukar rädda mig genom vintern när träden är kala, gräsmattan brun och jag själv alabastervit är min inomhusdjungel av grönt. I mina fönster trängs och bildas en slags pelargonridå mot omvärlden. Jag är dem evigt tacksamma och därför ska de få en nystart! Jag är en sån där… Läs mer


valentine

Alla Hjärtans Dag, en hjärtesak.

I livet - 2 februari, 2016, kl 11:38

Blir lite förbryllad när jag hör hur människor resonerar kring Alla Hjärtans Dag. Allt jag hör när jag frågar runt är att just den dagen (14 februari) är vigd för butiker och att de är de enda som tjänar på att vi firar och uppvaktar varandra. Affärernas lock och pock suger musten ur… Läs mer


11111alla-680x453

Alla hjärtans dag, du är bara bitter.

I livet, Therese mc Donald - 2 februari, 2016, kl 15:12

Snart är det Alla hjärtans dag, kärlekens dag och Amors speciella tillfälle att vara coolaste killen på skolgården. Februari inhyser ett dedikerat tillfälle att öppna sprickan i hjärtat och plocka fram smörsliska kärlekssånger och predika om evig kärlek. Som vanligt finns det en falang som högljutt skriker att detta tillfälle… Läs mer


booksale1

Kulturkrönikan: Bokreans uppgång, fall och pånyttfödelse

I livet - 2 februari, 2016, kl 00:28

Bokrean har prisats, bespottats och diskuterats i all oändlighet. Gazets Emma Kreü reflekterar över en utveckling som har skett under de senaste åren. Den stora Bokrean som startar i februari varje år är lite som julafton för alla bokälskare, eller har i alla fall varit det tidigare. Nu för tiden… Läs mer


IMG_6411

Strunta i alla hjärtans dag

I livet, Relaterat till Thomas - 1 januari, 2016, kl 21:22

Snart står den för dörren. Överallt omkring mig börjar påminnelserna synas.  Rosa toner, blommor och chokladreklam ökar successivt om än försiktigt. Versala ord i kursiv stil snirklar sig lockande och försöker fläka ut sig och vara tilltalande. Jag skyndar förbi och då slår det mig. Plötsligt händer det. En dag… Läs mer


P1060106

Välj ditt bästa jag

I livet - 1 januari, 2016, kl 22:05

Motivationen som bortblåst när nya året kommer? Bestäm dig före hur du vill må efter! Hårt arbete mot bättre hälsa eller kanske till och med beach 2016 kan gå förlorat om inte DU bestämmer dig för annat! Det är lätt att etablera goda vanor när vardagen har sina rutiner, jobb, skola,… Läs mer


hemvandar

En juldagsberättelse

I livet, Relaterat till Thomas - 12 december, 2015, kl 19:39

Det droppar från taken och vi hoppar mellan vattenpölarna för att försöka undvika vätan. Det är den 25 december 2011 och snön tynar bort. Sakta. Det är plusgrader och en total kontrast mot föregående år då jag upplevde den kallaste juldagen i mannaminne. Eller i mitt minne. Liksom den juldagen,… Läs mer


Mutter mit Kindern am Esstisch, ein Pony, ein Weihnachtsbaum

Jul, jul – skrämmande jul!!

I livet, Therese mc Donald - 12 december, 2015, kl 04:13

Jul, jul strålande jul är en mycket berömd strof ur en astråkig låt. Den kanske inte är rockigast eller fräckast men den skönjer allt som vi skall sträva efter att nå, nämligen en lysande jul. Den får mig likväl att reflektera över att det faktiskt snart är jul och allt vad det medför –… Läs mer


tvasamhetstaget

Tvåsamhetståget

I livet, Relaterat till Thomas - 11 november, 2015, kl 00:35

Vem har inte kastat sig handlöst förälskad in i en relation? Den underbara känslan att vara upp över öronen betuttad är det få saker som slår. Att känna att en annan person gör än till en bättre människa. Det är så enkelt att låta sig fyllas av det helt och… Läs mer


parmesan_bild-300x300 ESTELLEBANNER

© Copyright 2009-2011, AnnonseraRSSPressbilder, Kontakt: info@gazet.se