Gazet  – Din sköna bulletin
solskydd

HÄRLIGA SOL

I livet, Martas hörna - 13 december, 2011, 20:47

Som de flesta här i Norden tycker jag att vi får alldeles för lite av solens livgivande strålar. Klart är dock att för mycket solande bidrar till att huden åldras i förtid, blir rynkigare och slappare. Du kan minimera riskerna genom ett ansvarsfullt solande.

I solljus finns tre typer av ultraviolett ljus; A, B och C.  Ultraviolett ljus består av mer energi än det synliga ljuset och är därmed mera skadligt. UVA gör huden solbrun, UVB också men gör oss även brända. Det är av stor vikt att solskyddskrämer innehåller skydd mot båda dessa. UVC är mest skadligt, men når ej jorden eftersom atmosfären utestänger dem.

När Du blir solbrun är det en skyddsmekanism som bildar melanocyter, som i sin tur bildar melanin, färgpigment, i hudens översta skikt. Detta skyddar hudens djupare lager. Överdrivet solande leder till photoaging, för tidigt åldrad hud. 80(!) procent av hudens åldrande anses bero på detta. Solskador ger en så kallad läderhud med minskad elasticitet, rynkor, pigmentfläckar samt vidgade kärl. Dessutom försvagas hudens immunförsvar mot infektioner. Skadorna kan även leda till hudcancer.

Solen har givetvis även positiva effekter, inte minst den mentala. D-vitamin har många viktiga funktioner i kroppen. Det stärker skelett, immunförsvar och motverkar cancer. Karolinska Institutet  har en ganska färsk studie som visar att var femte kvinna, under vinterhalvåret, har D-vitaminbrist som under sommaren sjunker till två procent. D-vitaminet kan komma från kosten men bildas även när huden utsätts för solljus. Det räcker att vistas i solen cirka en kvart om dagen för att D-vitaminbehovet ska tillgodoses. De flesta personer klarar ungefär 30 minuter i solen utan solkräm. Givetvis ska man njuta och ta del av de positiva effekterna samtidigt som man skyddar sig på ett klokt sätt från solens skadliga effekter.

Den farligaste effekten av för mycket solande är hudcancer. Vilken cancertyp som utvecklas beror på hur solandet skett.  Upprepade brännskador, inte sällan i barndomen, kan ge malignt melanom eller basalcellscancer. Alltså extra viktigt att skydda barnen. Malignt melanom är den vanligaste och farligaste typen. Uppstår hos kvinnor oftast på benen medans hos männen på bröstet. Bästa sättet att minska risken är att sola klokt.

Melasma är en brun pigmentförändring, oftast på kinder eller panna. Påverkas framförallt av östrogen, varför ofta gravida och P-pillernyttande kvinnor drabbas. Det finns även bruna fläckar orsakade av parfym och kosmetika i samband med solande. Melasma bleknar ofta vintertid. Viktigt med hög solskyddsfaktor här.

HUR SKYDDAR MAN SIG DÅ?

Genom kloka val kan kosten hjälpa huden på bästa sätt. Färgstarka bär, upphettade tomatprodukter och långsamma kolhydrater från grönsaker, frukt och baljväxter. En brittisk studie visar att de försökspersoner som fick fem matskedar tomatpuré tillsammans med tio gram olivolja dagligen under tre månader, hade 33 procent bättre skydd mot solen, än de som inte åt tomatpuré.

Undvik solen mellan 11.00-14.00 då den är som starkast. Tänk på att barn är extra känsliga och måste skyddas  från allra första början. Solskydd med titandioxid samt kläder. Undvik direkt sol i möjligaste mån, om barnet är under 3 år.

DET FINNS TVÅ GRUPPER AV SOLSKYDDSKRÄMER

Den fysikaliska består av titandioxid som är ett mineral och har förmågan att reflektera solljuset. Det ligger kvar som en skyddande yta på huden. Många besväras dock av den vita ytan.

Den kemiska absorberar UV-ljuset som bryts ned till energi och värme. Det misstänks att denna typ av solskydd kan orsaka kontakteksem och många har svårare att tåla denna form av solskydd. Kemiska/syntetiska solskyddsfilter tas upp av huden och återfinns i levern och bröstmjölk. Dessa filter lagras i både kropp och i naturen. Kosmetiskt sett är den däremot mer lättanvänd.

För några år sedan rekommenderade läkemedelsverket att det inte fick heta solskyddskräm om inte UVA-skyddet låg på 1/3 av UVB-skyddet. Detta resulterade i att de ekologiska aktörerna på marknaden valde att lägga ned sina solskyddsserier, eftersom man inte arbetar med kemiska ingredienser, som krävdes för att detta skulle kunna tillgodoses.

Där stod konsumenten utan ekologiskt/naturligt alternativ!

Numera finns ett mycket bra ekologiskt/naturligt solskyddsalternativ. Maria Åkerberg, Dermanord AB, har lyckats ta fram en solskyddsserie som fått godkänt. Idag den enda i sitt slag i Sverige och faktiskt i Världen.  Svensktillverkade Solskyddsprodukter med fysikaliskt filter – titandioxid i icke nanoformat – som lever upp till de nya rekommendationerna om att UVA-skyddet skall ligga på 1/3 av UVB-skyddet och detta helt utan kemiska filter. Detta solskydd kan även användas till barn.

Sun protecting oil Spf 15, solskyddsolja med Titandioxid för ansikte och kropp, 125 ml sprayflaska ca pris 245 kr

Sun lotion Spf 20, med Titandioxid och Aloe Vera för ansikte och kropp, 100 ml tubflaska ca pris 245 kr

Läs mer på www.dermanord.se

 

Jag var nyligen på Teneriffa en vecka och hade förmånen att prova ovan nämnda produkter både på mig själv och en del medresenärer. Produkterna får helt klart godkänt, kändes väldigt fräscha, både i doft och konsistens. Fullgott skydd,  Man kan använda först spf 15 och därefter fylla på med spf 20 på särskilt utsatta ställen. Besväras man av den vita färgen och tycker det är lite knöligt att applicera, mildras det betydligt om man smörjer sig med body lotion innan. Hellre lägga lite mer tid på appliceringen än att använda kemiska solskyddsfilter, för min smak i alla fall.

Efter en dag på stranden kan det vara skönt med en efter-sol-produkt. Du hittar en bra Aloegel hos Dermanord. Jag provade, under min vecka, en produkt från Pure Balance som heter Aloe balm för både ansikte och kropp. Den kändes väldigt lättarbetad, sval och skön. Gav mycket fukt. Tyvärr innehåller produkten Phenyl Propanol som konservering. Man arbetar dock med att byta ut detta mot ett vegetabiliskt alternativ.

Aloe Balm, 290 ml kostar 260 kr.

Läs mer på www.purebalance.se

 

 

 

 

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar i kategegorin "I livet":
1var

Vårens förundran

I livet, Relaterat till Thomas - 4 april, 2016, kl 05:15

Våren står för dörren och tecknen är tydliga. Flyttfåglarnas sång ljuder åter omkring. Uteserveringarna poppar upp som svampar om hösten och pollenprognosen blir plötsligt intressant. Tydliga vårtecken i min värld. En annan iakttagelse kan till viss del liknas med flyttfåglarna, och jag tror att du kommer känna igen dig. Skillnaden… Läs mer


nytt

Vår, nytt ljus, nytt hopp, nystart!

I livet - 4 april, 2016, kl 09:37

Det som brukar rädda mig genom vintern när träden är kala, gräsmattan brun och jag själv alabastervit är min inomhusdjungel av grönt. I mina fönster trängs och bildas en slags pelargonridå mot omvärlden. Jag är dem evigt tacksamma och därför ska de få en nystart! Jag är en sån där… Läs mer


valentine

Alla Hjärtans Dag, en hjärtesak.

I livet - 2 februari, 2016, kl 11:38

Blir lite förbryllad när jag hör hur människor resonerar kring Alla Hjärtans Dag. Allt jag hör när jag frågar runt är att just den dagen (14 februari) är vigd för butiker och att de är de enda som tjänar på att vi firar och uppvaktar varandra. Affärernas lock och pock suger musten ur… Läs mer


11111alla-680x453

Alla hjärtans dag, du är bara bitter.

I livet, Therese mc Donald - 2 februari, 2016, kl 15:12

Snart är det Alla hjärtans dag, kärlekens dag och Amors speciella tillfälle att vara coolaste killen på skolgården. Februari inhyser ett dedikerat tillfälle att öppna sprickan i hjärtat och plocka fram smörsliska kärlekssånger och predika om evig kärlek. Som vanligt finns det en falang som högljutt skriker att detta tillfälle… Läs mer


booksale1

Kulturkrönikan: Bokreans uppgång, fall och pånyttfödelse

I livet - 2 februari, 2016, kl 00:28

Bokrean har prisats, bespottats och diskuterats i all oändlighet. Gazets Emma Kreü reflekterar över en utveckling som har skett under de senaste åren. Den stora Bokrean som startar i februari varje år är lite som julafton för alla bokälskare, eller har i alla fall varit det tidigare. Nu för tiden… Läs mer


IMG_6411

Strunta i alla hjärtans dag

I livet, Relaterat till Thomas - 1 januari, 2016, kl 21:22

Snart står den för dörren. Överallt omkring mig börjar påminnelserna synas.  Rosa toner, blommor och chokladreklam ökar successivt om än försiktigt. Versala ord i kursiv stil snirklar sig lockande och försöker fläka ut sig och vara tilltalande. Jag skyndar förbi och då slår det mig. Plötsligt händer det. En dag… Läs mer


P1060106

Välj ditt bästa jag

I livet - 1 januari, 2016, kl 22:05

Motivationen som bortblåst när nya året kommer? Bestäm dig före hur du vill må efter! Hårt arbete mot bättre hälsa eller kanske till och med beach 2016 kan gå förlorat om inte DU bestämmer dig för annat! Det är lätt att etablera goda vanor när vardagen har sina rutiner, jobb, skola,… Läs mer


hemvandar

En juldagsberättelse

I livet, Relaterat till Thomas - 12 december, 2015, kl 19:39

Det droppar från taken och vi hoppar mellan vattenpölarna för att försöka undvika vätan. Det är den 25 december 2011 och snön tynar bort. Sakta. Det är plusgrader och en total kontrast mot föregående år då jag upplevde den kallaste juldagen i mannaminne. Eller i mitt minne. Liksom den juldagen,… Läs mer


Mutter mit Kindern am Esstisch, ein Pony, ein Weihnachtsbaum

Jul, jul – skrämmande jul!!

I livet, Therese mc Donald - 12 december, 2015, kl 04:13

Jul, jul strålande jul är en mycket berömd strof ur en astråkig låt. Den kanske inte är rockigast eller fräckast men den skönjer allt som vi skall sträva efter att nå, nämligen en lysande jul. Den får mig likväl att reflektera över att det faktiskt snart är jul och allt vad det medför –… Läs mer


tvasamhetstaget

Tvåsamhetståget

I livet, Relaterat till Thomas - 11 november, 2015, kl 00:35

Vem har inte kastat sig handlöst förälskad in i en relation? Den underbara känslan att vara upp över öronen betuttad är det få saker som slår. Att känna att en annan person gör än till en bättre människa. Det är så enkelt att låta sig fyllas av det helt och… Läs mer


ESTELLEBANNER parmesan_bild-300x300

© Copyright 2009-2011, AnnonseraRSSPressbilder, Kontakt: info@gazet.se