Gazet  – Din sköna bulletin
Weleda-baby-internet

Hudvårdstest till det bästa vi har, barnen!

I livet, Martas hörna - 2 februari, 2012, 09:49

Såg precis en repris på TV2, där Eva Röse låter testa sig för kemikalier i blodet. Vid tillfället var hon gravid och ville ha koll på hur mycket av kemikalierna som överfördes till barnet, både via blod och via bröstmjölk. Det visade sig vara bra mycket mer än vad man tidigare trott. Dessutom passerade de fettlösliga hormonstörande kemikalierna  (som finns i flammskyddsmedel, kosmetika, Ftalater osv)  lätt placentan (moderkakan), som man tidigare trott var en säker barriär.

I den mån ett barn/baby behöver hjälp med hudvård , borde ekologiska produkter vid det här laget vara självklara val. I början behövs oftast varken tvål eller schampo. Det brukar räcka med en fuktad trasa och lite baby olja, av bästa kvalité förståss. Glöm inte att ”vanlig” tvål torkar ut. I förlängningen kan torr hud utvecklas till eksem.

Bebisens hud är cirka en femtedel så tunn som hos en vuxen. Därför är den känsligare för yttre retning. Spädbarn upplever omvärlden till stor del genom huden varför det är viktigt att skydda, utan att hämma, denna förmåga. Det bästa sättet att skydda sig från hudirritationer och narig/ torr hud är att försöka bevara det naturliga skyddshölje, som vi alla föds med, genom att tillsätta fuktiggivare och mjukgörande ämnen. Det gäller att hjälpa till i god tid. Babyhuden kan själv inte producera skyddande pigment (melanin), varför det är bra att hålla barnet borta från direkt solljus det första året och vistas i skugga i möjligaste mån. Skydda med tunna täckande kläder.

Jag har låtit fem barnfamiljer testa och utvärdera nedanstående ekologiska produkter, svensktillverkade, med undantag för Weleda (Tyskland), där man bedömt förpackning, konsistens, doft, förnimmelse, utlovad kontra upplevd effekt och prisvärdhet, på en skala från 1-5, där 5 är högsta betyg.

Produkterna som testats är;

MARIA ÅKERBERG, DEEPSKIN ORGANICS:

Hair & Body schampo basic, 250 ml cirka pris 125 kr. Inga eteriska oljor, sjävkonserverande system.

Baby bath, 125 ml cirka pris 125 kr. Apelsinolja och svensk honung blandar sig med vattnet och ger ett mjukgörande bad. Bra vid skorv. Självkonserverande.

Baby oil, 125 ml cirka pris 125 kr. Innehåller växtoljor utvalda för att bevara hudens egna funktioner. Inga eteriska oljor finns tillsatta här. Självkonserverande.

Baby care, 50 ml cirka pris 165. Bra vid blöjbyte, skydd mot kyla och vind, även till vuxna. Det är en fet salva som innehåller bivax, sheasmör och karnaubavax. Är skyddande, uppmjukande och lugnande. Bivaxet är antiseptiskt. Självkonserverande.

Baby lotion, 125 ml cirka pris 125 kr. En mild kroppslotion som passar både i ansikte och kropp. Passar alla som älskar en svag doft av ros och lavendel. Förebygger torr hud. Självkonserverande.

www.dermanord.se

PRIMULINA

Skumtvål,  150 ml kostar 115 kr. Mild tvål med doft av kamomill som rengör skonsamt. Självkonserverande system.

Barnolja, 100 ml kostar 140 kr. Doft av kamomill och mandarin. Kan användas i badet på fuktad tvättlapp, passar även bra till massage. Självkonserverande.

Barnsalva, 50 ml kostar 125 kr. Med kamomilldoft. Den skyddar och vårdar barnets hud och är också bra för vuxna!  Skyddar och vårdar huden. Särskilt bra vid hård väderlek. Självkonserverande.

www.primulina.se

ESTELLE & THILD

Schampo,  200 ml kostar 125 kr. Innehåller återfuktande och lugnande apelsinblom samt stärkande veteprotein och vårdande avokadoolja. Schampot är baserat på ett milt rengörande ämne som inte torkar ut hud och hår och passar därför även en känslig hårbotten. 

Body wash, 200 ml kostar 125 kr. En mild kroppsrengöring som innehåller återfuktande apelsinblomma, vårdande Mandelolja och lugnande Ringblomma. Den är baserad på ett milt rengörande ämne som bevarar hudens fuktbalans och passar även känslig hud.

Body oil, 200 ml kostar 195 kr. En babykroppsolja med Jungfrusolrosolja som är rik på vitamin B1, B2, proteiner och linolsyra – en livsnödvändig fettsyra som stärker och skyddar barns ömtåliga hud. Den innehåller även avocadoolja som är rik på omega 6 och E-vitamin. Det är en behaglig och närande olja som är idealisk att stryka på huden eller använda i badet för att vårda och återfukta.

Body Cream, 100 ml kostar 185 kr. En vårdande babykräm som är baserad på sheasmör och mandelolja av allra högsta kvalitet. Den är anpassad för baby och barn med torr och känslig hud som behöver extra vård. Sheasmör har en läkande effekt och mandeloljan är rik på essentiella fettsyror, vitamin A, B1, B2, B6 samt E. Den innehåller även aloe vera och ringblomma vilka har en lugnande verkan. Krämen lämnar ingen fet eller kladdig yta och kommer i en praktisk pumpförpackning. Används i ansiktet eller i blöjområdet för att skydda mot väta och irritation.

www.esthellethild.se

 

VALLEBERGA ÖRTPRODUKTER

Lindblomsschampo 160 ml kostar 100 kr. Ett milt schampo gjort på ekologisk lindblom. Fuktbindande och gör hårt mjukt och glansigt.

Barnolja, 100 ml kostar 115 kr. Mild olja som gör huden mjuk och len samt förebygger hudirritationer. De kallpressade oljorna (oliv-, sesamfrö- och solrosolja) tillför huden näring i form av essentiella fettsyror och vitaminer.

Ringblomssalva,  60 ml kostar 125 kr. Vårdar torra läppar, händer och fötter. Skyddar vid kyla. Lugnande och lenande.

www.vallebergaortprodukter.se

INGRID K

Hokus, 150 ml kostar 175 kr. Skonsam rengöring som fungerar som schampo för de minsta. Innehåller bl a ringblomma, lavendel och kamomill. Ett minus dock för phenylpropanol som del av konservering.

Pokus, 50 ml kostar 145 kr. Barnolja som består av risgrodds- och jojobaolja samt essens av ringblomma, lavendel och kamomill. Läkande för små babystjärtar och torra hudpartier.

Filiokus, 60 ml kostar 220 kr. Salva som förutom aprikoskärnolja, olivolja och bivax innehåller välgörande tamanuolja som är erkänt bra mot bl a eksem och torra sprickor. Ganska lös konsistens för att den ska vara lättapplicerad.

www.ingridk.com

 

C/O GERD

Baby balm, 60 ml cirka pris 149 kr. Ett skyddande ansiktsbalm som skyddar barnets känsliga hud mot kyla. Naturligtvis fungerar den lika bra på vuxna.
Används på kinder och näsa. Baby Balm är mjukgörande och lindrande för irriterad hud. Vid långvarig användning bör man ta kortare uppehåll så att huden får andas. Detta för att de skyddande oljorna och vaxerna är väldigt feta för att huden skall få maximalt skydd. Baby Balm är i det närmaste doftfri och innehåller endast ekologiska ingredienser som jojobaolja, solrosolja, bivax från Svenska Lappland.

www.careofgerd.com

ROSENSERIEN

Jojobaolja, 100 ml kostar 299 kr. Mjukgörande, skyddande och fuktighetsbevarande.  Passar även som badolja, till massage och mot skorv.

Aloe specialkräm, 50 ml kostar 249 kr. Hjälper torr och narig hud att återfå balansen. Används punktvis på torra partier och där huden behöver extravård.

Rosenvatten, 200 ml kostar 263 kr. Fungerar som rengöring med tvättlapp. Innehåller mycket vitaminer och är pH-balanserande. Basen är grönt te.

www.rosenserien.com

 

FÖLLINGE

Babysalva, 60 ml kostar 125 kr. Är mjukgörande och närande salva. Till röda stjärtar och torra/nariga partier på kroppen. Fungerar även som skydd vid hård väderlek. www.follingeprodukter.se

WELEDA

Barnolja, 200 ml kostar 149 kr. Vårdar och skyddar känslig hud, idealisk för daglig hudvård, massage och rengöring i blöjområdet. Skyddar mot uttorkning och förebygger hudirritationer.

Calendula wind and weather cream, 50 ml kostar 69 kr. Skyddar känslig hud mot kyla, vind och rå väderlek. Rent bivax och ullfett bildar skyddsbarriär. Mandelolja vårdar och gör huden smidig, ringblomma verkar lugnande.

www.weleda.se

 

Vad gäller ullfett finns givetvis både för- och nackdelar. På www.shenet.se kan man bl a läsa följande;

Kan ge allergiska reaktioner. Vad överkänsligheten beror på är inte klart, möjligen är det reaktioner på de starka medel som ullen tvättas ur med. Ullfett som renats från rester av rengöringsmedel och fria fettalkoholer ger inga sådana reaktioner. Ingår i kontaktallergitestet Truetest. Täpper till porerna och kan ge kosmetikaakne (pyttesmå utslag) och kliande utslag vid långvarig användning; båda reaktionerna försvinner när man slutar använda fettet på huden. I läppstift lär det torka ut läpparna i längden.

Weleda skriver på sin hemsida;

Innehåller era produkter ullfett eller lanolin?
Ja. Allergi mot lanolin/ullfett kan ofta bero på är att det finns rester kvar av besprutningsmedel s.k. pesticider i fårens ull. Likaså det starka lösningsmedel som ullen sedan tvättas i. Ullen vi använder tvättas med milda rengöringsmedel och vi testar alltid ullen innan den får användas för att verkligen säkerställa att den är helt fri från besprutningar.

 

Gertrud, med flickorna Ingrid 2,5 år och Irma 3 mån tycker följande:

Maria Åkerbergs baby care  (50 ml) – fin förpackning som man gärna har framme, bra storlek men önskvärt med en mindre förpackning att ta med till badhus etc som lätt får plats i skötväskan. Salvan är väldigt bra för babyrumpan. Konsistensen är mjuk men aningen hård innan man bearbetat den. Doftar härligt och känns skonsam samt effektiv. Ger vad den lovar och vi använder den till allt. Rimligt pris men skulle vilja ha en mindre förpackning, lite billigare. (Finns 10 ml för 75 kr). Gillar denna allroundsalva. Ingrids hud är så känslig och baby care gör verkligen skillnad här. Den får betyget 4.

Maria Åkerbergs baby lotion – Lagom stor flaska, lätt att ta med. Lös konsistens som är smidig att använda, doften är neutral vilket jag tycker det ska vara på babyprodukter. Känns inte lika effektiv som den fetare baby care men känns ändå skonsam. Tycker den är lite ”vek”. Eftersom krämen är lite rinnig går det åt ganska mycket. Det gör att priset känns lite i överkant. Jag upplever inte denna lotion så effektiv men ett bra komplement till de andra produkterna i serien. Den får betyget 3.

Maria Åkerbergs baby oil – Kladdig, skulle vara bättre med en pump med anledning av den rinniga konsistensen. Lite svår att arbeta in i huden. Den luktar inte så mycket vilket jag tycker är bra. Känns medeleffektiv men bättre än en lotion, klarar inte de torrare partierna. Ganska tunn för att vara en olja. Priset OK men om jag köper en olja väljer jag en av de andra jag provat. Generellt gillar jag att använda olja då det känns effektivare. Den får betyget 3.

Maria Åkerbergs hair&body (500 ml) – För stor flaska, ska den enbart användas till barnen kommer den aldrig att ta slut. Den är mycket bra i konsistensen och passar mina barns tunna hårstrån. Doftar neutralt och fräscht. Mycket bra att den fungerar att använda till både hår och kropp. Håret blir lätt att reda ut, känns skonsam och bra för barnens hud, kliar inte i ögonen och håller vad den lovar.  Den är prisvärd men skulle vilja ha en mindre förpackning. (Finns 250 ml för 125 kr). Den får betyget 4,5.

Maria Åkerbergs baby bath (125 ml) – Skulle kunna tänka mig en större flaska. (Finns 250 ml för 195 kr). Lagom tjock konsistens, fördelar sig bra i vattnet och doftar väldigt fräscht av citrus. Känns helt underbar och doften i samverkan med den mjuka huden som mina döttrar får är super. Prisvärd och lever helt upp till mina förväntningar. Den får betyget 5.

Estelle & Thild body wash – Snygg förpackning, men min äldsta dotter tycker det är kul att hålla på själv att smörja sig och då är den inte så greppvänlig. Konsistensen är rinnig och jag tycker den luktar mer som skurmedel än tvål. Känns ändå som en skonsam tvål. Den är effektiv men rinnigheten gör att det går åt onödigt mycket. Föredrar att kunna använda en sådan här produkt till både kropp och hår. Föredrar Maria Åkerbergs hair&body både vad gäller pris och användningsområde. Den får betyget 2.

Ingrid K Hokus – Mycket bra förpackning med pump. Skum känns mycket bra och min stora tjej tycker såklart det är superkul att tvätta sig med skummet. Luktar inte så mycket men har en unken doft i bakgrunden. Känns som att jag i sommar (då tjejerna är torrast) enbart kan använda denna produkt utan att behöva smörja efter med något annat. Huden mår jättebra av denna produkt som är klart prisvärd. Denna serie är min absoluta favorit. Trots doften får den betyget 5.

Ingrid K Pokus – Liten, effektiv förpackning som är lätt att ta med. Ett plus för pumpen. Olja blir lätt kladdigt och därför är pump att föredra. Detta är en tjockare olja vilket jag gillar. Luktar egentligen ingenting, lätt att smörja in och torkar snabbt. Effektiv, gillar att använda den själv. Klart prisvärd. Min favoritolja. Den får betyget 5.

Ingrid K Filliokus – Burken lite för stor. Den är i glas, tung och svår att ta med. Är orolig att tappa den i golvet så den går i tusen bitar. När krämen är så fet, tycker jag att det är fult att ha en sådan här typ av etikett, då den blir fläckig och ful snabbt. Konsistensen är väldigt lättarbetad och mjuk vilket jag gillar. Lite unken doft. Tycker denna är effektivare och mer lättarbetad än övriga Den är klart prisvärd och överträffar mina förväntningar. Denna serie är den jag helt klart kommer att fortsätta använda. Den får betyget 5 trots lukt och förpackning, bara för att jag älskar krämen så mycket och hela serien.

Valleberga örtprodukters ringblomssalva – Mörk, tråkig och tung. Gillar inte att den är av glas då jag är rädd att den går sönder. För stor för att hinna användas innan salvan blir sunkig. Det är samma här med etiketten som snabbt blir fläckig och ful. Konsistensen är hård och svårarbetad, men när man väl får igång den blir den mjuk och härlig. Doften lite sunkig. Känns mycket effektiv, en av de effektivaste i detta test. Klarar de torraste hudpartierna. Klart prisvärd. Tycker det är jobbigt med ringblomma som kan färga av sig på kläderna. Föredrar baby care som är mer allround. Men denna salva är väldigt effektiv och klarar av det som ingen annan salva klarar i testet. Den får betyget 3.

Valleberga örtprodukters schampo – Snygg men lite tråkig förpackning, bra storlek. Lite tjockare konsistens än vad jag förväntat men föredrar. Helt underbar doft. Ett jättebra schampo som jag även använder på kroppen för att den doftar så ljuvligt. Överträffar mina förväntningar och är mitt absoluta favoritshampo. Prisvärt. Detta vill jag själv ha! Får betyget 5.

Valleberga örtprodukters barnolja – Mörk och tråkig förpackning, ser mer ut som medicin än en lyxig olja. Gillar inte att det är glas. Lagom tjock för att vara en olja. Lättanvänd med ändå tung. Doftar egentligen inget. Känns mycket effektiv, lättarbetad utan att kladda. Denna olja gillar jag. Prisvärd. Den får betyget 4.

Weleda barnolja – Alldeles för stor förpackning, ser ut som någon billig solkräm från 1995! Konsistensen är rinnig, neutral doft. Fungerar som olja, d v s klarar mer än en lotion, men känns inte så effektiv för att vara en olja. Lever inte upp till mina förväntningar. Inte prisvärd. Produkten känns lite menlös. Den får betyget 2.

Weleda wind and weather cream – Gillar storleken på förpackningen, lätt att ta med sig. Lagom tjock konsistens som inte kladdar. Neutral doft. Den här krämen känns som ett mellanting mellan en fet olja och salva. Lika effektiv som en riktigt bra olja men kan användas lite mer allround än en sådan. Mjukare än salvorna jag testat. Den är prisvärd och överträffar mina förväntningar. Min favoritkräm, skulle jag bara ha en enda produkt hemma skulle det bli denna. Den får betyget 5.

 

Familj nr 2 testade:

Primulinas skumtvål – Har en bra förpackning, lättanvänd med härlig konsistens som passar för bebisar. Doften mild och fin. Skummet löser sig lätt och känns inte så mycket ”tvål”. Prisvärd för att den känns lyxig och har en hög mysfaktor. Den är ren, mild i doft och känsla. Dock odryg. Den får betyget 5.

Rent allmänt så är det fint med kamomilldoft till barn, men maken tycker det är för mycket ”parfym”. Behövs även något doftneutralt. Förpackningarna är bra, men dåliga etiketter som trillar av eller blir solkiga.

Primulinas barnolja – Bra förpackning med kork som sitter kvar. Mjuk flaska som ger efter för tryck. Doften något stark för bebis, men fin för vuxna. Lätt att arbeta in i huden. Prisvärd. Den får betyget 4.

Primulinas barnsalva – Bra förpackning. En mjuk salva som även passar väl för både händer och läppar. Doftar kamomill och bivax, känns mycket naturlig. Man får arbeta lite för att få ut den i ansiktet (fungerar bra i kallt vinterväder). Skyddar även bra på läppar. Prisvärd. Den får betyget 4.

Weleda barnolja – Känns ren och neutral, man anar att det är sesamolja. Lättflytande. Bra förpackning om man vill använda generöst, vilket jag gör, både i bad, insmorning och att tvätta barnets händer. Jag smörjer dem rejält och torkar sedan bort överflödet med handduk. Bra sätt att tvätta spädbarns händer som lätt blir ofräscha, då de hålls slutna mest hela tiden. Flaskan spiller lite mer än Primulinas (som är den bästa förpackningen). Prisvärd. Den får betyget 4.

Weleda wind and weather cream – Tycker om den här, kanske för att jag använt den länge och vant mig. Fungerar bra i kyla. Smörjer in rejält i hela ansiktet innan jag går ut. Man blir blank, men det har sugits in när jag återvänt efter promenaden. Behaglig doft och lättarbetad. Prisvärd. Den får betyget 5.

Maria Åkerbergs baby lotion – Har provat denna på min och makens händer/fötter, den är genial. Ovanligt mycket fukt men ändå krämig och rejäl. Mycket dryg, man tror man tar lite till händerna, men det räcker till även för fötterna! Tycker den passar väldigt bra som hand/fotkräm. God, men inte påträngande doft.  Prisvärd. Den får betyget 5+.

Maria Åkerbergs baby bath – Lyxigt härlig produkt. Fin konsistens och doft men jag fördrar att bada och tvätta med olja. Passar säkert bra när barnet blir lite större. Prisvärd. Den får betyget 3.

Maria Åkerbergs baby care – En av mina favoriter för läppar, händer och naglar. Finns i 50 ml burk och en på 10 ml. Den lilla passar väldigt bra att ha i fickan/väskan. En liten pärla. Doften av bivax framträdande men ändå mild. Prisvärd. Den får betyget 5.

Maria Åkerbergs baby oil – Neutral, ren doft av råvarorna. Mer diffus än Weledas, kanske p g a att det här är flera olika oljor blandade medan Weledas innehåller enbart sesamolja. Jag föredrar sesamolja som känns mer ”enkel”. Förpackningen är inte lika bra som Primulinas, flaskan är lite för hård. Annars en skön olja även om jag tycker den är lite för komplicerad som bebisolja. Prisvärd. Den får betyget 4.

 

Familj nr 3 testade:

C/o Gerd baby balm – Bra storlek, lätt att öppna. Mycket hård men smälter in i huden bra. Svag doft. Ger en blank yta. Skyddar bra mot kyla och vind men gör liten skillnad för torr hud. Ganska dyr. Den får betyget 3.

Valleberga örtprodukters ringblomssalva – Bra storlek, lätt att öppna. Smidig och skön konsistens. Behaglig doft, lagom stark. Skön konsistens men om man tar för mycket färgar den av sig. Bra effekt mot kyla och vind. Inte så stor effekt på torr hud och skråmor. Ganska prisvärd. Den får betyget 4.

Valleberga örtprodukters barnolja – Lite svårt att få ut oljan, rinnig och len. Svag doft av oliv. Går snabbt in i huden, härlig att arbeta med. Återfuktar huden helt ok. Ganska prisvärd. Den får betyget 4.

Valleberga örtprodukters schampo – Bra funktionsmässigt. Liten förpackning för vardagsbruk. Ganska tunnflytande. Doftar jättegott och lagom. Löddrar hyfsat och rengör bra på en tvätt. Ljusar möjligen upp håret något. En större förpackning vore önskvärt. Priset ok. Den får betyget 3.

 

Familj nr 4 testade:

Estelle & Thild baby oil – Snygg lättanvänd förpackning i bra storlek. Normal oljekonsistens som inte doftar något särskilt. Uppfyller förväntningarna på en olja. Förhållandevis dyr. Ett plus för den fina förpackningen. Den får betyget 5.

Estelle & Thild body cream – Mycket lättanvänd förpackning, bra storlek, snygg design som kan stå framme. Fin konsistens, mycket dryg, doftar inget. Den svider när huden är riktigt torr vilket är ett stort minus. Står att den skyddar torr hud men då den svider är den oanvändbar. Ej prisvärd. Den får betyget 2.

Estelle & Thild schampo – Lättanvänd, snygg förpackning i bra storlek. Normal shampokonsistens. Svag doft av barnängens schampo. Upplevs som en ren och mild tvål som känns bra mot huden. Håller det den lovar. OK pris. Den får betyget 3.

Maria Åkerbergs baby care – Enkel förpackning som uppfyller ändamålet. Oljig konsistens som luktar bivax. Väldigt dryg. Smälte in i huden och mjukgör direkt. Är mycket effektiv och håller vad den lovar. Prisvärd. Den får betyget 5.

Maria Åkerbergs baby lotion – Bra och lättanvänd förpackning. Produkten har en normal lotionkonsistens med mild härlig rosdoft som känns äkta. Dryg och härlig mot huden. Håller det den lovar. Prisvärd. Den får betyget 4.

Maria Åkerbergs hair&body basic – Bra förpackning, normal schampokonsistens, något geléaktig. Saknar doft och känns ren och fräsch som håller vad den lovar. Prisvärd. Den får betyget 3.

Föllinge babysalva – Lättanvänd mjuk salva i glasburk, som försvinner snabbt in i huden, varför man behöver fylla på då och då. Fungerar väl i kyla och hård vind. Kan även användas på läpparna. Behaglig bivaxdoft. Inte så stor effekt på torr hud. Prisvärd. Den får betyget 3.

 

Familj nr 5 testade:

Rosenseriens jojobaolja – Bra förpackning med pump. Något rinnig konsistens som tar en stund att få in i huden vilket gör den bra som massageolja. En lätt unken doft. Lämnar en behaglig yta när den väl gått in i huden. Den är däremot inte prisvärd. Betyget blir 3.

Rosenseriens rosenvatten – Bra förpackning med spraypump. Bra konsistens. Alldeles för stark doft av ros som även kan svida lite på torra hudpartier. Ger fukt. Gillar man inte rosdoft/starka dofter ska man inte välja denna produkt. Den får betyget 2.

Rosenseriens aloe specialkräm – Bra lagom stor förpackning med fin konsistens som lätt går in i huden. För stark doft av ros för att vara behaglig. Hjälper torr hud för stunden, ej på sikt. Skulle inte välja denna produkter p g a doft och pris. Den får betyget 2.

Valleberga örtprodukters ringblomssalva – Ser bra ut och andas ekologi, glas dock inte optimalt i kaklat badrum. Konsistensen mindra bra då den är svårt att få den att gå in i huden. Lite för stark doft för vår smak. Håller vad den lovar utan att ge mersmak. Tveksamt pris. Färgar av sig. Den får betyget 3.

Valleberga örtprodukters barnolja – Förpackningen ser bra ut men glas inte så bra i badrummet. Svår att hälla ur. Bra konsistens med neutral doft. Känns len och håller vad den lovar. Hyfsat pris då den är dryg. Den får betyget  4.

Valleberga örtprodukters schampo – Funktionell förpackning, Lättanvänd. Bra konsistens och väldoftande, fräsch. Ger en lyxig känsla. Uppfyller förväntningarna, känns genuin och äkta. Fungerar bra utan balsam. Dryg och därmed prisvärd. Den får betyget 5.

Weleda barnolja – Lättanvänd men ser och känns lite billig. Bra konsistens med neutral doft. Uppfyller förväntansbilden. Hyfsat prisvärd. Den får betyget 3.

Weleda wind and weather cream – OK förpackning, bra konsistens med en acceptabel doft. Välgörande och håller vad den lovar. Prisvärd. Den får betyget 3.

Vill slutligen tillägga att så fort det finns vatten i en produkt, måste det finnas konservering. Det finns många varianter av detta, syntetiska, s k naturliga, naturidentiska, diverse blandningar…… Svårdefinierbart. Mitt bästa tips f n är att hålla utkik efter s k självkonserverande system.

 

 

 

Bild: Weleda

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar i kategegorin "I livet":
1var

Vårens förundran

I livet, Relaterat till Thomas - 4 april, 2016, kl 05:15

Våren står för dörren och tecknen är tydliga. Flyttfåglarnas sång ljuder åter omkring. Uteserveringarna poppar upp som svampar om hösten och pollenprognosen blir plötsligt intressant. Tydliga vårtecken i min värld. En annan iakttagelse kan till viss del liknas med flyttfåglarna, och jag tror att du kommer känna igen dig. Skillnaden… Läs mer


nytt

Vår, nytt ljus, nytt hopp, nystart!

I livet - 4 april, 2016, kl 09:37

Det som brukar rädda mig genom vintern när träden är kala, gräsmattan brun och jag själv alabastervit är min inomhusdjungel av grönt. I mina fönster trängs och bildas en slags pelargonridå mot omvärlden. Jag är dem evigt tacksamma och därför ska de få en nystart! Jag är en sån där… Läs mer


valentine

Alla Hjärtans Dag, en hjärtesak.

I livet - 2 februari, 2016, kl 11:38

Blir lite förbryllad när jag hör hur människor resonerar kring Alla Hjärtans Dag. Allt jag hör när jag frågar runt är att just den dagen (14 februari) är vigd för butiker och att de är de enda som tjänar på att vi firar och uppvaktar varandra. Affärernas lock och pock suger musten ur… Läs mer


11111alla-680x453

Alla hjärtans dag, du är bara bitter.

I livet, Therese mc Donald - 2 februari, 2016, kl 15:12

Snart är det Alla hjärtans dag, kärlekens dag och Amors speciella tillfälle att vara coolaste killen på skolgården. Februari inhyser ett dedikerat tillfälle att öppna sprickan i hjärtat och plocka fram smörsliska kärlekssånger och predika om evig kärlek. Som vanligt finns det en falang som högljutt skriker att detta tillfälle… Läs mer


booksale1

Kulturkrönikan: Bokreans uppgång, fall och pånyttfödelse

I livet - 2 februari, 2016, kl 00:28

Bokrean har prisats, bespottats och diskuterats i all oändlighet. Gazets Emma Kreü reflekterar över en utveckling som har skett under de senaste åren. Den stora Bokrean som startar i februari varje år är lite som julafton för alla bokälskare, eller har i alla fall varit det tidigare. Nu för tiden… Läs mer


IMG_6411

Strunta i alla hjärtans dag

I livet, Relaterat till Thomas - 1 januari, 2016, kl 21:22

Snart står den för dörren. Överallt omkring mig börjar påminnelserna synas.  Rosa toner, blommor och chokladreklam ökar successivt om än försiktigt. Versala ord i kursiv stil snirklar sig lockande och försöker fläka ut sig och vara tilltalande. Jag skyndar förbi och då slår det mig. Plötsligt händer det. En dag… Läs mer


P1060106

Välj ditt bästa jag

I livet - 1 januari, 2016, kl 22:05

Motivationen som bortblåst när nya året kommer? Bestäm dig före hur du vill må efter! Hårt arbete mot bättre hälsa eller kanske till och med beach 2016 kan gå förlorat om inte DU bestämmer dig för annat! Det är lätt att etablera goda vanor när vardagen har sina rutiner, jobb, skola,… Läs mer


hemvandar

En juldagsberättelse

I livet, Relaterat till Thomas - 12 december, 2015, kl 19:39

Det droppar från taken och vi hoppar mellan vattenpölarna för att försöka undvika vätan. Det är den 25 december 2011 och snön tynar bort. Sakta. Det är plusgrader och en total kontrast mot föregående år då jag upplevde den kallaste juldagen i mannaminne. Eller i mitt minne. Liksom den juldagen,… Läs mer


Mutter mit Kindern am Esstisch, ein Pony, ein Weihnachtsbaum

Jul, jul – skrämmande jul!!

I livet, Therese mc Donald - 12 december, 2015, kl 04:13

Jul, jul strålande jul är en mycket berömd strof ur en astråkig låt. Den kanske inte är rockigast eller fräckast men den skönjer allt som vi skall sträva efter att nå, nämligen en lysande jul. Den får mig likväl att reflektera över att det faktiskt snart är jul och allt vad det medför –… Läs mer


tvasamhetstaget

Tvåsamhetståget

I livet, Relaterat till Thomas - 11 november, 2015, kl 00:35

Vem har inte kastat sig handlöst förälskad in i en relation? Den underbara känslan att vara upp över öronen betuttad är det få saker som slår. Att känna att en annan person gör än till en bättre människa. Det är så enkelt att låta sig fyllas av det helt och… Läs mer


parmesan_bild-300x300 ESTELLEBANNER

© Copyright 2009-2011, AnnonseraRSSPressbilder, Kontakt: info@gazet.se