Gazet  – Din sköna bulletin
zanzibar

Ett hett Februari

I livet - 22 februari, 2012, 08:05

Gazets Emma Kreü bor sedan 2008 i Tanzania, Östafrika, och jobbar med marknadsföring. Hon berättar om hur det är att överleva vintern ur hennes perspektiv.

 

Det är strålande solsken ute, himlen är klarblå och lyssnar man noga så kan man nästan höra vågorna från havet. Det är dessutom stekhett, inte ens en liten bris drar genom luften och jag har barrikaderat mig i vardagsrummet, stängt ytterdörren och låter luftkonditioneringen brassa på för fullt. Bor man inte i närheten av en pool, eller ännu bättre, har sin egen, så blir det nästan olidligt de dagar som man inte jobbar men ändå inte kan åka till stranden. Det är februari och jag dricker te och svettas, eller nypressad jucie och svettas, eller kanske vitt vin och jag svettas fortfarande. Finns det ingen el hemma så svettas jag även när jag äter min middag, klappar min katt eller när jag försöker sova. Dessutom gör jag allt det i mörker, alternativt i stearinljusens sken tillsammans med myggen, som brukar lämna fina, röda märken i hela ansiktet på mig. Det är så varmt att en vanlig 20-minuters promenad utan vattenflaska blir oerhört varm och klibbig, en bil utan luftkonditionering snabbt förvandlas till en bastu och ett kontor utan det samma blir outhärdligt inom en kvart.

 

Jag tittar på bilder av snön i Sverige och en känsla som jag aldrig trodde att jag skulle känna infinner sig; känslan av att den faktiskt är rätt lockande, rent ut sagt exotisk, den där snön. Att jag till och med skulle kunna åka hem ett tag och bara vara med den, göra snöänglar, snölyktor och kasta snöboll på väl utvalda mål. Sitta hemma och kura med en kopp te och titta på istapparna från taken, baka extra smetig kladdkaka och bara njuta av utsikten. Hade jag hört det här när jag själv var bofast i Sverige så hade jag nog gett mig själv en örfil, alternativt sparkat mig själv på smalbenet, för att sitta i mörkret en liten vecka är ingenting mot november till mitten av april och då är tanken på ett det skulle vara exotiskt inte ens rolig.

 

Men, tanken som vid den tiden alltid fanns där, när jag satt där i mörkret, om att allt bara skulle bli lättare, roligare och enklare bara jag bodde i den ständiga solen, stämmer inte helt överens med verkligheten. Självklart ÄR vissa saker lättare, det är klart, som att det alltid är varmt, solen skiner 335 dagar om året (ja, det regnar här också, men inte lika ofta), och allt är annorlunda än hemma, men vissa saker förändras aldrig. Som att det alltid kommer en vardag, vart jag än befinner mig, och med den vardag kommer allt det som man kanske tycker mindre om med livet. Och att man kanske tröttnar på det som var så fantastiskt exotiskt för ett litet tag sedan. Och det blir lite mer som det var hemma, trots att i alla fall inte jag förväntade mig det, i alla fall inte till en början.

 

Jag älskar min plats i Tanzania, livet är bra här och även om jag inte tänker stanna för evigt så är det en underbar plats att vara på. Men jag är också fullt medveten om att vart jag mig än i världen vänder, så blir platsen man bor på aldrig bättre än det man tar med sig från den tidigare, för det finns alltid kvar, det går inte att resa ifrån det. Och även om jag kommer att längta tillbaka hit något enormt, speciellt i februari/mars, när det är som mörkast, tröttast och segast, så är det bra att komma ihåg att även här fanns det en vardag, även om den var annorlunda än den i Sverige. På det hela taget ganska lika, trots att det inte ser ut så från utsidan.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar i kategegorin "I livet":
1var

Vårens förundran

I livet, Relaterat till Thomas - 4 april, 2016, kl 05:15

Våren står för dörren och tecknen är tydliga. Flyttfåglarnas sång ljuder åter omkring. Uteserveringarna poppar upp som svampar om hösten och pollenprognosen blir plötsligt intressant. Tydliga vårtecken i min värld. En annan iakttagelse kan till viss del liknas med flyttfåglarna, och jag tror att du kommer känna igen dig. Skillnaden… Läs mer


nytt

Vår, nytt ljus, nytt hopp, nystart!

I livet - 4 april, 2016, kl 09:37

Det som brukar rädda mig genom vintern när träden är kala, gräsmattan brun och jag själv alabastervit är min inomhusdjungel av grönt. I mina fönster trängs och bildas en slags pelargonridå mot omvärlden. Jag är dem evigt tacksamma och därför ska de få en nystart! Jag är en sån där… Läs mer


valentine

Alla Hjärtans Dag, en hjärtesak.

I livet - 2 februari, 2016, kl 11:38

Blir lite förbryllad när jag hör hur människor resonerar kring Alla Hjärtans Dag. Allt jag hör när jag frågar runt är att just den dagen (14 februari) är vigd för butiker och att de är de enda som tjänar på att vi firar och uppvaktar varandra. Affärernas lock och pock suger musten ur… Läs mer


11111alla-680x453

Alla hjärtans dag, du är bara bitter.

I livet, Therese mc Donald - 2 februari, 2016, kl 15:12

Snart är det Alla hjärtans dag, kärlekens dag och Amors speciella tillfälle att vara coolaste killen på skolgården. Februari inhyser ett dedikerat tillfälle att öppna sprickan i hjärtat och plocka fram smörsliska kärlekssånger och predika om evig kärlek. Som vanligt finns det en falang som högljutt skriker att detta tillfälle… Läs mer


booksale1

Kulturkrönikan: Bokreans uppgång, fall och pånyttfödelse

I livet - 2 februari, 2016, kl 00:28

Bokrean har prisats, bespottats och diskuterats i all oändlighet. Gazets Emma Kreü reflekterar över en utveckling som har skett under de senaste åren. Den stora Bokrean som startar i februari varje år är lite som julafton för alla bokälskare, eller har i alla fall varit det tidigare. Nu för tiden… Läs mer


IMG_6411

Strunta i alla hjärtans dag

I livet, Relaterat till Thomas - 1 januari, 2016, kl 21:22

Snart står den för dörren. Överallt omkring mig börjar påminnelserna synas.  Rosa toner, blommor och chokladreklam ökar successivt om än försiktigt. Versala ord i kursiv stil snirklar sig lockande och försöker fläka ut sig och vara tilltalande. Jag skyndar förbi och då slår det mig. Plötsligt händer det. En dag… Läs mer


P1060106

Välj ditt bästa jag

I livet - 1 januari, 2016, kl 22:05

Motivationen som bortblåst när nya året kommer? Bestäm dig före hur du vill må efter! Hårt arbete mot bättre hälsa eller kanske till och med beach 2016 kan gå förlorat om inte DU bestämmer dig för annat! Det är lätt att etablera goda vanor när vardagen har sina rutiner, jobb, skola,… Läs mer


hemvandar

En juldagsberättelse

I livet, Relaterat till Thomas - 12 december, 2015, kl 19:39

Det droppar från taken och vi hoppar mellan vattenpölarna för att försöka undvika vätan. Det är den 25 december 2011 och snön tynar bort. Sakta. Det är plusgrader och en total kontrast mot föregående år då jag upplevde den kallaste juldagen i mannaminne. Eller i mitt minne. Liksom den juldagen,… Läs mer


Mutter mit Kindern am Esstisch, ein Pony, ein Weihnachtsbaum

Jul, jul – skrämmande jul!!

I livet, Therese mc Donald - 12 december, 2015, kl 04:13

Jul, jul strålande jul är en mycket berömd strof ur en astråkig låt. Den kanske inte är rockigast eller fräckast men den skönjer allt som vi skall sträva efter att nå, nämligen en lysande jul. Den får mig likväl att reflektera över att det faktiskt snart är jul och allt vad det medför –… Läs mer


tvasamhetstaget

Tvåsamhetståget

I livet, Relaterat till Thomas - 11 november, 2015, kl 00:35

Vem har inte kastat sig handlöst förälskad in i en relation? Den underbara känslan att vara upp över öronen betuttad är det få saker som slår. Att känna att en annan person gör än till en bättre människa. Det är så enkelt att låta sig fyllas av det helt och… Läs mer


ESTELLEBANNER parmesan_bild-300x300

© Copyright 2009-2011, AnnonseraRSSPressbilder, Kontakt: info@gazet.se