Gazet  – Din sköna bulletin
bonde

EN HELT VANLIG DAG I EN LANTBRUKARES STRÄVSAMMA LIV

I livet, Martas hörna - 8 maj, 2012, 05:56

 

Helena (54 år) och Peter (57 år) driver ett lantbruk i närheten av Katrineholm sedan 29 år tillbaka, Sörgölet. De sköter ca 80 ha mark och ca 200 nötkreatur, mjölk- och köttdjur blandat. Detta innebär ett tungt och hårt liv men också en härlig frihet. Vi har för längesedan konstaterat att detta inte kan kallas ett jobb utan mera en livsstil. Helena och Peter är mina närmaste grannar på landet.  Så här kan en vanlig dag se ut i Helenas liv;

Kl 05.15, alla dagar i veckan, är det dags att gå upp. Blicka ut över nejden och hasa sig ned till köket för att börja förbereda morgonfikat, som så här dags består av kaffe och macka.

Kl 06.00 väntar korna i ladugården på att bli mjölkade, kalvarna ska utfodras precis som övriga djuren som är hemma i ladugården. Sedan ska det skrapas ”skitrent” i båsen.

Kl 09.00 är det dags att gå tillbaka till köket för en stadigare frukost och en välförtjänt paus i arbetet.

Kl 10.00  tillbaka till djuren och kolla av amko- och ungdjursstallet, strö liggplatserna och checka av så att allt står rätt till. Tittar också till hönsen och ser om det kommit ut några riktigt goda ägg.

Kl 12.00 är det tid att börja fixa med lunchen. Helena lagar gärna rejäl husmanskost som är Peters favorittyp av mat. Under lunchtid stöts och blöts alla kommande projekt och planeras. Hushållsarbete, som tvätt och annat, ska också hinnas med.

Kl 14.00 samma visa som under förmiddagen det vill säga mata djuren i ladugården, mjölka samt checka av läget.

När detta är klart väntar bestyren kring och intagandet av kvällsmaten.

Den tidiga vårkvällen brukar ägnas åt att gödsla och laga staket runt gärden och hagar.

Helena är noga med att notera minst ett ”guldkorn” om dagen. Det kan t ex vara svalan som anlänt, en blomma som slagit ut, en doft, en teckning som barnbarn presenterar eller att inget har varit trasigt under dagens inspektion.

Vikarierande gårdshunden Zickan Karlsson stormtrivs på gården och särskilt med Helena. Zickan är smart nog att inse att det är Helena som bestämmer och att det gäller att hålla sig väl med henne!

 

Kollar kvällsnyheterna på TV.

Kl 22.00 cirka brukar det vara dags att försöka somna in för natten och stärka sig för kommande dag.

 

Nackdelarna med denna livsstil enligt Helena;

*Man bor på arbetet.

*Krånglar något måste det åtgärdas direkt, oavsett vilken dag det är.

*Man jobbar ”med” vädret.

*Dåligt med kollegor.

 

Fördelarna

*Man går till jobbet.

*Slipper sitta i köer med förseningar som följd.

*Massor med Frisk luft.

*Närhet till natur och djur.

 

När jag kommer ner till landet efter en längre tid i stan – gissa om jag bara ser fördelar! Behöver å andra sidan inte gå upp 05.15 varje dag.

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar i kategegorin "I livet":
1var

Vårens förundran

I livet, Relaterat till Thomas - 4 april, 2016, kl 05:15

Våren står för dörren och tecknen är tydliga. Flyttfåglarnas sång ljuder åter omkring. Uteserveringarna poppar upp som svampar om hösten och pollenprognosen blir plötsligt intressant. Tydliga vårtecken i min värld. En annan iakttagelse kan till viss del liknas med flyttfåglarna, och jag tror att du kommer känna igen dig. Skillnaden… Läs mer


nytt

Vår, nytt ljus, nytt hopp, nystart!

I livet - 4 april, 2016, kl 09:37

Det som brukar rädda mig genom vintern när träden är kala, gräsmattan brun och jag själv alabastervit är min inomhusdjungel av grönt. I mina fönster trängs och bildas en slags pelargonridå mot omvärlden. Jag är dem evigt tacksamma och därför ska de få en nystart! Jag är en sån där… Läs mer


valentine

Alla Hjärtans Dag, en hjärtesak.

I livet - 2 februari, 2016, kl 11:38

Blir lite förbryllad när jag hör hur människor resonerar kring Alla Hjärtans Dag. Allt jag hör när jag frågar runt är att just den dagen (14 februari) är vigd för butiker och att de är de enda som tjänar på att vi firar och uppvaktar varandra. Affärernas lock och pock suger musten ur… Läs mer


11111alla-680x453

Alla hjärtans dag, du är bara bitter.

I livet, Therese mc Donald - 2 februari, 2016, kl 15:12

Snart är det Alla hjärtans dag, kärlekens dag och Amors speciella tillfälle att vara coolaste killen på skolgården. Februari inhyser ett dedikerat tillfälle att öppna sprickan i hjärtat och plocka fram smörsliska kärlekssånger och predika om evig kärlek. Som vanligt finns det en falang som högljutt skriker att detta tillfälle… Läs mer


booksale1

Kulturkrönikan: Bokreans uppgång, fall och pånyttfödelse

I livet - 2 februari, 2016, kl 00:28

Bokrean har prisats, bespottats och diskuterats i all oändlighet. Gazets Emma Kreü reflekterar över en utveckling som har skett under de senaste åren. Den stora Bokrean som startar i februari varje år är lite som julafton för alla bokälskare, eller har i alla fall varit det tidigare. Nu för tiden… Läs mer


IMG_6411

Strunta i alla hjärtans dag

I livet, Relaterat till Thomas - 1 januari, 2016, kl 21:22

Snart står den för dörren. Överallt omkring mig börjar påminnelserna synas.  Rosa toner, blommor och chokladreklam ökar successivt om än försiktigt. Versala ord i kursiv stil snirklar sig lockande och försöker fläka ut sig och vara tilltalande. Jag skyndar förbi och då slår det mig. Plötsligt händer det. En dag… Läs mer


P1060106

Välj ditt bästa jag

I livet - 1 januari, 2016, kl 22:05

Motivationen som bortblåst när nya året kommer? Bestäm dig före hur du vill må efter! Hårt arbete mot bättre hälsa eller kanske till och med beach 2016 kan gå förlorat om inte DU bestämmer dig för annat! Det är lätt att etablera goda vanor när vardagen har sina rutiner, jobb, skola,… Läs mer


hemvandar

En juldagsberättelse

I livet, Relaterat till Thomas - 12 december, 2015, kl 19:39

Det droppar från taken och vi hoppar mellan vattenpölarna för att försöka undvika vätan. Det är den 25 december 2011 och snön tynar bort. Sakta. Det är plusgrader och en total kontrast mot föregående år då jag upplevde den kallaste juldagen i mannaminne. Eller i mitt minne. Liksom den juldagen,… Läs mer


Mutter mit Kindern am Esstisch, ein Pony, ein Weihnachtsbaum

Jul, jul – skrämmande jul!!

I livet, Therese mc Donald - 12 december, 2015, kl 04:13

Jul, jul strålande jul är en mycket berömd strof ur en astråkig låt. Den kanske inte är rockigast eller fräckast men den skönjer allt som vi skall sträva efter att nå, nämligen en lysande jul. Den får mig likväl att reflektera över att det faktiskt snart är jul och allt vad det medför –… Läs mer


tvasamhetstaget

Tvåsamhetståget

I livet, Relaterat till Thomas - 11 november, 2015, kl 00:35

Vem har inte kastat sig handlöst förälskad in i en relation? Den underbara känslan att vara upp över öronen betuttad är det få saker som slår. Att känna att en annan person gör än till en bättre människa. Det är så enkelt att låta sig fyllas av det helt och… Läs mer


ESTELLEBANNER parmesan_bild-300x300

© Copyright 2009-2011, AnnonseraRSSPressbilder, Kontakt: info@gazet.se