Gazet  – Din sköna bulletin
cosme

Cosmeceuticals, vad är det?

Skönhet - 23 juni, 2012, 17:00

Gazet går på djupet inom den medicinska hudvården med hjälp av experten Annica Forsgren från Skincity.se. Vad är det egentligen som skiljer denna grupp hudvård från allt annat? Och, är det verkligen så bra som alla säger?

 

1.Vad skiljer medicinsk hudvård från ”vanlig” hudvård?

Medicinsk hudvård är det man brukar kalla för cosmeceuticals som gemensamt begrepp.

Det finns dock ingen nämnd eller dylikt som godkänner produkter för att de ska få kvalificeras under begreppet cosmeceuticals. Det är aktiva ingredienser i produkter som bevisat ger effekt på hudstrukturen och som man kan påvisa genom kliniska tester som krävs för att man ska få hävda att en produkt är en Cosmeceutical.

Det som skiljer vanlig hudvård från cosmeceuticals är alltså att produkter som är medicinsk hudvård (Cosmeceuticals) är alla produkter som innehåller så pass aktiva ingredienser så att huden mätbart förbättras genom kliniska oberoende studier

Ett utdrag på engelska som beskriver de 3 olika nivåerna inom gruppen Cosmeceuticals:

·  Cosmeceuticals are products that impart a visible lasting difference in the skin via ingredients that act to block or correct some of the age-related damaging pathways that occur in the skin’s aging process – i.e. cosmetic products that actually make a difference in the appearance of the skin and do not “go down the drain” with your cleanser.

·  Superceuticals® are the next level of skin rejuvenation beyond cosmeceuticals, based on super bioengineered antioxidants that target aging at the cellularsource – the mitochondria – thereby providing results for both intrinsic and extrinsic aging of the skin.

·  Natureceuticals™ is anti-aging skin therapy using nature’s most potent ingredients – i.e. “natural” skincare formulations – that deliver results typical of the best Cosmeceuticals.”

 

Sen kan det vara väldigt många märken som inte har gjort kliniska studier men som ändå ger mätbara resultat och extremt goda effekter på huden. Det viktigaste är att men hittar en serie produkter som passar just sin hud.

 

2.Vilka lämpar sig denna typ av produkter för?

Egentligen alla. Produkterna kan ju vara aktiva åt olika håll så att säga. Mätbara resultat på en känslighy, acnehy, mogenhy, torrhy etc. Så att det är aktiva betyder inte att de är starka och att de med känslig hy inte tål dem. De finns cosmeceuticals för känslig hy och som då är extremt lugnande och läkande.

 

3.Vad kan man förvänta sig för resultat?

Som sagt mätbara resultat. Nu går man väl inte runt med ett mät instrument hemma men det ska ge klart synliga resultat under förutsättning att man använder dem enligt anvisningar och under minst 8 veckor. Men beroende på hur länge problemet funnits och hur omfattande det är kan det ta upp till 6 månader innan optimalt resultat.

 

4.Är det alltid bättre att använda medicinska produkter än de vanliga typerna man finner i varuhusen osv?

Jag skulle säga att man alltid skal gå till en specialist inom området när man ska köpa hudvård. Precis som att man går till apoteket/läkaren för att få sin medicin så går man till en hudterapeut för att få rekommendationer om sin hudvård. Man kan se det som ett recept för huden. Jag bruka alltid, vad gäller allt, titta på vad arbetar de yrkeskunniga med för redskap, råvaror, produkter etc. De är en bra riktlinje om man vill ha bra saker. Numer finns ju vissa professionella hudvårdsmärken i varuhusen. Men generellt sett så är det STOR skillnad produkter som man kallar kosmetik som man hittar i varuhusen och professionell hudvård som säljs hos hudterapeuter. Vill man ha resultat så bör man INTE välja varuhusens kosmetik produkter.

 

5.Vad finns det för fördelar kontra nackdelar med att använda dessa typer av produkter?

Inga nackdelar som jag ser det. Det finns dock de som är riktiga soldyrkare och när man använder tex produkter med A-vitamin eller syror så bör man vara försiktig med solandet och alltid ha SPF. De anser en del konsumenter vara en nackdel. Jag personligen har ju svårt att förstå nackdelen. Man kan ju sola kroppen lite lagom så man får alla nyttigheter som solen ger men låta det känsliga ansiktet vara skyddat. Arbetar man dessutom resten av året med cosmeceuticals innehållande syror och tex vitamin A så är det som att på ett par sommar månader rasera allt man byggt upp och förbättrat på huden under hela året. Det finns så bra BUS nu så man kan ändå se sommar fräsch ut. Solbrännan försvinner snabbt men skadorna i huden består.

 

6.Hur använder man medicinsk hudvård på bästa sätt?

Konsultera en hudterapeut. På skincity.se har vi telefon rådgivning varje vardag mellan 10-15 om man inte har möjlighet att ta sig till en salong. Man kan även göra ett hudtest hos oss och få bra rekommendationer för just sin hy.


7. Du som provat det mesta, har du favoriter i denna kategori?

Ja, det har jag. Jan Marini är makalöst bra. Deras Boiglycolic Cleanser är outstanding och plockar fram lyster i huden direkt. Transderma, med sina två serum Vitamin A och VitaminC, är ett svenskt koncept med spetskompetens så det står härliga till. Peter Thomas Roths De-Spot gör underverk på pigmenteringar och Prioris Cellular Recovery Serum är helt fantastisk på att återställa hudens barriär på en känslig reaktiv hy eller en hud med ärr. Dessa produkter är extraordinära.


8.Finns det något som är extra viktigt att tänka på när man använder medicinska produkter?

Ja, på skincity.se hudguide där vi samlat viktig info om vad man bör tänka på när det gäller att välja produkter och hur man använder dem. Det finns en del viktiga saker man bör tänka på både vad gäller invänjning av produkterna och om man tar receptbelagd medicin för huden eller salvor eller gjort laser behandlingar och liknande.

 

9. Många menar att man inte behöver börja med så avancerad hudvård förrän man kommer upp i ca 30-årsåldern då ålderstecknen börjar visa sig på allvar. Personligen har jag alltid tänkt lite tvärt om, att ju tidigare desto bättre då man hela tiden förebygger skador och underhåller sin hud. Vad är dina åsikter kring detta?

Jag är av samma åsikt som dig. Det är alltid lättare att förebygga t.ex. en rynka än natt ta bort en rynka när den väl är där. Med det sagt säger jag inte att man ska börja med anti-age produkter när man är 15. När man är mellan ca 15-25 så lägger man fokus på återfuktande produkter och det i sig ger en anti-age effekt för att man bibehåller god hudkvalitet och hudhälsa. Resultatet blir att huden åldras senare och att den håller sig fin längre. Så anti-age för en ung hud är fukt. Efter 30 så kan man börja komplettera upp med lite mer produkter mot åldrande. Många unga struntar i ögoncreme, vilket är synd. Det är ju ett av de första ställen där rynkor kommer. Men det man inte ser eller har problem av just för stunden är lätt att strunta i.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar i kategegorin "Skönhet":
ogonbryn

Kristinas Ögonbrynsskola

Skönhet - 9 september, 2015, kl 09:59

Ett par välformade ögonbryn kan göra mycket för ditt ansikte. Ögonbrynen ramar in dina ögon som tavelramen gör tavlan. Och en vacker tavla ska ju ha en vacker ram. För dig som inte har naturligt perfekta bryn (och vem har det av naturen?) finns det många hjälpmedel idag för att… Läs mer


PG-Beauty

När, var och hur i skönhet

Skönhet - 7 juli, 2015, kl 06:25

Gazet har många make-up artister som jobbar med oss. Vi bad Sini Siambalis svara på tre läsarfrågor. Ni har säkert många andra funderingar kring när, var och hur i skönhet. Ställ era frågor här nedan i kommentarsfältet så besvaras de av våra erfarna proffs. – Hur får jag min eyeliner… Läs mer


historia helenarubinstein

Sminkets historia: Mascara

Skönhet - 6 juni, 2015, kl 14:15

Makeup På 1800-talet kom föregångaren till dagens mascara. Då strök man på vaselinliknande oljor på fransarna. Snart tillsattes kol eller lampsvärta till fettet och när man lade till vattenfasta ämnen som harts eller kåda var den första vattenfasta mascaran född. Dåtidens mascara var ingen lättflytande historia. Innan blandningen kunde användas… Läs mer


bjornaxen

Gazets touperingsskola

Skönhet - 11 november, 2013, kl 00:01

Att ha eller inte ha mössa kalla dagar bestäms oftast inte av förnuftet utan av fåfängan. Denna vintern har visserligen varit mild med många har ändå låtit förnuftet tala och använt huvudbonad. Men platt mössfrisyr är inte smickrande. Statiskt hår är inte roligt. Med ”Touperingskolan” vänder du snabbt frisyren från… Läs mer


carita

Hur du väljer rätt hudkräm

Skönhet - 10 oktober, 2013, kl 22:28

Att välja fuktkräm… Det verkar inte vara alltför stor uppgift när du skriver ner på din ”Att-göra-lista”: Köp fuktkräm. Men när du går upp och ner längs hyllorna i på Kicks eller annan stor välsorterad skönhetsbutik går det upp för dig att utbudet är övermäktigt. Du vänder på klacken och… Läs mer


Barwerd van der Plas-20130526 IMG_3141

Lily Collins – Ny ambassadör för Lancôme

Sköna Nyheter, Skönhet - 10 oktober, 2013, kl 22:26

Maison Lancôme är stolt att presentera Lily Collins som ny varumärkesambassadör.   Som en ny stjärna i Hollywood spenderar Lily Collins sin mesta tid i USA där hon för tillfället bor, men hon ser även till att komma hem till hemlandet England so ofta som möjligt. Europeisk och amerikansk, barnbarn… Läs mer


Trind

HANDKRÄMER RECENSION

Skönhet - 10 oktober, 2013, kl 22:42

Gazet´s Emma Säveby har tillsammans med en panel kladdat, kletat och bedömt handkrämer i olika prislägen. Höstens kyla har gått hårt åt våra händer och naglar.  Torr luft har gjort att naglar och hud börjar knaka och i värsta fall spricka. Motverka det genom att ge dina händer fukt och näring… Läs mer


valentines1

För alla hjärtan

I livet, Mode, Skönhet - 2 februari, 2013, kl 01:15

Alla hjärtans dag: dagen vi älskar att hata, eller hatar att erkänna att vi älskar. Befinner du dig i ett förhållande är den 14e februari en perfekt dag för att ge din partner en extra dos av kärlek och uppskattning. Är du singel, ja då är det lätt att ramla… Läs mer


Splash

Face off

Skönhet - 1 januari, 2013, kl 20:19

En peelings uppgift är att peela bort alla döda hudceller och få fram lystern i hyn. Även optimera hudens förmåga att ta till sig fukt och näring vi tillför med diverse hudvårdande produkter. Det är viktigt att skilja skrubbarna åt då det finns både finkorniga och grovkorniga. Vissa kan användas… Läs mer


paulaBegoun

Sminkpolisen Paula Begoun

I livet, Skönhet - 10 oktober, 2012, kl 21:26

Smart, rapp, engagerad, vetgirig! Så framstår författaren och konsumentaktivisten Paula Begoun, som vi träffade en sommardag i Stockholm. Hemma i USA är Paula känd som the cosmetics cop, sminkpolisen. I 25 år har hon granskat skönhetsindustrin, studerat produkters ingredienser, nagelfarit deras marknadsföring (Håller de vad de lovar?). Hon har skrivit… Läs mer


parmesan_bild-300x300 ESTELLEBANNER

© Copyright 2009-2011, AnnonseraRSSPressbilder, Kontakt: info@gazet.se