Gazet  – Din sköna bulletin
johan

Emmas Boktips

I livet - 16 augusti, 2012, 06:21

Den här veckan tipsar Gazets Emma Kreü om ”Skumtimmen” av Johan Theorin.

Jag läser den igen just nu, ”Skumtimmen”, och den fastnar precis lika bra som första gången jag gjorde det. Den krypande dimman som översvämmar hösten på Öland är närvarande genom hela boken vilket passar alldeles perfekt, det är ju snart tidig höst och jag befinner mig precis på norra Öland. Men höstrusket ligger runt hörnet oberoende vart i landet man bor, därför tror jag att det är betydligt fler än jag som skulle känna att det här är precis det som behövs i läsväg inom en snar framtid!

Julia har levat i ett töcken sedan hennes sexårige son försvann in i dimman en septemberdag i början på sjuttiotalet och för att aldrig återfinnas. Sjukskriven, alkoholiserad och fixerad vid vart Jens är för tillfället lever hon ensam och isolerad, oförmögen att gå vidare i livet. Hon har knappt någon kontakt med resten av familjen så när hennes åldrige far, Gerlof, ringer från Öland så vet hon inte vad hon skall säga. Men Gerlof har fått ett paket som innehåller något som han aldrig trodde sig få se igen, en av de sandaler som Jens hade på sig när han försvann för länge sedan. Julia tvingar sig själv att bege sig ner till ön för att själv undersöka den, och blir kvar längre än vad hon trodde. För när hon och hennes far börjar gräva i det förflutna, är det mycket som har legat begravt som kommer fram i ljuset.

Det är en medryckande och intensiv berättelse, med en obehaglig underton som ständigt är närvarande, vilket de fantastiska beskrivningarna av den karga öländska naturen bara förstärker och när berättelsen går in i november kan man riktigt känna det snöblandade regnet piskande i ansiktet. Även om solen lyser utanför fönstret när man läser så kommer känslan av att man verkligen behöver en filt och en kopp te krypandes, så övertygande är Theorin. Förtjusningen, förvåningen och förfäran blandas och bara växer. Jag är väl på mammas gata, helt enkelt…

Johan Theorin har utkommit med fyra romaner, varav tre utspelar sig på Öland, och en novellsamling, som innehåller öländska skräckmyter.

 

Klicka hem den…


2 svar till “Emmas Boktips”

  1. Anna Granström skriver:

    Jag stordiggade hans Nattfåk! Alla andra har jag också gillat (har inte läst novellsamlingen dock). Minst har jag gillat senaste, Sankta Psyko, men å andra sidan kan det ha att göra med de stora förväntningarna jag alltid har på hans böcker.

  2. emmakreu emmakreu skriver:

    Jag håller som sagt på att läsa om den här, men har även laddat upp med hans andra Ölandsböcker, och har (precis som du) skyhöga förväntningar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar i kategegorin "I livet":
1var

Vårens förundran

I livet, Relaterat till Thomas - 4 april, 2016, kl 05:15

Våren står för dörren och tecknen är tydliga. Flyttfåglarnas sång ljuder åter omkring. Uteserveringarna poppar upp som svampar om hösten och pollenprognosen blir plötsligt intressant. Tydliga vårtecken i min värld. En annan iakttagelse kan till viss del liknas med flyttfåglarna, och jag tror att du kommer känna igen dig. Skillnaden… Läs mer


nytt

Vår, nytt ljus, nytt hopp, nystart!

I livet - 4 april, 2016, kl 09:37

Det som brukar rädda mig genom vintern när träden är kala, gräsmattan brun och jag själv alabastervit är min inomhusdjungel av grönt. I mina fönster trängs och bildas en slags pelargonridå mot omvärlden. Jag är dem evigt tacksamma och därför ska de få en nystart! Jag är en sån där… Läs mer


valentine

Alla Hjärtans Dag, en hjärtesak.

I livet - 2 februari, 2016, kl 11:38

Blir lite förbryllad när jag hör hur människor resonerar kring Alla Hjärtans Dag. Allt jag hör när jag frågar runt är att just den dagen (14 februari) är vigd för butiker och att de är de enda som tjänar på att vi firar och uppvaktar varandra. Affärernas lock och pock suger musten ur… Läs mer


11111alla-680x453

Alla hjärtans dag, du är bara bitter.

I livet, Therese mc Donald - 2 februari, 2016, kl 15:12

Snart är det Alla hjärtans dag, kärlekens dag och Amors speciella tillfälle att vara coolaste killen på skolgården. Februari inhyser ett dedikerat tillfälle att öppna sprickan i hjärtat och plocka fram smörsliska kärlekssånger och predika om evig kärlek. Som vanligt finns det en falang som högljutt skriker att detta tillfälle… Läs mer


booksale1

Kulturkrönikan: Bokreans uppgång, fall och pånyttfödelse

I livet - 2 februari, 2016, kl 00:28

Bokrean har prisats, bespottats och diskuterats i all oändlighet. Gazets Emma Kreü reflekterar över en utveckling som har skett under de senaste åren. Den stora Bokrean som startar i februari varje år är lite som julafton för alla bokälskare, eller har i alla fall varit det tidigare. Nu för tiden… Läs mer


IMG_6411

Strunta i alla hjärtans dag

I livet, Relaterat till Thomas - 1 januari, 2016, kl 21:22

Snart står den för dörren. Överallt omkring mig börjar påminnelserna synas.  Rosa toner, blommor och chokladreklam ökar successivt om än försiktigt. Versala ord i kursiv stil snirklar sig lockande och försöker fläka ut sig och vara tilltalande. Jag skyndar förbi och då slår det mig. Plötsligt händer det. En dag… Läs mer


P1060106

Välj ditt bästa jag

I livet - 1 januari, 2016, kl 22:05

Motivationen som bortblåst när nya året kommer? Bestäm dig före hur du vill må efter! Hårt arbete mot bättre hälsa eller kanske till och med beach 2016 kan gå förlorat om inte DU bestämmer dig för annat! Det är lätt att etablera goda vanor när vardagen har sina rutiner, jobb, skola,… Läs mer


hemvandar

En juldagsberättelse

I livet, Relaterat till Thomas - 12 december, 2015, kl 19:39

Det droppar från taken och vi hoppar mellan vattenpölarna för att försöka undvika vätan. Det är den 25 december 2011 och snön tynar bort. Sakta. Det är plusgrader och en total kontrast mot föregående år då jag upplevde den kallaste juldagen i mannaminne. Eller i mitt minne. Liksom den juldagen,… Läs mer


Mutter mit Kindern am Esstisch, ein Pony, ein Weihnachtsbaum

Jul, jul – skrämmande jul!!

I livet, Therese mc Donald - 12 december, 2015, kl 04:13

Jul, jul strålande jul är en mycket berömd strof ur en astråkig låt. Den kanske inte är rockigast eller fräckast men den skönjer allt som vi skall sträva efter att nå, nämligen en lysande jul. Den får mig likväl att reflektera över att det faktiskt snart är jul och allt vad det medför –… Läs mer


tvasamhetstaget

Tvåsamhetståget

I livet, Relaterat till Thomas - 11 november, 2015, kl 00:35

Vem har inte kastat sig handlöst förälskad in i en relation? Den underbara känslan att vara upp över öronen betuttad är det få saker som slår. Att känna att en annan person gör än till en bättre människa. Det är så enkelt att låta sig fyllas av det helt och… Läs mer


ESTELLEBANNER parmesan_bild-300x300

© Copyright 2009-2011, AnnonseraRSSPressbilder, Kontakt: info@gazet.se