
Sminkpolisen Paula Begoun
I livet, Skönhet - 25 oktober, 2012, 21:26Smart, rapp, engagerad, vetgirig! Så framstår författaren och konsumentaktivisten Paula Begoun, som vi träffade en sommardag i Stockholm.
Hemma i USA är Paula känd som the cosmetics cop, sminkpolisen. I 25 år har hon granskat skönhetsindustrin, studerat produkters ingredienser, nagelfarit deras marknadsföring (Håller de vad de lovar?). Hon har skrivit flera böcker i ämnet och anlitas ofta som expert i media.
– Jag pluggade biologi och fysiologi på universitetet, men min dröm var att bli reporter, berättar Paula. Jag drivs av en vilja att sprida saklig information som hjälper kvinnor och män att göra bättre val.
”Det mest lögnaktiga
påståendet har alltid
varit att en kräm
kan sudda ut rynkor.”
I många år kämpade Paula med akne, testade all världens preparat, besökte tusen hudläkare. Många krämer gav henne rödflammig hud och ingen kom i närheten av vad reklamen lovade. Paula kände allt mer att kosmetikabranschens ”information” mest handlade om vilda påstående och överdrivna löften. 1979 kom en ny lag som krävde att skönhetsmedel skulle förses med en innehållslista. Nu kunde hon studera vad produkterna faktiskt innehöll. Hon började lusläsa medicinska skrifter och forskningsrapporter.
– Kunde en toner stänga porer, skulle alla vara porfria. Kunde en kräm ta bort rynkor skulle ingen ha rynkor, blev snabbt hennes signaturreplik.
Paula blev persona non grata bakom kosmetikadiskarna där hon länge jobbat som makeupartist. Men en TV-station i Seattle ville gärna sända hennes åsikter. Snart fick hon uppmärksamhet över hela USA. 1986 publicerade hon Blue eyeshadow should be illegal, en avslöjande bok om skönhetsbranschen. Men hennes växande publik ville ha mer.
– Vilka produkter är bra, dåliga? Missvisande? Är produkten värd sitt – ofta skyhöga – pris? Då skrev jag Don’t go to the cosmetics counter without me, en lunta med konkreta tips och jämförelser av preparat. När Oprah Winfrey bjöd in mig började boken sälja som smör.
Till sin förvåning hade Paula fått ett nytt kall – sminkpolis. Hittills har hon granskat ca 20 000 skönhetsprodukter. Hennes nyhetsbrev, webbsida och böcker uppdateras ständigt.
”Anti-kosmetika, jag?
Titta på mig!
Jag älskar makeup och hudvård.
Jag färgar håret, sminkar mig gärna.
Hela paketet!”
Den som tar sig an en mångmiljardindustri får kritiker. När Paula 1995 utvecklade sitt eget makeup- och hudvårdsmärke, Paulas Choice, fräste belackarna att hennes spaltkilometer analys och kritik av andra enbart var ett led i hennes egen marknadsföring.
– Sure, det var min lömska plan. Ägna åratal av mitt liv åt att studera forskning bara för att bättre kunna dissa andra när jag själv började sälja produkter. Vilken kostnadseffektiv affärsmodel, säger Paula ironiskt och skrattar lustfyllt.
– Dessutom är jag den enda kosmetikaproducent som dagligen rekommenderar andras varor.
Hon blir eftertänksam:
– Det blev tungt att ständigt producera information. Jag behövde något nytt, ville omsätta alla mina kunskaper från fältet i praktiken. Det blev Paula’s Choice.
Paulas produkter är enkelt förpackade och säljs endast online, idag även i Europas, för att hålla priset nere menar hon. Webbsidan är reklamfri och hon annonserar heller aldrig på annat håll. Men någon brist på marknadsföring lider hon inte. Hennes många mediaframträdanden räcker långt. Inte heller hymlar hon om att hon tjänar bra på sina produkter och böcker. Och hon har inget emot att andra inom industrin blir rika. Bara de håller sig till sanningen. Hon avslöjar även att hon använder ämnen i sina produkter som ännu inte har bevisat effekt.
– Jag har peptider i vissa krämer. Vi vet att de inte är skadliga. Och många seriösa studier visar att de kan bidra till friskare hud. Men bevisat är det inte. Forskningen om antioxidanter är också spännande och febril. Och så skenar hon iväg i en nitisk, gladlynt salva om cellkommunikation, oxidering…
Paula menar att hennes jobb kanske är mer utmanande än någonsin.
– Tillgången till forskning och annan information har verkligen förbättrats tack vare webben. Men branschen är ännu sluten, marknadsföringen bygger på lika vettlösa påstående som förr, det är fler nya produkter än någonsin. Överväldigande för kunden. Därför behövs jag! Paul fortsätter optimistiskt:
– Men det har aldrig funnits så mycket kunskap och gedigna studier som nu. Och aldrig så många riktigt bra produkter!
Använder hon andra märken än sitt?
– Sällan. Mina är rigoröst sammansatta! Men ibland har jag L’Oreal Lash Architect mascara som ger långa, fylliga fransar. Revlons Colorstay foundation med solskydd 15 är täckande, bättre än mina för fotografering och i TV. Estée Lauders fuktkrämer i regel hög klass.
Om Paulas egna produkter infriar sina löften? Du får i alla fall pengarna tillbaka om du inte är nöjd.
Paulas gillar
Salicylsyra (BHA, beta hydroxy acid). Motverkar inflammation, irritation, bakterier. Exfolierar. Bra mot porrmaskar.
Olivolja På natten mot torr hud. Finfin mjukgörare med Omega-3.
Paula dissar
Hudkräm på burk/i transparanta kärl. Känsliga aktiva ämnen förstörs fort av ljus och luft (burkarna sluter inte tätt). Paulas varor säljs i specialgjorda tuber.
Knäppa marknadsföringknep just nu
Hudkräm enligt ålder Alla 40-åringar har inte samma hud. Ålder är inte en hudtyp. Åldrad hud beror mest på solskador. Det som hjälper huden förändras inte med ålder.
Ögonkräm Vanlig hudkräm i mindre burk till högre pris. Bara ett fåtal av oss behöver en specialkräm pga att huden under våra ögon skiljer sig från resten av vårt ansikte.
5 budord
1 Dyrt ≠ bättre. Det finns MÅNGA billiga produkter som har EXAKT samma ämnen och är LIKA BRA som de svindyra.
2 Naturligt ≠ lika med bra/säkert. Syntetiska ämnen kan vara bättre än naturliga.
3 Den enda rynkkräm med bevisad effekt är solskydd med bra UVA- och UVB-filter (alterativ: sola inte!).
4 Inga antirynkkrämer slår Botox!
5 En kräm kan innehålla farliga ämnen även om den känns skön.
Källa:
Kommentera