Gazet  – Din sköna bulletin
paulaBegoun

Sminkpolisen Paula Begoun

I livet, Skönhet - 25 oktober, 2012, 21:26

Smart, rapp, engagerad, vetgirig! Så framstår författaren och konsumentaktivisten Paula Begoun, som vi träffade en sommardag i Stockholm.

Hemma i USA är Paula känd som the cosmetics cop, sminkpolisen. I 25 år har hon granskat skönhetsindustrin, studerat produkters ingredienser, nagelfarit deras marknadsföring (Håller de vad de lovar?). Hon har skrivit flera böcker i ämnet och anlitas ofta som expert i media.
– Jag pluggade biologi och fysiologi på universitetet, men min dröm var att bli reporter, berättar Paula. Jag drivs av en vilja att sprida saklig information som hjälper kvinnor och män att göra bättre val.

                                                                                                                    ”Det mest lögnaktiga 
                                                                                                                     påståendet har alltid 
                                                                                                                       varit att en kräm 
                                                                                                                    kan sudda ut rynkor.”

I många år kämpade Paula med akne, testade all världens preparat, besökte tusen hudläkare. Många krämer gav henne rödflammig hud och ingen kom i närheten av vad reklamen lovade. Paula kände allt mer att kosmetikabranschens ”information” mest handlade om vilda påstående och överdrivna löften. 1979 kom en ny lag som krävde att skönhetsmedel skulle förses med en innehållslista. Nu kunde hon studera vad produkterna faktiskt innehöll. Hon började lusläsa medicinska skrifter och forskningsrapporter.

– Kunde en toner stänga porer, skulle alla vara porfria. Kunde en kräm ta bort rynkor skulle ingen ha rynkor, blev snabbt hennes signaturreplik.

Paula blev persona non grata bakom kosmetikadiskarna där hon länge jobbat som makeupartist. Men en TV-station i Seattle ville gärna sända hennes åsikter. Snart fick hon uppmärksamhet över hela USA. 1986 publicerade hon Blue eyeshadow should be illegal, en avslöjande bok om skönhetsbranschen. Men hennes växande publik ville ha mer.

– Vilka produkter är bra, dåliga? Missvisande? Är produkten värd sitt – ofta skyhöga – pris? Då skrev jag Don’t go to the cosmetics counter without me, en lunta med konkreta tips och jämförelser av preparat. När Oprah Winfrey bjöd in mig började boken sälja som smör.

Till sin förvåning hade Paula fått ett nytt kall – sminkpolis. Hittills har hon granskat ca 20 000 skönhetsprodukter. Hennes nyhetsbrev, webbsida och böcker uppdateras ständigt.

”Anti-kosmetika, jag?
Titta på mig!
Jag älskar makeup och hudvård.
Jag färgar håret, sminkar mig gärna.
Hela paketet!”

 Den som tar sig an en mångmiljardindustri får kritiker. När Paula 1995 utvecklade sitt eget makeup- och hudvårdsmärke, Paulas Choice, fräste belackarna att hennes spaltkilometer analys och kritik av andra enbart var ett led i hennes egen marknadsföring.
Sure, det var min lömska plan. Ägna åratal av mitt liv åt att studera forskning bara för att bättre kunna dissa andra när jag själv började sälja produkter. Vilken kostnadseffektiv affärsmodel, säger Paula ironiskt och skrattar lustfyllt.
– Dessutom är jag den enda kosmetikaproducent som dagligen rekommenderar andras varor.
Hon blir eftertänksam:
– Det blev tungt att ständigt producera information. Jag behövde något nytt, ville omsätta alla mina kunskaper från fältet i praktiken. Det blev Paula’s Choice.

Paulas produkter är enkelt förpackade och säljs endast online, idag även i Europas, för att hålla priset nere menar hon. Webbsidan är reklamfri och hon annonserar heller aldrig på annat håll. Men någon brist på marknadsföring lider hon inte. Hennes många mediaframträdanden räcker långt. Inte heller hymlar hon om att hon tjänar bra på sina produkter och böcker. Och hon har inget emot att andra inom industrin blir rika. Bara de håller sig till sanningen. Hon avslöjar även att hon använder ämnen i sina produkter som ännu inte har bevisat effekt.

– Jag har peptider i vissa krämer. Vi vet att de inte är skadliga. Och många seriösa studier visar att de kan bidra till friskare hud. Men bevisat är det inte. Forskningen om antioxidanter är också spännande och febril. Och så skenar hon iväg i en nitisk, gladlynt salva om cellkommunikation, oxidering…

Paula menar att hennes jobb kanske är mer utmanande än någonsin.
– Tillgången till forskning och annan information har verkligen förbättrats tack vare webben. Men branschen är ännu sluten, marknadsföringen bygger på lika vettlösa påstående som förr, det är fler nya produkter än någonsin. Överväldigande för kunden. Därför behövs jag! Paul fortsätter optimistiskt:
– Men det har aldrig funnits så mycket kunskap och gedigna studier som nu. Och aldrig så många riktigt bra produkter!

 Använder hon andra märken än sitt?
– Sällan. Mina är rigoröst sammansatta! Men ibland har jag L’Oreal Lash Architect mascara som ger långa, fylliga fransar. Revlons Colorstay foundation med solskydd 15 är täckande, bättre än mina för fotografering och i TV. Estée Lauders fuktkrämer i regel hög klass.

Om Paulas egna produkter infriar sina löften? Du får i alla fall pengarna tillbaka om du inte är nöjd.

 

Paulas gillar

Salicylsyra (BHA, beta hydroxy acid). Motverkar inflammation, irritation, bakterier. Exfolierar. Bra mot porrmaskar.

Olivolja På natten mot torr hud. Finfin mjukgörare med Omega-3.

 

Paula dissar

Hudkräm på burk/i transparanta kärl. Känsliga aktiva ämnen förstörs fort av ljus och luft (burkarna sluter inte tätt). Paulas varor säljs i specialgjorda tuber.

 

Knäppa marknadsföringknep just nu

Hudkräm enligt ålder Alla 40-åringar har inte samma hud. Ålder är inte en hudtyp. Åldrad hud beror mest på solskador. Det som hjälper huden förändras inte med ålder.

Ögonkräm Vanlig hudkräm i mindre burk till högre pris. Bara ett fåtal av oss behöver en specialkräm pga att huden under våra ögon skiljer sig från resten av vårt ansikte.

 

5 budord

1 Dyrt ≠ bättre. Det finns MÅNGA billiga produkter som har EXAKT samma ämnen och är LIKA BRA som de svindyra.

2 Naturligt ≠ lika med bra/säkert. Syntetiska ämnen kan vara bättre än naturliga.

3 Den enda rynkkräm med bevisad effekt är solskydd med bra UVA- och UVB-filter (alterativ: sola inte!).

4 Inga antirynkkrämer slår Botox!

5 En kräm kan innehålla farliga ämnen även om den känns skön.

 

www.paulaschoice-eu.com

www.cosmeticscop.com

Källa:

 

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar i kategegorin "I livet":
1var

Vårens förundran

I livet, Relaterat till Thomas - 4 april, 2016, kl 05:15

Våren står för dörren och tecknen är tydliga. Flyttfåglarnas sång ljuder åter omkring. Uteserveringarna poppar upp som svampar om hösten och pollenprognosen blir plötsligt intressant. Tydliga vårtecken i min värld. En annan iakttagelse kan till viss del liknas med flyttfåglarna, och jag tror att du kommer känna igen dig. Skillnaden… Läs mer


nytt

Vår, nytt ljus, nytt hopp, nystart!

I livet - 4 april, 2016, kl 09:37

Det som brukar rädda mig genom vintern när träden är kala, gräsmattan brun och jag själv alabastervit är min inomhusdjungel av grönt. I mina fönster trängs och bildas en slags pelargonridå mot omvärlden. Jag är dem evigt tacksamma och därför ska de få en nystart! Jag är en sån där… Läs mer


valentine

Alla Hjärtans Dag, en hjärtesak.

I livet - 2 februari, 2016, kl 11:38

Blir lite förbryllad när jag hör hur människor resonerar kring Alla Hjärtans Dag. Allt jag hör när jag frågar runt är att just den dagen (14 februari) är vigd för butiker och att de är de enda som tjänar på att vi firar och uppvaktar varandra. Affärernas lock och pock suger musten ur… Läs mer


11111alla-680x453

Alla hjärtans dag, du är bara bitter.

I livet, Therese mc Donald - 2 februari, 2016, kl 15:12

Snart är det Alla hjärtans dag, kärlekens dag och Amors speciella tillfälle att vara coolaste killen på skolgården. Februari inhyser ett dedikerat tillfälle att öppna sprickan i hjärtat och plocka fram smörsliska kärlekssånger och predika om evig kärlek. Som vanligt finns det en falang som högljutt skriker att detta tillfälle… Läs mer


booksale1

Kulturkrönikan: Bokreans uppgång, fall och pånyttfödelse

I livet - 2 februari, 2016, kl 00:28

Bokrean har prisats, bespottats och diskuterats i all oändlighet. Gazets Emma Kreü reflekterar över en utveckling som har skett under de senaste åren. Den stora Bokrean som startar i februari varje år är lite som julafton för alla bokälskare, eller har i alla fall varit det tidigare. Nu för tiden… Läs mer


IMG_6411

Strunta i alla hjärtans dag

I livet, Relaterat till Thomas - 1 januari, 2016, kl 21:22

Snart står den för dörren. Överallt omkring mig börjar påminnelserna synas.  Rosa toner, blommor och chokladreklam ökar successivt om än försiktigt. Versala ord i kursiv stil snirklar sig lockande och försöker fläka ut sig och vara tilltalande. Jag skyndar förbi och då slår det mig. Plötsligt händer det. En dag… Läs mer


P1060106

Välj ditt bästa jag

I livet - 1 januari, 2016, kl 22:05

Motivationen som bortblåst när nya året kommer? Bestäm dig före hur du vill må efter! Hårt arbete mot bättre hälsa eller kanske till och med beach 2016 kan gå förlorat om inte DU bestämmer dig för annat! Det är lätt att etablera goda vanor när vardagen har sina rutiner, jobb, skola,… Läs mer


hemvandar

En juldagsberättelse

I livet, Relaterat till Thomas - 12 december, 2015, kl 19:39

Det droppar från taken och vi hoppar mellan vattenpölarna för att försöka undvika vätan. Det är den 25 december 2011 och snön tynar bort. Sakta. Det är plusgrader och en total kontrast mot föregående år då jag upplevde den kallaste juldagen i mannaminne. Eller i mitt minne. Liksom den juldagen,… Läs mer


Mutter mit Kindern am Esstisch, ein Pony, ein Weihnachtsbaum

Jul, jul – skrämmande jul!!

I livet, Therese mc Donald - 12 december, 2015, kl 04:13

Jul, jul strålande jul är en mycket berömd strof ur en astråkig låt. Den kanske inte är rockigast eller fräckast men den skönjer allt som vi skall sträva efter att nå, nämligen en lysande jul. Den får mig likväl att reflektera över att det faktiskt snart är jul och allt vad det medför –… Läs mer


tvasamhetstaget

Tvåsamhetståget

I livet, Relaterat till Thomas - 11 november, 2015, kl 00:35

Vem har inte kastat sig handlöst förälskad in i en relation? Den underbara känslan att vara upp över öronen betuttad är det få saker som slår. Att känna att en annan person gör än till en bättre människa. Det är så enkelt att låta sig fyllas av det helt och… Läs mer


ESTELLEBANNER parmesan_bild-300x300

© Copyright 2009-2011, AnnonseraRSSPressbilder, Kontakt: info@gazet.se