Gazet  – Din sköna bulletin
Camilla Norrback

Camilla Norrback

Mode - 6 november, 2013, 08:00

Över en kopp te och chokladbitar träffar jag designern Camilla Norrback. Sedan hennes första kollektioner i början av 2000-talet så har märket växt starkt och säljs i femton olika länder och Camilla Norrback har nu en given plats bland Sveriges främsta designers. Som Camilla själv nämner, så utmärker sig hennes kläder genom sin subtila kvinnlighet och subtila kvinnliga detaljer som rosetter, veckade kjolar och söta koftor. Men med inslag av tuffare detaljer.


– Jag har velat bli designer sedan jag var tretton år, då fick jag min första symaskin.  Jag sydde mina egna kläder så intresset grundlades tidigt. Jag tänkte redan då att det här med kläder, det är något magiskt som jag måste få jobba med.  I den lilla staden i Finland som jag bodde i fanns det inte så mycket att göra. Vilket också gjorde att jag sydde mycket för att bli sysselsatt.

– När jag blev äldre studerade jag  mönsterkonstruktion och tillverkning. Men jag anser mig vara självlärd som designer, vilket jag är stolt över. Det har krävts en enorm drivkraft för att komma dit jag är idag. Sedan 2001 har jag gjort två kollektioner per år. Men ibland brukar jag tänka att det hade varit enklare att komma som praktikant hos en designer för att lära sig vad yrket innebär.

                                             

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Jag älskar när jag får tillbaka mina plagg färdigsydda. Eller när man får prover på dem så att man ser hur de kommer att se ut när de är färdiga. Det känns jättehäftigt! Men också alla storslagna saker som visningarna såklart!

– Men det finns saker runt omkring som jag tycker mindre om . När det inte blir som jag vill, allt pappersarbete och stressen för att få tid till allt. Tid till att få vara så kreativ som jag vill kunna vara, både designmässigt och företagsmässigt. Det känns som att det alltid är många saker som man inte hinner med.

 

Vilket är ditt roligaste jobbminne?

– Det måste vara något från alla plåtningar och visningar. Därifrån har jag många fina minnen. En fotografering som var väldigt rolig att göra var förra årets höstfoto. Vi byggde upp en sådan fantastisk miljö att fota i då vi tog in träd och uppstoppade djur för att få rätt känsla. Jag älskar kulisser, det har jag gjort ända sedan barnsben, så jag blir som ett litet barn igen när jag får arbeta med det. Kulisserna är ju också ett slags skapande.

 

Hur arbetar du fram dina kollektioner från din första idé?

– Det är alltid en låt, ett porträtt, film, tavla eller ett foto som ligger som grund till en ny kollektion. Jag inspireras av konst, min barndom, musik och film. Jag hänger upp all min inspiration på min designvägg. Det kan vara foton eller namn på kollektionen. Sen börjar jag bygga på den.

– Jag arbetar väldigt strukturerat när jag tar fram nya kollektioner. Nya saker och idéer kan komma in men det är alltid en grund som jag bygger på. Det kan komma plagg som inte passar in i kollektionen,   men är plagget i sig starkt så får det vara med i alla fall. Kollektionen ska vara stark men det ska också varje enskilt plagg vara. Jag klipper väldigt mycket i kollektionerna och tar bort plagg som inte passar in. Det kan kännas lite tråkigt ibland men samtidigt så är det så viktigt att hålla formen för kollektionen. Kollektionen ska vara stark men även varje enskilt plagg. Jag vill att man ska se att det är Camilla Norrback. Men samtidigt  ska man kunna se att jag utvecklas som designer och märke. Det ska finnas plagg som utvecklar märket så att det inte står still och inte bara är ett plagg som jag själv tycker om. Det ska vara bra för kunden.

                                                          

Vilket är ditt viktigaste verktyg i jobbet?

– Min dator är oumbärlig, men jag ritar allt för hand. Sen har jag en assistent som förstår sig på mina enkla skisser. Hon är oumbärlig!

 

Har du någon förebild?

– Det är inte så att jag jämför mig med andra stora kvinnliga designers även fast jag tycker att många är fantastiska. Jag tycker att Miuccia Prada är fantastisk. Jag gillar inte allt hon gör stilmässigt men jag tycker att hon är väldigt bra. Hon har jag alltid beundrat.

 

Finns det någon svenska som du skulle vilja se i dina kläder?

– Jag skulle nog välja skådespelerskan Maria Bonnevie. Jag tycker att hon är ljuvlig!

 

Vilket är det viktigaste plagget i höst/vinter?

– Ett par schyssta byxor! I en murrig härlig färg som till exempel kopparfärgade.

 

Du arbetar mycket med ekologiska tyger, berätta!

– Jag gör så mycket som möjligt ekologiskt och ecocertifierat. Det som inte går försöker vi få närproducerat eller liknande. Hösten 2008 hade vi återvunnen polyester och i höst (2011) jobbar vi mycket med sojafibrer. Det är jättekul att prova nya roliga material med en tanke bakom. Jag började redan 2002 med ekologiska plagg så jag satte igång väldigt tidigt. Jag gillar att debattera, diskutera och fundera. Så det är nog inte så konstigt att jag har tagit in det i min design. Jag tycker att det är jätteroligt att kunna bidra på ett bra sätt. Det är lite som ett sätt att ge tillbaka och bidra. I stället för att inte bidra och bara tänka på mig själv och pengar. Det är viktigt för mig att ha en djupare aspekt bakom mitt jobb.

 

Vem har gjort mest intryck på dig?

– Jag har nog ingen idol direkt. Men mina morföräldrar har betytt väldigt mycket för mig. De har varit viktiga för mig under min uppväxt.

 

Har du något favoritplagg i din egen garderob?

– Jag använder väldigt mycket Camilla Norrback. Just nu är det en lång skön cardigan som jag använder mycket.

 

Har du något ”skämsobjekt” i garderoben?

– Jag får väl erkänna att jag har ett par gamla ”skinnyjeans” precis som Mirandra i Sex and the city! Det är ju lite pinsamt men de måste jag spara! Ett par fula gamla Levisjeans som jag säkert aldrig kommer använda mig utav igen.

 

Vilken är din favorit i necessären?

– Jag älskar Dermalogicas produkter! De kan jag inte vara utan. Speciellt ansiktsmaskerna. Jag har väldigt mycket därifrån. Jag använder smink från YSL, de är bra och deras förpackningar känns så lyxiga och fina.

 

Hur ser du på framtiden?

– Jag har ju precis börjat med herrkläder och skulle väldigt gärna vilja göra barnkläder. Det har blivit viktigare sen jag själv fick barn. Om jag får tänka långt och brett så skulle jag vilja börja med livsstilsprodukter och skönhetsprodukter i framtiden.

Bild: Ann-Katrin Blomqvist

Tycker du om att skriva? Är du sugen på att bli en del av GAZET redaktionen? Har du specialintresse och kunskap du vill dela med dig? Gazet innehåller ALLT som har med livet att göra och det är brett. Inredning, politik, hälsa, mode, trädgård, skönhet, djur, ekonomi….. Allt är intressant för oss. Skriv ett mail och berätta om dig och vad du vill och kan göra. redaktionen@gazet.se eller mia.hogfeldt@gazet.se. 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar i kategegorin "Mode":
agent

Kvinnokroppens ideal genom 1900-talet

Mode - 7 juli, 2015, kl 19:23

Att köpa ett par nya snygga underkläder och ha på sig under den gamla vanliga tråkiga vardagsuniform kan verkligen ge enstor  boost. Man känner sig snygg enda inneifrån och det drar upp volymen på självförtroendet en aning. Men vilka underkläder bör man köpa? Det annonseras ju bara underkläder på modeller smala som stickor… Läs mer


vintage_luggage3

Vintageväskan! Varför och hur vårdar du den?

Mode - 7 juli, 2015, kl 21:51

Varför ska man välja vintage? Väskspecialist Caitlin Donovan förklarar varför det är smartare att välja klassiskt än att hugga på den senaste ”It-väskan”. Spänningen och upphetsning över att hitta den perfekta ”It-väskan” driver många modemedvetna män och kvinnor varje säsong. Men det är inte att bygga en solid och hållbar… Läs mer


shop

Skäms kvinna

I livet, Mode - 7 juli, 2015, kl 16:20

Jämnställdhet mellan män och kvinnor. Något man eftersträvar i så gott som alla branscher/situationer och som blir mer och mer av en självklarhet i våra liv. Förutom i ett fall. Jag talar självklart om: ”Visa-upp-vad-jag-har-köpt-idag-fallet”. Detta är något jag cirka 1-2 gånger fick erfara varje vecka på min före detta… Läs mer


annie

Modellen Annie Oliv delar med sig av…

I livet, Mode - 6 juni, 2015, kl 16:31

…sina knep, Annie har i många år arbetat som modell och den erfarenheten tillsammans med husmorsknep hemmifrån har hon flera tips och råd som hon vill dela med sig till er: ”–Tjejer, hör på! Bara för att vissa av oss älskar att vara välkittade hemma i sminkskåpet behöver det inte betyda… Läs mer


utvaldmarinakereklidou3

Marina Kereklidou – Då, här och nu

Mode - 11 november, 2013, kl 08:00

Det är inte svårt att ta miste på Marina när hon kliver in på Thelins konditori på Kungsholmen där vi har bestämt träff för intervjun. Hon är välklädd som få och i vit silkespolo, beige jacka från Busnel och högklackade bruna stövlar beställer hon en smörgås och kaffe. Hon bor… Läs mer


valentines1

För alla hjärtan

I livet, Mode, Skönhet - 2 februari, 2013, kl 01:15

Alla hjärtans dag: dagen vi älskar att hata, eller hatar att erkänna att vi älskar. Befinner du dig i ett förhållande är den 14e februari en perfekt dag för att ge din partner en extra dos av kärlek och uppskattning. Är du singel, ja då är det lätt att ramla… Läs mer


louis

Mitt i prick i garderoben

Mode - 1 januari, 2013, kl 00:34

Gotta dig med prickar i olika mönstervariationer och färger. Prickarna har vi sett på modeplagg hos bland annat Louis Vuitton. Modehuset kickade igång trenden med ett samarbete med konstnären/författaren Yayoi Kusami. Mer… Här bjuder Gazets Lena Svensson på roliga trendplagg: Strumpor: Monki 30 Kr    


UME

Umeå Fashion Week

I livet, Mode, Okategoriserade - 10 oktober, 2012, kl 11:20

Den kommande veckan är den vecka som många av Umeås alla modeintresserade längtat efter, då går nämligen Umeå Fashion Week (UFW) av stapeln för fjärde året i rad. Hela Umeås centrum kommer fyllas att  av modevisningar, erbjudanden, föreläsningar och utställningar. Umeå har en ung befolkning, eftersom medelåldern är endast 37,8 år så finns här en… Läs mer


1lv

SS 2013 och modehusens makt

Mode, Okategoriserade - 10 oktober, 2012, kl 16:52

Av: Annika Theens SS 2013 är det OP mönster och 60-tal som gäller om man ska gå efter det som de stora modehusen visat upp under alla fashion weeks runt om i världen. Sista dagen på Paris fashion week gled Louis Vuittons modeller ner på enorma silverrulltrappor och äntrade catwalken… Läs mer


Lindex

Skönhet och mode som gör skillnad

I livet, Mode - 10 oktober, 2012, kl 19:04

Goda gärningar kan göras på många olika sätt, att hjälpa en gammal tant över gata, ge någon en fin komplimang, stå upp för någon, skänka prylar eller pengar ja listan kan göras lång… Även shopping kan nu inkluderas i den långa listan. Många mode- och skönhetsföretag väljer att skänka pengar… Läs mer


ESTELLEBANNER parmesan_bild-300x300

© Copyright 2009-2011, AnnonseraRSSPressbilder, Kontakt: info@gazet.se