Gazet  – Din sköna bulletin
utvaldmarinakereklidou3

Marina Kereklidou – Då, här och nu

Mode - 12 november, 2013, 08:00

Det är inte svårt att ta miste på Marina när hon kliver in på Thelins konditori på Kungsholmen där vi har bestämt träff för intervjun. Hon är välklädd som få och i vit silkespolo, beige jacka från Busnel och högklackade bruna stövlar beställer hon en smörgås och kaffe. Hon bor i närheten och har precis lämnat barnen på dagis.

När vi slår oss ner börjar hon med att ursäkta sig för att hon inte hunnit måla naglarna och plockar upp ett av favoritlacken från Essie ur jackfickan. – När jag har hunnit med allting annat, då målar jag naglarna. Det är den bästa vardagslyxen.

Marina bollar familj och karriär, har en gedigen stylist – och designerkarriär i bagaget och räknas till en av de viktigaste modepersonligheterna i Sverige. Jag fick en pratstund med henne för att ta reda på hur hon gör det.

 

Berätta, hur började din karriär?

Det började med en 16-årig tjej som var jättemodeintresserad och om det hade funnits blogg på den tiden hade jag förmodligen haft en. Men, det kunde ha blivit något annat än mode, det råkade bli det. Jag har alltid haft en förmåga att skapa med händerna och eftersom jag är ordblind är jag väldigt visuell av mig. Ofta när jag skissar på en kollektion ser jag hela visningen framför mig och då vet jag att det blir bra.

 

Har du alltid varit modeintresserad?

Ja det har jag, när jag var liten lekte jag med dockor och klädde på dem, men det gjorde visserligen mina kompisar också, som inte blev stylister. Jag växte upp med ”Den Stora Modeboken”, den är helt fantastisk och tar upp alla modeepoker. Förr var det alltid männen som klädde upp sig för att locka kvinnorna.

 

Vad inspirerar dig?

Idén om den fantastiska kvinnan inspirerar mig, den där ikonen. Kvinnan som går förbi och får alla att vända sig om, som en uppenbarelse. Någon som går förbi och skapar trafikkaos, det är fantastiskt! Marina refererar till en visning hon höll mitt på Sveavägen i Stockholm som skapade trafikkaos där folk rullade ner rutorna och tutade. – Det är den känslan jag vill åt.

 

Du drev ditt eget märke Marina Kereklidou 1997 – 2001 men är idag designer för svensk-franska Busnel. Hur är det att arbeta för ett annat märke?

Det är jättekul! Äntligen får jag sätta fingrarna i design igen och det är väldigt kul med ett märke som har en gedigen stil. Jag är mogen nog för uppgiften, vilken är att föryngra, piffa upp och snygga till Busnel, inte att förändra det. Basen och kärnan i märket finns redan där, det är nyheterna som är kittlande.

 

Varför lades ditt märke ner?

Jag gjorde en stor visning sponsrad av Absolut Vodka, i samarbete med tidningen Bon Magazine på Nordiska Museet som hette Absolut Kereklidou. Den innehöll allt! Stickat, jeans, skinn, päls och siden. Efter visningen kände jag mig helt slut. Jag tänkte att jag inte kan göra det här igen, och om jag inte kan göra en kollektion och visning som toppar det här, ska du inte fortsätta, sluta när du är på topp.

 


Det sägs att motgång leder till framgång, vad har varit din största motgång i karriären?

Att driva eget utan uppbackning, jag var helt självförsörjd. Jag gjorde allting själv och kompromissade aldrig på material eller tillverkning. Allt från att slicka frimärken, skicka ut inbjudningar, sälja, designa och styla gjorde jag själv. Det tog kraft men var också väldigt lärorikt.

 

Marina gick ut Beckmans Designhögskola 1994 och flyttade därefter till Paris, lustigt nog för att hon fick nog av mode. Hon spenderade nio månader i den franska modemetropolen med att studera franska och säger själv att hon aldrig har känt sig så hemma som i Paris. Att hon flyttade hem till Sverige igen berodde till stor del på ett telefonsamtal.

Margareta Westberg (en av Marinas före detta lärare på Beckmans) ringde upp mig när jag bodde i Paris och sa ”nu ska du komma hem och göra en kollektion”. När Margareta sa någonting, då var det bara att göra som hon sa.

 

När jag frågar Marina om hon har några förebilder är det just hennes före detta lärare som hon nämner.

Margareta var en förebild för mig. Hon hade fem barn och var en väldigt stark kvinna. Hon gick bort redan vid 70 års ålder och det tog hårt på mig. Hon fanns alltid där och var en stabil punkt.

 

Du bollar barn och karriär, hur får du allt att gå ihop?

Fram till nu har jag tackat nej till resor med jobbet, vilket har gjort att jag inte kan ta alla jobb jag velat ha. Nu händer det att jag reser bort en vecka någon gång då och då. Barn behöver en trygg uppväxt och jag jobbar aldrig på helger, det är helig familjetid. Vi bakar, går till parker, besöker museer, allt möjligt.

 

Det visar sig också att det döljer sig en liten bullmamma i Marina, som älskar att baka.

Det kan man väl inte tro, att jag är en bullmamma? Jag växte upp med fika två gånger om dagen och med en mamma som bakade. Vi hade inte så mycket sötsaker hemma, bara på lördagar i regel, men ville man baka en sockerkaka gick det jättebra. Jag gör jättegoda pajer, muffins och bullar och tycker det är jättegott att fika.

 

Hur kändes det att vinna priset årets modemama förra året?

När de beskrev den där tvåbarnsmamman som ändå har lyckats med karriären blev det så nära på något sätt. Jag har alltid separerat jobb och privatliv. Det var en väldigt rolig upplevelse. Man kan bli gravid och fortfarande se bra ut, man behöver inte ändra stil. Jag får tips av mina barn, på ett befriande sätt. Jag brukar tänka att de är de verkliga talangerna.

 

Har du något generellt framgångsknep att dela med dig av?

Gör någonting du gillar att göra, det sägs att det tar 10 000 timmar att bli riktigt bra på någonting och de där timmarna är jobbiga men det gäller att öva, öva, öva. Det försöker jag lära min femåriga son, man måste öva för att bli bra på någonting. Det är självklart jättebra om man har lite talang men övning ger färdighet. När jag tackar ja till ett jobb vill jag alltid leverera, helst överleverera och göra mitt allra bästa. Varje uppdrag är nytt så det gäller alltid och lite nervositet skapar också skärpa.

 

Vad tycker du om alla stylistutbildningar som dyker upp här och var?

Att vara stylist handlar om att ordna, snygga till och få folk att inspireras. Att dessa utbildningar förekommer hjälper för helheten. Även bloggar har hjälpt till med att öka medvetenheten vilket är jättebra. Medvetenhet är bra, varje morgon gör man ett val och det tar lika lång tid att välja fint som fult. Det handlar inte om vad du sätter på dig utan om hur du sätter på dig det.

 


Finns det något plagg du tycker varje kvinna bör ha i sin garderob?

En Busnel-jacka säger Marina med ett skratt. Jag tycker att det man gillar kan man köpa fler av. Skor köper jag ibland i fler färger men jag köper inte en kappa i tre färger. Även polotröjan jag bär idag, den är från H&M och den köpte jag i alla färger som fanns. Jag älskar silkespolos och bär det oavsett mode. Jag byter inte kläder så ofta, utan satsar på kvalitet och snitt. Jag nöter på kläder, mina favoriter sliter jag ut.

 

Jag känner mig nöjd med valet att bära polotröja dagen till ära. Var shoppar du helst i Stockholm?

Överallt! Jag gillar secondhand-butikerna Lisa Larsson och Vintage 59. NK Internationella Designers, Åhlens och Acne kikar jag också på.

 

Vad tycker du om svensk design?

Svensk design är jättebra! Vi håller på med vardagsplagg i Sverige och sticker inte ut så mycket men märkena hittar mer och mer sin själ och stil.

 

Vilka trender ska man satsa på i höst?

Det finns många trender i höst, 60-tal influenser, blockfärger och polotröjor till exempel. Man ska hoppa över trender man inte passar i. Jag älskar filmen Funny Face där moderedaktören säger ”Think pink” och allt blir rosa! Hela kontoret blir rosa, folk klär sig i rosa från topp till tå, men hon själv går klädd i grått. Det är jag säger Marina och skrattar.


Har du någon oumbärlig skönhetsprodukt?

Förutom nagellack från Essie? Jag har en rengöringsolja från Shu Uemura som jag inte kan leva utan. Den beställer jag från nätet när den är slut, eller köper den utomlands.

 

Du har jobbat med många stora stjärnor som Britney Spears och Robyn, händer det att du blir nervös av det?

Jag är inte den typen av människa som blir speciellt smickrad eller kittlad av det, vilket gör att jag håller mig väldigt neutral. Jag har inga bilder på mig och kändisar hemma på väggen, de är vanliga människor.

 

Du har ett långt cv med beundransvärda jobb, har du någon dröm kvar som du vill uppfylla?

Jag är säker på att jag kommer vistas i Paris en hel del, jag känner mig hemma där. Där finns mode i vardagen, mode är viktigt, mode är historia, mode är kultur. Mode försvinner inte bara för att du är 60-, 70- eller 80 år gammal och det är inspirerande.

Jag har massor med drömmar kvar, men just nu vill jag göra någonting fantastiskt av Busnel säger Marina och ler.

 

Bild: Sophie Odelberg

 

Tycker du om att skriva? Är du sugen på att bli en del av GAZET redaktionen? Har du specialintresse och kunskap du vill dela med dig? Gazet innehåller ALLT som har med livet att göra och det är brett. Inredning, politik, hälsa, mode, trädgård, skönhet, djur, ekonomi….. Allt är intressant för oss. Skriv ett mail och berätta om dig och vad du vill och kan göra. redaktionen@gazet.se eller mia.hogfeldt@gazet.se. 

 
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar i kategegorin "Mode":
agent

Kvinnokroppens ideal genom 1900-talet

Mode - 7 juli, 2015, kl 19:23

Att köpa ett par nya snygga underkläder och ha på sig under den gamla vanliga tråkiga vardagsuniform kan verkligen ge enstor  boost. Man känner sig snygg enda inneifrån och det drar upp volymen på självförtroendet en aning. Men vilka underkläder bör man köpa? Det annonseras ju bara underkläder på modeller smala som stickor… Läs mer


vintage_luggage3

Vintageväskan! Varför och hur vårdar du den?

Mode - 7 juli, 2015, kl 21:51

Varför ska man välja vintage? Väskspecialist Caitlin Donovan förklarar varför det är smartare att välja klassiskt än att hugga på den senaste ”It-väskan”. Spänningen och upphetsning över att hitta den perfekta ”It-väskan” driver många modemedvetna män och kvinnor varje säsong. Men det är inte att bygga en solid och hållbar… Läs mer


shop

Skäms kvinna

I livet, Mode - 7 juli, 2015, kl 16:20

Jämnställdhet mellan män och kvinnor. Något man eftersträvar i så gott som alla branscher/situationer och som blir mer och mer av en självklarhet i våra liv. Förutom i ett fall. Jag talar självklart om: ”Visa-upp-vad-jag-har-köpt-idag-fallet”. Detta är något jag cirka 1-2 gånger fick erfara varje vecka på min före detta… Läs mer


annie

Modellen Annie Oliv delar med sig av…

I livet, Mode - 6 juni, 2015, kl 16:31

…sina knep, Annie har i många år arbetat som modell och den erfarenheten tillsammans med husmorsknep hemmifrån har hon flera tips och råd som hon vill dela med sig till er: ”–Tjejer, hör på! Bara för att vissa av oss älskar att vara välkittade hemma i sminkskåpet behöver det inte betyda… Läs mer


Camilla Norrback

Camilla Norrback

Mode - 11 november, 2013, kl 08:00

Över en kopp te och chokladbitar träffar jag designern Camilla Norrback. Sedan hennes första kollektioner i början av 2000-talet så har märket växt starkt och säljs i femton olika länder och Camilla Norrback har nu en given plats bland Sveriges främsta designers. Som Camilla själv nämner, så utmärker sig hennes kläder… Läs mer


valentines1

För alla hjärtan

I livet, Mode, Skönhet - 2 februari, 2013, kl 01:15

Alla hjärtans dag: dagen vi älskar att hata, eller hatar att erkänna att vi älskar. Befinner du dig i ett förhållande är den 14e februari en perfekt dag för att ge din partner en extra dos av kärlek och uppskattning. Är du singel, ja då är det lätt att ramla… Läs mer


louis

Mitt i prick i garderoben

Mode - 1 januari, 2013, kl 00:34

Gotta dig med prickar i olika mönstervariationer och färger. Prickarna har vi sett på modeplagg hos bland annat Louis Vuitton. Modehuset kickade igång trenden med ett samarbete med konstnären/författaren Yayoi Kusami. Mer… Här bjuder Gazets Lena Svensson på roliga trendplagg: Strumpor: Monki 30 Kr    


UME

Umeå Fashion Week

I livet, Mode, Okategoriserade - 10 oktober, 2012, kl 11:20

Den kommande veckan är den vecka som många av Umeås alla modeintresserade längtat efter, då går nämligen Umeå Fashion Week (UFW) av stapeln för fjärde året i rad. Hela Umeås centrum kommer fyllas att  av modevisningar, erbjudanden, föreläsningar och utställningar. Umeå har en ung befolkning, eftersom medelåldern är endast 37,8 år så finns här en… Läs mer


1lv

SS 2013 och modehusens makt

Mode, Okategoriserade - 10 oktober, 2012, kl 16:52

Av: Annika Theens SS 2013 är det OP mönster och 60-tal som gäller om man ska gå efter det som de stora modehusen visat upp under alla fashion weeks runt om i världen. Sista dagen på Paris fashion week gled Louis Vuittons modeller ner på enorma silverrulltrappor och äntrade catwalken… Läs mer


Lindex

Skönhet och mode som gör skillnad

I livet, Mode - 10 oktober, 2012, kl 19:04

Goda gärningar kan göras på många olika sätt, att hjälpa en gammal tant över gata, ge någon en fin komplimang, stå upp för någon, skänka prylar eller pengar ja listan kan göras lång… Även shopping kan nu inkluderas i den långa listan. Många mode- och skönhetsföretag väljer att skänka pengar… Läs mer


ESTELLEBANNER parmesan_bild-300x300

© Copyright 2009-2011, AnnonseraRSSPressbilder, Kontakt: info@gazet.se