Gazet  – Din sköna bulletin
largedormir_1193479273

Törnrosa – en jäkla myt

I livet, Therese mc Donald - 13 juni, 2015, 09:04

Vi svenskar är en klagande sort som älskar att protestera såväl som åma oss för triviala saker som vi allt som oftast inte kan påverka. Livet som det tilldelats oss är inte ens i närheten att vara bra. Kännedomen att vi är vår egen båts kapten har vi ännu inte fått till oss via klarsynt självinsikt och vi är turbosnabba med att borsta bort all sans och balans med frasen ”Sådan har jag alltid varit”.

 

Ibland kan jag sitta i små sällskap och lyssna, vara observatören som nyfiket tittar fram och följer varje ämne med vidsynt vetgirighet. Vad är det egentligen vi pratar om när vi kommer i stim? Framförallt vad är det vi gnäller och våndas över?

 

Något som är ett stående och återkommande tema kallas sömn eller oftast brist på det samma. Detta ämne kan ta lika många riktningar som vår regering och när vi väl blir varma i kläderna så förvandlas svenskar från ett grått myller till den som skriker högst. Vid varje tillfälle är det vårt eget dilemma eller brist på sömn som är värst. Att vara trött är det samma som att se på idol i smyg. Alla känner med det och samtliga vill diskutera det.

 

Morgontrött, måndagstrött eller vanligt trött efter en kväll av festligheter ska man vara, detta vågar jag säga och med det sticka ut min haka ganska långt. Finns inget hos varken Jante eller Luther som pekar på att man faktiskt kan vara pigg och glad över att vara en del av livet?

 

Skulle vi sen säga detta tillräckligt många gånger till oss själva, att vi är trötta och utarmade alltså, så bygger vi upp ett mantra. Detta mantra blir raskt en sanning. En sanning som vi ivrigt tar till oss och lever efter. Aldrig någonsin ifrågasätter vi eller undrar vem eller vad som kan göra oss mer pigga, nyfikna samt tacksamma över livet.

 

Jag råkade en gång säga i ett sällskap att  -Jag känner mig hur pigg som helst. Detta skall i synnerhet undvikas då man genast blir behandlad som spetälsk eller mytoman. Det finns inget som kan reta gallfeber på människor som käcka personer fulla med energi. Skulle man till råga på allt sen berätta att man inte är ett offer för regn eller årstid är man snabbt ganska ensam kvar runt fikabordet, blåsandes kall luft över sin nyköpta cappuccino. Samhörigheten är gesvint.

 

Låt mig vara tydlig och göra några franka yttrande…

 

Du är inte svensk om du inte hatar mörker, höst och regn.

 

Du är inte svensk om du inte behöver sova 16 timmar per natt (Även om du är vuxen och inte bebis)

 

Du är inte svensk om du inte gnäller över ovan dilemman från augusti till april, varje år

 

Så nu bestämmer jag, att alla slutar vara svenska med tillhörande knepiga beteende. Fast vid närmare eftertanke kanske det kan bli  svårt. Det vi däremot kan göra är att ta tillbaka kraften över våra egna liv. Vi är inte ett trött och bittert folk som sitter på svenska verandor och mumlar sura fraser ur våra vildvuxna skägg.

 

Någonstans inom vårt inre finns en glöd och en sporre – samma sporre som vi glatt visar de dagar då vi svingar benen utanför sängramen och pyser en vecka mot Rhodos. Visst är vi inte ansträngda när roligheter står och knackar på? Då är vi öppna mot livet och tvingar oss själva att tänka positivt fastän vi bara sovit tre timmar med väckarklockan inlindad i solskyddsfaktor. Vi vet att vi kan när det är glatt. Varför kan vi då inte applicera samma känsla varje dag? Det är inte semester och charter som lockar 365 dagar om året – utan livet och vetskapen att vi någonstans har en underbar tillvaro. För alla borde detta vara bränsle nog att inte ens för en stund känna den egenintalade trötthet som vi fegt och med lättja gömmer oss bakom.

 

Så sluta att leva ert liv i mörker – var tacksamma – och vakna upp!

Torka sömngruset ur ögonen och för första gången på länge se klart. Det är aldrig för sent att ändra sig. Det hoppas jag ni vet?

Bild: Breakfast at Tiffany´s (1961) 


Ett svar till “Törnrosa – en jäkla myt”

  1. Emma Kreü skriver:

    Bra sagt och väldigt sant!
    Även om det är svårt att ta sig upp ur svackan när man har hamnat däri!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar i kategegorin "I livet":
1var

Vårens förundran

I livet, Relaterat till Thomas - 4 april, 2016, kl 05:15

Våren står för dörren och tecknen är tydliga. Flyttfåglarnas sång ljuder åter omkring. Uteserveringarna poppar upp som svampar om hösten och pollenprognosen blir plötsligt intressant. Tydliga vårtecken i min värld. En annan iakttagelse kan till viss del liknas med flyttfåglarna, och jag tror att du kommer känna igen dig. Skillnaden… Läs mer


nytt

Vår, nytt ljus, nytt hopp, nystart!

I livet - 4 april, 2016, kl 09:37

Det som brukar rädda mig genom vintern när träden är kala, gräsmattan brun och jag själv alabastervit är min inomhusdjungel av grönt. I mina fönster trängs och bildas en slags pelargonridå mot omvärlden. Jag är dem evigt tacksamma och därför ska de få en nystart! Jag är en sån där… Läs mer


valentine

Alla Hjärtans Dag, en hjärtesak.

I livet - 2 februari, 2016, kl 11:38

Blir lite förbryllad när jag hör hur människor resonerar kring Alla Hjärtans Dag. Allt jag hör när jag frågar runt är att just den dagen (14 februari) är vigd för butiker och att de är de enda som tjänar på att vi firar och uppvaktar varandra. Affärernas lock och pock suger musten ur… Läs mer


11111alla-680x453

Alla hjärtans dag, du är bara bitter.

I livet, Therese mc Donald - 2 februari, 2016, kl 15:12

Snart är det Alla hjärtans dag, kärlekens dag och Amors speciella tillfälle att vara coolaste killen på skolgården. Februari inhyser ett dedikerat tillfälle att öppna sprickan i hjärtat och plocka fram smörsliska kärlekssånger och predika om evig kärlek. Som vanligt finns det en falang som högljutt skriker att detta tillfälle… Läs mer


booksale1

Kulturkrönikan: Bokreans uppgång, fall och pånyttfödelse

I livet - 2 februari, 2016, kl 00:28

Bokrean har prisats, bespottats och diskuterats i all oändlighet. Gazets Emma Kreü reflekterar över en utveckling som har skett under de senaste åren. Den stora Bokrean som startar i februari varje år är lite som julafton för alla bokälskare, eller har i alla fall varit det tidigare. Nu för tiden… Läs mer


IMG_6411

Strunta i alla hjärtans dag

I livet, Relaterat till Thomas - 1 januari, 2016, kl 21:22

Snart står den för dörren. Överallt omkring mig börjar påminnelserna synas.  Rosa toner, blommor och chokladreklam ökar successivt om än försiktigt. Versala ord i kursiv stil snirklar sig lockande och försöker fläka ut sig och vara tilltalande. Jag skyndar förbi och då slår det mig. Plötsligt händer det. En dag… Läs mer


P1060106

Välj ditt bästa jag

I livet - 1 januari, 2016, kl 22:05

Motivationen som bortblåst när nya året kommer? Bestäm dig före hur du vill må efter! Hårt arbete mot bättre hälsa eller kanske till och med beach 2016 kan gå förlorat om inte DU bestämmer dig för annat! Det är lätt att etablera goda vanor när vardagen har sina rutiner, jobb, skola,… Läs mer


hemvandar

En juldagsberättelse

I livet, Relaterat till Thomas - 12 december, 2015, kl 19:39

Det droppar från taken och vi hoppar mellan vattenpölarna för att försöka undvika vätan. Det är den 25 december 2011 och snön tynar bort. Sakta. Det är plusgrader och en total kontrast mot föregående år då jag upplevde den kallaste juldagen i mannaminne. Eller i mitt minne. Liksom den juldagen,… Läs mer


Mutter mit Kindern am Esstisch, ein Pony, ein Weihnachtsbaum

Jul, jul – skrämmande jul!!

I livet, Therese mc Donald - 12 december, 2015, kl 04:13

Jul, jul strålande jul är en mycket berömd strof ur en astråkig låt. Den kanske inte är rockigast eller fräckast men den skönjer allt som vi skall sträva efter att nå, nämligen en lysande jul. Den får mig likväl att reflektera över att det faktiskt snart är jul och allt vad det medför –… Läs mer


tvasamhetstaget

Tvåsamhetståget

I livet, Relaterat till Thomas - 11 november, 2015, kl 00:35

Vem har inte kastat sig handlöst förälskad in i en relation? Den underbara känslan att vara upp över öronen betuttad är det få saker som slår. Att känna att en annan person gör än till en bättre människa. Det är så enkelt att låta sig fyllas av det helt och… Läs mer


ESTELLEBANNER parmesan_bild-300x300

© Copyright 2009-2011, AnnonseraRSSPressbilder, Kontakt: info@gazet.se