Gazet  – Din sköna bulletin
largeufo

UFO-kvinnan

I livet - 5 juli, 2015, 23:20

–Har du barn?

Nej, det har jag inte. Jag har dessutom valt det helt frivilligt och betraktas därmed som ett socialt ufo och bör i vissa sammanhang helst korrigeras. Dessutom är jag oförskämd nog att vara lycklig med mitt val och mitt liv.

I all välmening. För att jag inte förstår, accepterar och anpassar mig. Jag är en av dem som valt att inte bli mamma. Mycket tidigt deklarerade jag att jag inte skulle ha några barn. Jag tycker om barn, många är väldigt härliga små människor och de är mina kompisar. Men jag har ingen längtan efter att ha några egna.

Under stora delar av 1900-talet hade kvinnan knappt något val, försörjning fick man genom att ”bli gift” och mamma, andra möjligheter var svåra och snudd på ouppnåeliga. Intressant är, att när jag skrapar lite på ytan i bekantskapskretsen upptäcker jag att det finns de som är mammor och mormödrar som aldrig valde. Flera som säger ”självklart älskar jag mina barn över allt annat, men skulle jag vara ung nu och välja så skulle jag inte ha några. Jag skaffade barnen för att det skulle vara så”.

När jag talar med två kvinnor som valt att inte bli mammor, som inte känner varandra, resonerar de väldigt lika, trots att de bor på olika orter och lever helt olika liv. De har även fått liknande reaktioner från omgivningen.

”Jag tycker inte att man måste skaffa barn bara för att mamma-pappa-barn är någon form av värdegrund som man ska mätas emot.” säger Anna. ”Barn skall man välkomna av kärlek till varandra och en längtan efter ett barn. Inte bara för att det ska vara så.”

”Reaktionerna har varit väldigt olika” säger Lisa. ”En del accepterar det utan vidare och andra tittar på mig som om jag vore helt puckad. De frågar varför och säger att jag säker kommer att ångra mig. Nu när jag fyllt 40 verkar det lättare för folk att acceptera mitt val”.

”Men biologiska klockan tickar vet du …”
Påståendet är inte helt ovanligt och jag undrar i mitt stilla sinne om jag ska skaffa barn ute på fall att? Så jag inte ångrar mig när det är för sent? Men det är ingen ångervecka på barn, att göra dem som någon slags lyckobackup verkar helt befängt.

”Barnen är meningen med livet!”
Är det OK om jag dricker upp kaffet först eller måste jag slänga mig i ån direkt med mitt meningslösa liv? Vad gör du när dina barn är stora då? Inväntar barnbarnen och lever för dem? Vet du säkert att dina barn vill umgås med dig när de blir vuxna? Tänk om de tycker att du ska ha ett eget liv också? är ingen garanti för att bli älskad och omhändertagen på äldre dagar, det kan alla som besökt ett äldreboende intyga.
Jag kan inte acceptera att någons värde och lycka ska utgå från de eventuella barn vi producerar.

”Här, håll i lille Putte så ska du se att du blir inspirerad!”
Nej tack, jag tycker inte kräks är inspirerande. Jag förstår inte fenomenet att man ska älska barn generellt. Jag älskar inte 37-åringar, pensionärer, busschaufförer eller svampplockare som grupp heller. Jag älskar individer och barn är individer, vissa trivs jag ihop med, vissa inte.

”Det där förstår du inte. När du får barn kommer du att förstå.”
Självklart förstår jag inte hur det känns med barn. Självklart förstår inte du mitt liv heller. Ingen kan förstå en annan människa helt, bara nyfiket och vänligt fråga och sedan acceptera. Jag kan inte sakna något jag aldrig längtat efter.
Mammorna har inte provat att leva utan barn längre tid, i vuxen ålder. De vet inte heller vad de går miste om. Till exempel slipper jag tonvis med dåligt samvete och stress för att jag inte är på flera ställen samtidigt, jag kan vara hundra procent där jag är, hela tiden.

Bra så. Vi är lyckliga på våra egna vis. Supermänniskor finns bara på film, vi vanliga människor kan inte göra och delta i allt, då är det viktigt att vi väljer medvetet och lycklig. Se att olika sätt att leva är lyckliga sätt att leva.

 

Av: Eva Bengtson


Ett svar till “UFO-kvinnan”

  1. Lina Strindlund skriver:

    härligt att läsa!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar i kategegorin "I livet":
1var

Vårens förundran

I livet, Relaterat till Thomas - 4 april, 2016, kl 05:15

Våren står för dörren och tecknen är tydliga. Flyttfåglarnas sång ljuder åter omkring. Uteserveringarna poppar upp som svampar om hösten och pollenprognosen blir plötsligt intressant. Tydliga vårtecken i min värld. En annan iakttagelse kan till viss del liknas med flyttfåglarna, och jag tror att du kommer känna igen dig. Skillnaden… Läs mer


nytt

Vår, nytt ljus, nytt hopp, nystart!

I livet - 4 april, 2016, kl 09:37

Det som brukar rädda mig genom vintern när träden är kala, gräsmattan brun och jag själv alabastervit är min inomhusdjungel av grönt. I mina fönster trängs och bildas en slags pelargonridå mot omvärlden. Jag är dem evigt tacksamma och därför ska de få en nystart! Jag är en sån där… Läs mer


valentine

Alla Hjärtans Dag, en hjärtesak.

I livet - 2 februari, 2016, kl 11:38

Blir lite förbryllad när jag hör hur människor resonerar kring Alla Hjärtans Dag. Allt jag hör när jag frågar runt är att just den dagen (14 februari) är vigd för butiker och att de är de enda som tjänar på att vi firar och uppvaktar varandra. Affärernas lock och pock suger musten ur… Läs mer


11111alla-680x453

Alla hjärtans dag, du är bara bitter.

I livet, Therese mc Donald - 2 februari, 2016, kl 15:12

Snart är det Alla hjärtans dag, kärlekens dag och Amors speciella tillfälle att vara coolaste killen på skolgården. Februari inhyser ett dedikerat tillfälle att öppna sprickan i hjärtat och plocka fram smörsliska kärlekssånger och predika om evig kärlek. Som vanligt finns det en falang som högljutt skriker att detta tillfälle… Läs mer


booksale1

Kulturkrönikan: Bokreans uppgång, fall och pånyttfödelse

I livet - 2 februari, 2016, kl 00:28

Bokrean har prisats, bespottats och diskuterats i all oändlighet. Gazets Emma Kreü reflekterar över en utveckling som har skett under de senaste åren. Den stora Bokrean som startar i februari varje år är lite som julafton för alla bokälskare, eller har i alla fall varit det tidigare. Nu för tiden… Läs mer


IMG_6411

Strunta i alla hjärtans dag

I livet, Relaterat till Thomas - 1 januari, 2016, kl 21:22

Snart står den för dörren. Överallt omkring mig börjar påminnelserna synas.  Rosa toner, blommor och chokladreklam ökar successivt om än försiktigt. Versala ord i kursiv stil snirklar sig lockande och försöker fläka ut sig och vara tilltalande. Jag skyndar förbi och då slår det mig. Plötsligt händer det. En dag… Läs mer


P1060106

Välj ditt bästa jag

I livet - 1 januari, 2016, kl 22:05

Motivationen som bortblåst när nya året kommer? Bestäm dig före hur du vill må efter! Hårt arbete mot bättre hälsa eller kanske till och med beach 2016 kan gå förlorat om inte DU bestämmer dig för annat! Det är lätt att etablera goda vanor när vardagen har sina rutiner, jobb, skola,… Läs mer


hemvandar

En juldagsberättelse

I livet, Relaterat till Thomas - 12 december, 2015, kl 19:39

Det droppar från taken och vi hoppar mellan vattenpölarna för att försöka undvika vätan. Det är den 25 december 2011 och snön tynar bort. Sakta. Det är plusgrader och en total kontrast mot föregående år då jag upplevde den kallaste juldagen i mannaminne. Eller i mitt minne. Liksom den juldagen,… Läs mer


Mutter mit Kindern am Esstisch, ein Pony, ein Weihnachtsbaum

Jul, jul – skrämmande jul!!

I livet, Therese mc Donald - 12 december, 2015, kl 04:13

Jul, jul strålande jul är en mycket berömd strof ur en astråkig låt. Den kanske inte är rockigast eller fräckast men den skönjer allt som vi skall sträva efter att nå, nämligen en lysande jul. Den får mig likväl att reflektera över att det faktiskt snart är jul och allt vad det medför –… Läs mer


tvasamhetstaget

Tvåsamhetståget

I livet, Relaterat till Thomas - 11 november, 2015, kl 00:35

Vem har inte kastat sig handlöst förälskad in i en relation? Den underbara känslan att vara upp över öronen betuttad är det få saker som slår. Att känna att en annan person gör än till en bättre människa. Det är så enkelt att låta sig fyllas av det helt och… Läs mer


parmesan_bild-300x300 ESTELLEBANNER

© Copyright 2009-2011, AnnonseraRSSPressbilder, Kontakt: info@gazet.se