Gazet  – Din sköna bulletin
okänt

Kan en blondin stoppa tjuvjakt?

I livet - 6 juli, 2015, 13:23

Idag känner jag litegrann att jag vill prata om människans köttkonsumtion och vilka följder det har på vår natur, vår hälsa och det viktigaste av allt, våra djur. Men jag skulle ju prata om Afrika skrev jag sist, eller hur? Är inte riktigt för att göra som man borde hela tiden men vi kör på Afrika just i detta inlägg. Nästa blir om köttkonsumtionen.

Den 4 oktober 2015 reser jag till Zimbabwe, ensam, 18 år, blond, och full av drivkraft att förändra. Jag mellanlandar i Etiopien för att sedan flyga sista biten till Harare, huvudstaden i Zimbabwe. Jag kommer att vara på ett projekt mitt på savannen och skydda noshörningar mot tjuvjakt. Detta projektet är ett av många som organisationen volontärresor.se har och jag kommer vara där i 2 veckor.

Projektet ligger i en gigantisk nationalpark där det just nu finns ungefär (6) noshörningar. Dessa noshörningar är än så länge okej, dom mår bra och lever. Än så länge.

Okej, projektet heter ”Anti-poaching” och startades 1972 med 7 noshörningar. Dessa fick 14 kalvar varav 11 flyttades till en lokal nationalpark. År 2007 dödades fyra stycken varav en kalv som fanns i sin mammas mage av tjuvskyttar. Avelsprogrammet har idag fyra svarta och två vita noshörningar. Det finns även en liten hjord av elefanter, lejon, bufflar, zebror, giraffer, gnuer, krokodiler, flodhästar och antiloper. Läget i Afrika har gjort att dessa djur ständigt behöver övervakning av vakter.

Jag kommer att vara med djuren, främst noshörningarna, skydda dom,  mata dom, ta hand om området, avlägsna tjuvskyttarnas fällor, ta del av forskning och vara ledig 1 gång i veckan för fria aktiviteter. Då kan jag besöka Victoriafallen, bada med eller rida på elefanter, paddla kanot och eller bergsklättra.

Bada med elefanter? Har hon dubbelmoral efter det senaste inlägget om elefantridning? Nej. Jag reagerade också först. Men här har elefanterna sin miljö, sitt hem och det råkar bara vara så att dom har vant sig vid oss som är där i fredligt syfte och inte mår dåligt av att någon sitter på deras rygg. Det är skillnad på en elefant som blivit ifråntagen från sin mamma och sitt hem, fastkedjad och uppfostrad i en turistort, stressad och tvingad till onaturliga beteenden än på ett humant projekt i savannen där man följer elefantens naturliga rytm. Ska jag rida? Jag vet inte, måste tala en gång till med organisationen först för att verkligen säkerställa omständigheterna.

Men denna känsla. Känslan att kunna få titta, få känna hjärtat, pussa på öronen, vara med noshörningar ger mig tårar i ögonen. Visste ni att en kalv vars mamma dödas, sitter vid sin mamma i flera dygn och gnyr för att få henne att vakna igen? Kalven dör av svält eller törst efter ett tag. Där finns det också en fantastisk organisation i Sydafrika vid namn The Rhino Orphanage som hittar, traumarehabiliterar och tar hand om kalvarna vars mammor fallit offer för tjuvjakten. Kalvarna blir sedan utsläppta i en nationalpark lika stor som Israel till ytan.

Älskade djur. Jag har valt sida. Vad väljer ni?

Nästa inlägg, håll er i hatten, då är jag på lite spänt vatten, då ska vi prata om köttkonsumtionen, lantbruk som blivit ersatta av djurfabriker och en planet som faller isär för att vi äter animaliska produkter. Produkterna som till mer än hälften är fullproppade med kemikalier och där djur vars gener är manipulerade och där lidandet är obeskrivligt. Då ska vi prata om en värld där allt blir dyrare utom köttet.

Tack!

AV: Ronja Lagnemar


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar i kategegorin "I livet":
1var

Vårens förundran

I livet, Relaterat till Thomas - 4 april, 2016, kl 05:15

Våren står för dörren och tecknen är tydliga. Flyttfåglarnas sång ljuder åter omkring. Uteserveringarna poppar upp som svampar om hösten och pollenprognosen blir plötsligt intressant. Tydliga vårtecken i min värld. En annan iakttagelse kan till viss del liknas med flyttfåglarna, och jag tror att du kommer känna igen dig. Skillnaden… Läs mer


nytt

Vår, nytt ljus, nytt hopp, nystart!

I livet - 4 april, 2016, kl 09:37

Det som brukar rädda mig genom vintern när träden är kala, gräsmattan brun och jag själv alabastervit är min inomhusdjungel av grönt. I mina fönster trängs och bildas en slags pelargonridå mot omvärlden. Jag är dem evigt tacksamma och därför ska de få en nystart! Jag är en sån där… Läs mer


valentine

Alla Hjärtans Dag, en hjärtesak.

I livet - 2 februari, 2016, kl 11:38

Blir lite förbryllad när jag hör hur människor resonerar kring Alla Hjärtans Dag. Allt jag hör när jag frågar runt är att just den dagen (14 februari) är vigd för butiker och att de är de enda som tjänar på att vi firar och uppvaktar varandra. Affärernas lock och pock suger musten ur… Läs mer


11111alla-680x453

Alla hjärtans dag, du är bara bitter.

I livet, Therese mc Donald - 2 februari, 2016, kl 15:12

Snart är det Alla hjärtans dag, kärlekens dag och Amors speciella tillfälle att vara coolaste killen på skolgården. Februari inhyser ett dedikerat tillfälle att öppna sprickan i hjärtat och plocka fram smörsliska kärlekssånger och predika om evig kärlek. Som vanligt finns det en falang som högljutt skriker att detta tillfälle… Läs mer


booksale1

Kulturkrönikan: Bokreans uppgång, fall och pånyttfödelse

I livet - 2 februari, 2016, kl 00:28

Bokrean har prisats, bespottats och diskuterats i all oändlighet. Gazets Emma Kreü reflekterar över en utveckling som har skett under de senaste åren. Den stora Bokrean som startar i februari varje år är lite som julafton för alla bokälskare, eller har i alla fall varit det tidigare. Nu för tiden… Läs mer


IMG_6411

Strunta i alla hjärtans dag

I livet, Relaterat till Thomas - 1 januari, 2016, kl 21:22

Snart står den för dörren. Överallt omkring mig börjar påminnelserna synas.  Rosa toner, blommor och chokladreklam ökar successivt om än försiktigt. Versala ord i kursiv stil snirklar sig lockande och försöker fläka ut sig och vara tilltalande. Jag skyndar förbi och då slår det mig. Plötsligt händer det. En dag… Läs mer


P1060106

Välj ditt bästa jag

I livet - 1 januari, 2016, kl 22:05

Motivationen som bortblåst när nya året kommer? Bestäm dig före hur du vill må efter! Hårt arbete mot bättre hälsa eller kanske till och med beach 2016 kan gå förlorat om inte DU bestämmer dig för annat! Det är lätt att etablera goda vanor när vardagen har sina rutiner, jobb, skola,… Läs mer


hemvandar

En juldagsberättelse

I livet, Relaterat till Thomas - 12 december, 2015, kl 19:39

Det droppar från taken och vi hoppar mellan vattenpölarna för att försöka undvika vätan. Det är den 25 december 2011 och snön tynar bort. Sakta. Det är plusgrader och en total kontrast mot föregående år då jag upplevde den kallaste juldagen i mannaminne. Eller i mitt minne. Liksom den juldagen,… Läs mer


Mutter mit Kindern am Esstisch, ein Pony, ein Weihnachtsbaum

Jul, jul – skrämmande jul!!

I livet, Therese mc Donald - 12 december, 2015, kl 04:13

Jul, jul strålande jul är en mycket berömd strof ur en astråkig låt. Den kanske inte är rockigast eller fräckast men den skönjer allt som vi skall sträva efter att nå, nämligen en lysande jul. Den får mig likväl att reflektera över att det faktiskt snart är jul och allt vad det medför –… Läs mer


tvasamhetstaget

Tvåsamhetståget

I livet, Relaterat till Thomas - 11 november, 2015, kl 00:35

Vem har inte kastat sig handlöst förälskad in i en relation? Den underbara känslan att vara upp över öronen betuttad är det få saker som slår. Att känna att en annan person gör än till en bättre människa. Det är så enkelt att låta sig fyllas av det helt och… Läs mer


ESTELLEBANNER parmesan_bild-300x300

© Copyright 2009-2011, AnnonseraRSSPressbilder, Kontakt: info@gazet.se