Gazet  – Din sköna bulletin
charlotta-von-Zweigbergk-innerflik-foto-johan-öberg

Glada medelåldern

I livet - 13 juli, 2015, 22:18

Det var som att vänta ett oväder, eller någon sorts komet. Något hemskt skulle ske, exakt när och hur var oklart men det gällde att hålla sig undan. Medelåldern är ett spöke som ska hållas borta, så länge det går.

Och där gick jag runt och tyckte att saker snarare blev lite enklare. Och bättre. Varför intalas vi att allt blir eländigt när det inte alls behöver bli det? Tankarna gjorde att jag började skriva boken ”Cirkus 50”. Den handlar om alla fördelar med att bli äldre, som jag till min förvåning upptäckte.

När man får komplimanger i min ålder, jag är 52, kan det handla om att man ”ser bra ut för sin ålder”, ”det syns inte att du är 49”, eller ”du ser yngre ut”. Det är alltid menat som något positivt och att folk vill väl är alltid härligt, ändå är det något underligt med det hela. Varför är det så fel att vara just precis i den ålder man är? Varför är det elakt att säga att någon ser ut att vara precis så gammal som hon är?

Till sättet är det också ungdomlighet som är idealet. Man ska verka yngre, och med det brukar man mena pigg och energisk. Att tonåringar och unga kan vara helt sega och dödströtta glömmer man i just den stunden, men det intressanta är vad vi får denna ungdomssträvan ifrån?

I det långa loppet urholkas självförtroendet om det man befinner sig i räknas som något man bör undvika. Det är som om någon skulle säga ”du är trevlig för att vara från Stockholm” eller ”du är snygg för att vara svensk”, det är inte kommentarer som bara faller rätt. Att vara medelålders blir okej, om man inte ser ut, eller verkar, vara det. Hur stärkt blir man av det?

Jag har alltid känt mig tio år äldre än vad jag är. När jag säger det protesterar alltid vänligt sinnande och försöker komma med tröstande ord om min ungdomlighet. Men jag menar det! Antagligen har det att göra med att jag flyttade hemifrån i tonåren och fick barn tidigt. När jag var 26 år fick jag mitt tredje barn, när jag var 45 blev jag mormor. Det gör att de grupper jag hamnat i ofta har varit ungefär tio år äldre och det har fallit sig att jag identifierar mig med deras liv. Dessutom har jag varit med om extremt mycket under mina år, jag känner mig minst sagt livserfaren och det lägger ytterligare år till min ryggsäck. Är det sorgligt? Nej, inte alls. Det säger ju heller inget om när jag får åldersrelaterade problem eller när jag kommer att dö. Sådant slår så olika och tack och lov vet vi mycket lite om det.

Utseendet då, tjoar säkert någon. Vi ska ju se unga ut, hur ser dina nojor ut? Där har vi ett besynnerligt komplex som vilar tung över stora delar av befolkningen. Att bli äldre är att bli fulare. Det är ett väldigt snävt sätt att se på skönhet, som om det bara fanns ett enda sätt att vara attraktiv. Självklart kan någon vara en slående skönhet trots sina 40, 50 eller 80 år – varför inte? Däremot är det omöjligt att ha just den sortens skönhet som en ung människa har.

Att vara attraktiv handlar om massor av aspekter. Din utsida, din personlighet, ditt rörelsemönster, din utstrålning, dina erfarenheter – allt samlas i lådan för hur andra uppfattar dig. Tycker du om någon tycker du också om den personens utseende, och du kan mycket väl bli extra förtjust i det där lilla utstickande som är högst personligt. Alla har vi älskat någons utstående öron, sneda tänder eller slängiga gångstil, men plötsligt ska vi medelålders bara sukta efter ett enda ideal, och det är ungdomens. Slät hud, ickegrå hårfärg, fast kropp. Att motarbeta dessa naturens förändringar kan ta all tid och alla besparingar, och ändå är det förgäves.

Tror någon på största allvar att vi blir mer älskade om vi ser tio år yngre ut? Vad händer om vi lägger kraften och slantarna på roliga eller bra saker i stället? Varför ska vi gå runt som gathundar, stryka oss mot väggarna och göra oss osynliga? Vad visar vi våra barn och andra unga om hur världen ser ut?

En medelålders kvinna har mycket på sin sida. Hon har hunnit en god bit in i livet och där väntar härliga fördelar. Barnen är stora, barnbarnen kommer som den där underbara efterrätten det pratas om. Boendet är ofta hyfsat, ekonomin likaså, jobbmässigt finns det tid och erfarenhet nog att riktigt hugga in. Relationerna djupnar, man vet mer om vad man vill och inte tycker om. Självkännedomen är stark och erfarenheter ger trygghet. Kärleken till en partner går in i en mer avspänd fas när man inte behöver försvara revir eller upprätthålla illusionen av att vara perfekt. Varför skulle detta vara hemskt? För att vi får kråksparkar runt ögonen?

Min önskan när jag skrev ”Cirkus 50” var att få människor att sluta leta gråa strån och i stället söka rätt på russinen i livet. Då menar jag inte rynkorna, utan att börja se de stora fördelarna med att gå in i en ny åldersfas. Att börja se hur bra och fin man är på många sätt – inte trots att man är medelålders, utan just för att man är det.

Av: Charlotta von Zweigbergk

Bild: Johan Ödman

Charlotta von Zweigbergk är journalist och författare och gav 2009 ut boken Cirkus 50 på Kalla Kulor förlag. Härlig, befriande läsning;
Visst kan du ha det bra trots att du är cirkus femtio. Nej, fel. Du kan ha det extra bra för att du är cirkus femtio. Den här boken vänder sig inte till dig som vill verka yngre än vad du är, den vänder sig till dig som vill njuta av din rätta ålder. Cirkus femtio är en guldålder, det är bara att njuta av alla fördelar. Vad sägs om bättre ekonomi, stabilare relationer, starkare självförtroende – inom de flesta områden lyser en skimrande guldkant, det är bara att ta för dig! Sluta gnäll om dina rynkor och skrik ÄNTLIGEN i stället! I en tid när tidningarna matar oss av bilder på femtioåringar som försöker vara tjugoåtta målar Charlotta von Zweigbergk upp det smarta och sköna alternativet: att njuta av det du är i stället för det du en gång kanske var! Cirkus 50 är boken för dig som vill leva och må bra här och nu. Häng med Cirkusen du också!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar i kategegorin "I livet":
1var

Vårens förundran

I livet, Relaterat till Thomas - 4 april, 2016, kl 05:15

Våren står för dörren och tecknen är tydliga. Flyttfåglarnas sång ljuder åter omkring. Uteserveringarna poppar upp som svampar om hösten och pollenprognosen blir plötsligt intressant. Tydliga vårtecken i min värld. En annan iakttagelse kan till viss del liknas med flyttfåglarna, och jag tror att du kommer känna igen dig. Skillnaden… Läs mer


nytt

Vår, nytt ljus, nytt hopp, nystart!

I livet - 4 april, 2016, kl 09:37

Det som brukar rädda mig genom vintern när träden är kala, gräsmattan brun och jag själv alabastervit är min inomhusdjungel av grönt. I mina fönster trängs och bildas en slags pelargonridå mot omvärlden. Jag är dem evigt tacksamma och därför ska de få en nystart! Jag är en sån där… Läs mer


valentine

Alla Hjärtans Dag, en hjärtesak.

I livet - 2 februari, 2016, kl 11:38

Blir lite förbryllad när jag hör hur människor resonerar kring Alla Hjärtans Dag. Allt jag hör när jag frågar runt är att just den dagen (14 februari) är vigd för butiker och att de är de enda som tjänar på att vi firar och uppvaktar varandra. Affärernas lock och pock suger musten ur… Läs mer


11111alla-680x453

Alla hjärtans dag, du är bara bitter.

I livet, Therese mc Donald - 2 februari, 2016, kl 15:12

Snart är det Alla hjärtans dag, kärlekens dag och Amors speciella tillfälle att vara coolaste killen på skolgården. Februari inhyser ett dedikerat tillfälle att öppna sprickan i hjärtat och plocka fram smörsliska kärlekssånger och predika om evig kärlek. Som vanligt finns det en falang som högljutt skriker att detta tillfälle… Läs mer


booksale1

Kulturkrönikan: Bokreans uppgång, fall och pånyttfödelse

I livet - 2 februari, 2016, kl 00:28

Bokrean har prisats, bespottats och diskuterats i all oändlighet. Gazets Emma Kreü reflekterar över en utveckling som har skett under de senaste åren. Den stora Bokrean som startar i februari varje år är lite som julafton för alla bokälskare, eller har i alla fall varit det tidigare. Nu för tiden… Läs mer


IMG_6411

Strunta i alla hjärtans dag

I livet, Relaterat till Thomas - 1 januari, 2016, kl 21:22

Snart står den för dörren. Överallt omkring mig börjar påminnelserna synas.  Rosa toner, blommor och chokladreklam ökar successivt om än försiktigt. Versala ord i kursiv stil snirklar sig lockande och försöker fläka ut sig och vara tilltalande. Jag skyndar förbi och då slår det mig. Plötsligt händer det. En dag… Läs mer


P1060106

Välj ditt bästa jag

I livet - 1 januari, 2016, kl 22:05

Motivationen som bortblåst när nya året kommer? Bestäm dig före hur du vill må efter! Hårt arbete mot bättre hälsa eller kanske till och med beach 2016 kan gå förlorat om inte DU bestämmer dig för annat! Det är lätt att etablera goda vanor när vardagen har sina rutiner, jobb, skola,… Läs mer


hemvandar

En juldagsberättelse

I livet, Relaterat till Thomas - 12 december, 2015, kl 19:39

Det droppar från taken och vi hoppar mellan vattenpölarna för att försöka undvika vätan. Det är den 25 december 2011 och snön tynar bort. Sakta. Det är plusgrader och en total kontrast mot föregående år då jag upplevde den kallaste juldagen i mannaminne. Eller i mitt minne. Liksom den juldagen,… Läs mer


Mutter mit Kindern am Esstisch, ein Pony, ein Weihnachtsbaum

Jul, jul – skrämmande jul!!

I livet, Therese mc Donald - 12 december, 2015, kl 04:13

Jul, jul strålande jul är en mycket berömd strof ur en astråkig låt. Den kanske inte är rockigast eller fräckast men den skönjer allt som vi skall sträva efter att nå, nämligen en lysande jul. Den får mig likväl att reflektera över att det faktiskt snart är jul och allt vad det medför –… Läs mer


tvasamhetstaget

Tvåsamhetståget

I livet, Relaterat till Thomas - 11 november, 2015, kl 00:35

Vem har inte kastat sig handlöst förälskad in i en relation? Den underbara känslan att vara upp över öronen betuttad är det få saker som slår. Att känna att en annan person gör än till en bättre människa. Det är så enkelt att låta sig fyllas av det helt och… Läs mer


ESTELLEBANNER parmesan_bild-300x300

© Copyright 2009-2011, AnnonseraRSSPressbilder, Kontakt: info@gazet.se