Gazet – Din sköna bulletin
fornuftet

När förnuftet stiger åt sidan

I livet, Relaterat till Thomas - 20 juli, 2015, 12:49

Det slog mig sent en lördagskväll, när jag var på besök i min hemstad och promenerade genom en rusig stadskärna. Sicksackade mellan berusade ungdomar, hur förnuftet ibland stiger åt sidan. Inte minst när man är påverkad av alkohol. Den friska luften var kall och natten mörk. En stjärnklädd himmel stirrade ned och jag började fundera kring just förnuft, och hur jag själv ignorerat det ibland. Trots att det påkallat min uppmärksamhet, men jag föredragit att lyssna på den lockande omdömeslösheten som ibland jobbar nära med lusten.

De flesta av oss har vid några tillfällen boostat självförtroende med alkohol, helt enkelt druckit lite för mycket innan man går vidare till andra festligheter. Ofta till en nattklubb eller bar. Där i den dunkla belysningen fortsätter intaget av dryck. Shots, Samtidigt som alkoholen tar hissen till hjärnan, stiger förnuftet ur i källaren och iakttar. Väntar med en roande min.

I lördags var jag höll jag en lagom nivå, och hade möjligheten att se det på nära håll. Och det är lätt att upptäcka, inte minst när man själv varit där. Ett tränat öga ser snabbt vilka som kommer ha en rolig kväll och minnas stora delar och vilka som kommer passera gränsen, och som förnuftet skrattar åt. Jag håller mig ofta på rätt sida gränsen, främst då jag passerat den vid några tillfällen och jag vet precis hur det känns strax innan. Du vet vad jag menar. Känslan och stämningen när allt är som bäst. Du har en sjukt rolig kväll. Dina vänner är med dig, musiken är bra och du är precis på rätt nivå. Det är här man vill stanna. Roliga samtal med intressanta människor och dansa som du faktiskt kan.

Här kan man försöka stå emot lockelser som färgglada drinkar och kylda drycker. I alla fall i större mängder. Ibland gör man det. Ibland inte. Du tänker nej tack, säger ja tack – och plötsligt står tre jägermeister eller fernet framför dig. Omdömeslösheten knackar på din axel, och förnuftet stigit åt sidan. Plötsligt dansar du bättre än tidigare, känner dig lite vackrare och alla vill vara dig. Musik du hört på radion flödar ur högtalarna och du rör dig innan eller strax efter takten. I lördags såg jag många som kastat sig handlöst in i den fasen. (Ett roligt exempel som visualiserar detta hittar du här)

Hur det fortsatte för dom vet jag inte. Vad jag såg på dansgolvet tror jag att walk of shame var aktuellt för några.

För egen del vaknade jag utsövd hos mina föräldrar, och hann träffa både syskonbarn och förlora i yatzy mot föräldrarna innan planet tog mig hem till Stockholm. Dock kan jag erkänna att jag både gått walk of shame, blivit alldeles för berusad och hamnat i säng jag inte borde sovit i. Inget jag ångrar, och säkert kommer göra om. Nu är långt mellan gångerna som förnuftet får stiga åt sidan. Jag är ju lite äldre och lite klokare – och man lär sig så länge man lever.

Tycker du om att skriva? Är du sugen på att bli en del av GAZET redaktionen? Har du specialintresse och kunskap du vill dela med dig? Gazet innehåller ALLT som har med livet att göra och det är brett. Inredning, politik, hälsa, mode, trädgård, skönhet, djur, ekonomi….. Allt är intressant för oss. Skriv ett mail och berätta om dig och vad du vill och kan göra. redaktionen@gazet.se eller mia.hogfeldt@gazet.se. 4 svar till “När förnuftet stiger åt sidan”

 1. Peggy skriver:

  I have been so belewdired in the past but now it all makes sense!

 2. http://www./ skriver:

  Auguri e buon compleanno! He sounds like a wonderful person, and it was sweeter to read your sweetness for him Uf, also realized I am soooo single, darn… HeheHope both of you enjoyed his day

 3. http://www./ skriver:

  Cand ai pomenit de ‘articol tehnic’ pe FB, am banuit ca ar putea fi vorba desprea asta.Multumesc mult Codruta ca ne-ai facut lumina.Eu am deja o intrebare: ca sa stii cata faina si cata apa ai in maiaua ta finala(ex2 in 330 g maia 120% sunt 150g faina si 180g apa) calculezi folosind un factor de conversie adica 330g/220 parti=1,5 (am vazut asta la David pe tfl) sau ai alta metoda?mersi inca o data pt tot ajutorul tau.

 4. http://www./ skriver:

  Eduardo Matsura disse:Olá Paulo, as vagas para o webinar foram preenchidas na ordem cronológica de inscrição. Vc receberá um email com convite para um novo seminário no dia 28 de agosto.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar i kategegorin "I livet":
1var

Vårens förundran

I livet, Relaterat till Thomas - 4 april, 2016, kl 05:15

Våren står för dörren och tecknen är tydliga. Flyttfåglarnas sång ljuder åter omkring. Uteserveringarna poppar upp som svampar om hösten och pollenprognosen blir plötsligt intressant. Tydliga vårtecken i min värld. En annan iakttagelse kan till viss del liknas med flyttfåglarna, och jag tror att du kommer känna igen dig. Skillnaden… Läs mer


nytt

Vår, nytt ljus, nytt hopp, nystart!

I livet - 4 april, 2016, kl 09:37

Det som brukar rädda mig genom vintern när träden är kala, gräsmattan brun och jag själv alabastervit är min inomhusdjungel av grönt. I mina fönster trängs och bildas en slags pelargonridå mot omvärlden. Jag är dem evigt tacksamma och därför ska de få en nystart! Jag är en sån där… Läs mer


valentine

Alla Hjärtans Dag, en hjärtesak.

I livet - 2 februari, 2016, kl 11:38

Blir lite förbryllad när jag hör hur människor resonerar kring Alla Hjärtans Dag. Allt jag hör när jag frågar runt är att just den dagen (14 februari) är vigd för butiker och att de är de enda som tjänar på att vi firar och uppvaktar varandra. Affärernas lock och pock suger musten ur… Läs mer


11111alla-680x453

Alla hjärtans dag, du är bara bitter.

I livet, Therese mc Donald - 2 februari, 2016, kl 15:12

Snart är det Alla hjärtans dag, kärlekens dag och Amors speciella tillfälle att vara coolaste killen på skolgården. Februari inhyser ett dedikerat tillfälle att öppna sprickan i hjärtat och plocka fram smörsliska kärlekssånger och predika om evig kärlek. Som vanligt finns det en falang som högljutt skriker att detta tillfälle… Läs mer


booksale1

Kulturkrönikan: Bokreans uppgång, fall och pånyttfödelse

I livet - 2 februari, 2016, kl 00:28

Bokrean har prisats, bespottats och diskuterats i all oändlighet. Gazets Emma Kreü reflekterar över en utveckling som har skett under de senaste åren. Den stora Bokrean som startar i februari varje år är lite som julafton för alla bokälskare, eller har i alla fall varit det tidigare. Nu för tiden… Läs mer


IMG_6411

Strunta i alla hjärtans dag

I livet, Relaterat till Thomas - 1 januari, 2016, kl 21:22

Snart står den för dörren. Överallt omkring mig börjar påminnelserna synas.  Rosa toner, blommor och chokladreklam ökar successivt om än försiktigt. Versala ord i kursiv stil snirklar sig lockande och försöker fläka ut sig och vara tilltalande. Jag skyndar förbi och då slår det mig. Plötsligt händer det. En dag… Läs mer


P1060106

Välj ditt bästa jag

I livet - 1 januari, 2016, kl 22:05

Motivationen som bortblåst när nya året kommer? Bestäm dig före hur du vill må efter! Hårt arbete mot bättre hälsa eller kanske till och med beach 2016 kan gå förlorat om inte DU bestämmer dig för annat! Det är lätt att etablera goda vanor när vardagen har sina rutiner, jobb, skola,… Läs mer


hemvandar

En juldagsberättelse

I livet, Relaterat till Thomas - 12 december, 2015, kl 19:39

Det droppar från taken och vi hoppar mellan vattenpölarna för att försöka undvika vätan. Det är den 25 december 2011 och snön tynar bort. Sakta. Det är plusgrader och en total kontrast mot föregående år då jag upplevde den kallaste juldagen i mannaminne. Eller i mitt minne. Liksom den juldagen,… Läs mer


Mutter mit Kindern am Esstisch, ein Pony, ein Weihnachtsbaum

Jul, jul – skrämmande jul!!

I livet, Therese mc Donald - 12 december, 2015, kl 04:13

Jul, jul strålande jul är en mycket berömd strof ur en astråkig låt. Den kanske inte är rockigast eller fräckast men den skönjer allt som vi skall sträva efter att nå, nämligen en lysande jul. Den får mig likväl att reflektera över att det faktiskt snart är jul och allt vad det medför –… Läs mer


tvasamhetstaget

Tvåsamhetståget

I livet, Relaterat till Thomas - 11 november, 2015, kl 00:35

Vem har inte kastat sig handlöst förälskad in i en relation? Den underbara känslan att vara upp över öronen betuttad är det få saker som slår. Att känna att en annan person gör än till en bättre människa. Det är så enkelt att låta sig fyllas av det helt och… Läs mer


ESTELLEBANNER parmesan_bild-300x300

© Copyright 2009-2011, AnnonseraRSSPressbilder, Kontakt: info@gazet.se