
Varför blir allt bara dyrare när köttet bara blir billigare?
I livet - 23 juli, 2015, 13:09Vår värld idag. Vår vackra planet. I vår värld idag ökar den globala uppvärmningen, växthus-effekten blir större, människor blir sjukare och medicinerna blir mindre och vår luft blir mer och mer förorenad. Fundera på varför genom att läsa en bit ned. Köttkonsumtionen och djurfabrikerna står för 40% av den globala uppvärmningen. 40%. Köttkonsumtionen drabbar inte bara djuren, den drabbar luften vi andas, maten vi äter, pengarna vi betalar och barnen som vi uppfostrar. Varför lever vi i en värld där allt blir dyrare utom köttet?
I boken “Äta djur” skriven av Jonathan Safran Foer så läste jag mer än vad jag någonsin kunnat föreställa mig. Och även om all research är gjord i USA och statistiken hänvisar till det amerikanska lantbruket så skulle man kunna berätta en nästan identisk historia om djurhållningen i Europa. Djurfabriken uppstod visserligen i USA men en svensk läsare som läser boken kan inte dra en lättnadens suck bara för att det ligger ett världshav mellan kontinenterna. 99% av köttet i USA kommer från djurfabriker och 99,9% av djuren har mött ett liv i missär och smärta. 100% av all fisk har lidit. Jag visste väl ungefär hur helhetsbilden skulle se ut men inte med vilka färger bilden skulle vara målad med om vi säger så. Nedan har jag skrivit fakta, utan att göra någon till fel, utan att förespråka vegetarianismen, utan att peka med hela handen, bara fakta om hur fan det ser ut i vår värld, käftsmällen kommer automatiskt.
Idag är det lagligt att äta hund i 44 delstater i USA, trots detta så är det fortfarande tabu att äta familjens bästa vän i dom flesta hushåll. Men varför kan vi äta grisar, hönor, kor, hästar och kalkoner men inte hundar? Är hundar mer intelligenta? Är det vår ursäkt till att äta några djur men inte andra? Är en höna dummare än en hund? (En hönsmamma kan höra på sin kyckling om den piper av rädsla eller av förväntan.) Eller är det vi som är helt blåsta?
Det är få som har någon typ utav helhetsbild av vilken ofantlig uppgift det är att livnära flera miljarder allätare som kräver kött till potatisen. Låt mig försöka beskriva detta till en liten del.
Fiskelinorna i dagens hav kan vara upptill 120 kilometer långa – lika långt som från havets yta till rymden. I en normalstor värphönsbur har varje fågel 4,3 kvadratmeter till sitt förfogande, ytan är mindre än ett A4-papper, så gott som alla frigående höns har samma utrymme. I USA finns det ingen lagstiftning som reglerar hur djuren ska hanteras eller må under tiden dom lever. En fjäderfäfabrik för kalkoner i USA är 4,5 gånger 150 meter och rymmer ungefär 25.000 fåglar per ladugård. Varje kalkon eller likadant för varje höna får ett halvt A4 att leva på, såklart eftersom alla djur ska få plats. Fåglarna kan inte leva en normal livslängd utan slaktas brutalt efter max 50 dagar. Då är dom så proppade med antibiotika och tillväxtmedel så att dom är i vuxen form efter max två månader. Tror ni dom då kan stå på sina ben? Man reglerar ljussättningen på fabrikerna för att lura fåglarna att det är vår fyra gånger per år istället för en gång, därav förökar sig fåglarna mer än dom klarar av. Dom få lantbruken och bönder som faktiskt lyckats överleva i USA kan inte ens längre räkna med att hitta ett slakteri som slaktar på det sättet en riktig bonde anser att djuren är värda. Grisarna är flera tiotusentals under samma tak, misshandlas, får så lite mat men att dom fortfarande kan andas, proppas med antibiotika för att hållas vid liv och för att produktionen ska gå snabbare.
Varje dag läggs det ut 27 miljoner krokar i haven för att fånga en målart som till exempel räkor, 145 arter till råkar hänga med som bifångst. En undersökning beskriver att 4,5 miljoner vattenlevande djur årligen dör som bifångst vid långrevsfisket, 3,3 miljoner hajar, 1 miljon marlins, 60.000 havsköldpaddor, 75. 000 albatrosser och 20.000 delfiner och valar. Detta för att vi “tycker om” räkor eller lax.
Jag kan babbla på i 10 år om hur denna verklighet är verklig för miljarder djur men där tackar jag Jonathan Safran Foer för att hans bok finns, läs den. Istället säger jag såhär:
Skulle du ge ditt barn kött om du visste att köttets innehåll var orsaken till influensor, eksem eller allergier? Skulle du medicinera dina barn med gifter för att förebygga sjukdomar istället för att se över ert köttätande som är fullproppat med gifter? Skulle du kunna kastrera ett djur utan smärtlindring? Skulle du kunna ta fem hönor i vardera hand och trycka ned dom i lådor med sådan kraft att du hör hur deras ben knäcks? Skulle du kunna strunta i att laga maskinen som gör djuren medvetslösa för att sedan slänga ner en gris i ett skållande hett bad även om den är livs levande? Skulle du kunna brännmärka djur? Skulle du kunna skära halsen av dom? De flesta av oss skulle inte klara av att göra något av ovanstående eller ens se det göras på film. Så min fråga, vart finns då den grundläggande integriteten i att betala andra för att göra det åt en? Det är att stödja djurplågare och mördare, och till vilken nytta? En produkt som ingen behöver: kött.
För att avrunda så står jag och balanserar vid ett vägskäl. Det ena är att om jag ska fortsätta äta kött så ska det endast vara från gårdar som jag besökt och sett hur djuren lever och endast från slakterier där jag har sett hur djuren slaktas. Inte från djurfabriker. Det andra är om jag ska sluta helt för att mina värderingar inte stödjer att 200W chockar en gris till medvetslöshet eller att en ko skjuts i pannan på svenska slakterier eller att en grupp grisar eller höns transporteras 5 mil i lidande stress för att dö. Låt mig fundera. Ska du fundera?
Av: Ronja Lagnemar
Kommentera