Gazet  – Din sköna bulletin
636963_jpg_2098977v_4ff4349ee087c310ef001785

Varför blir allt bara dyrare när köttet bara blir billigare?

I livet - 23 juli, 2015, 13:09

Vår värld idag. Vår vackra planet. I vår värld idag ökar den globala uppvärmningen, växthus-effekten blir större, människor blir sjukare och medicinerna blir mindre och vår luft blir mer och mer förorenad. Fundera på varför genom att läsa en bit ned. Köttkonsumtionen och djurfabrikerna står för 40% av den globala uppvärmningen. 40%. Köttkonsumtionen drabbar inte bara djuren, den drabbar luften vi andas, maten vi äter, pengarna vi betalar och barnen som vi uppfostrar. Varför lever vi i en värld där allt blir dyrare utom köttet?

I boken “Äta djur” skriven av Jonathan Safran Foer så läste jag mer än vad jag någonsin kunnat föreställa mig. Och även om all research är gjord i USA och statistiken hänvisar till det amerikanska lantbruket så skulle man kunna berätta en nästan identisk historia om djurhållningen i Europa. Djurfabriken uppstod visserligen i USA men en svensk läsare som läser boken kan inte dra en lättnadens suck bara för att det ligger ett världshav mellan kontinenterna.  99% av köttet i USA kommer från djurfabriker och 99,9% av djuren har mött ett liv i missär och smärta. 100% av all fisk har lidit. Jag visste väl ungefär hur helhetsbilden skulle se ut men inte med vilka färger bilden skulle vara målad med om vi säger så. Nedan har jag skrivit fakta, utan att göra någon till fel, utan att förespråka vegetarianismen, utan att peka med hela handen, bara fakta om hur fan det ser ut i vår värld, käftsmällen kommer automatiskt.

Idag är det lagligt att äta hund i 44 delstater i USA, trots detta så är det fortfarande tabu att äta familjens bästa vän i dom flesta hushåll. Men varför kan vi äta grisar, hönor, kor, hästar och kalkoner men inte hundar? Är hundar mer intelligenta? Är det vår ursäkt till att äta några djur men inte andra? Är en höna dummare än en hund? (En hönsmamma kan höra på sin kyckling om den piper av rädsla eller av förväntan.) Eller är det vi som är helt blåsta?

Det är få som har någon typ utav helhetsbild av vilken ofantlig uppgift det är att livnära flera miljarder allätare som kräver kött till potatisen. Låt mig försöka beskriva detta till en liten del.

Fiskelinorna i dagens hav kan vara upptill 120 kilometer långa – lika långt som från havets yta till rymden. I en normalstor värphönsbur har varje fågel 4,3 kvadratmeter till sitt förfogande, ytan är mindre än ett A4-papper, så gott som alla frigående höns har samma utrymme. I USA finns det ingen lagstiftning som reglerar hur djuren ska hanteras eller må under tiden dom lever. En fjäderfäfabrik för kalkoner i USA är 4,5 gånger 150 meter och rymmer ungefär 25.000 fåglar per ladugård. Varje kalkon eller likadant för varje höna får ett halvt A4 att leva på, såklart eftersom alla djur ska få plats. Fåglarna kan inte leva en normal livslängd utan slaktas brutalt efter max 50 dagar. Då är dom så proppade med antibiotika och tillväxtmedel så att dom är i vuxen form efter max två månader. Tror ni dom då kan stå på sina ben? Man reglerar ljussättningen på fabrikerna för att lura fåglarna att det är vår fyra gånger per år istället för en gång, därav förökar sig fåglarna mer än dom klarar av. Dom få lantbruken och bönder som faktiskt lyckats överleva i USA kan inte ens längre räkna med att hitta ett slakteri som slaktar på det sättet en riktig bonde anser att djuren är värda. Grisarna är flera tiotusentals under samma tak, misshandlas, får så lite mat men att dom fortfarande kan andas, proppas med antibiotika för att hållas vid liv och för att produktionen ska gå snabbare.

Varje dag läggs det ut 27 miljoner krokar i haven för att fånga en målart som till exempel räkor, 145 arter till råkar hänga med som bifångst. En undersökning beskriver att 4,5 miljoner vattenlevande djur årligen dör som bifångst vid långrevsfisket, 3,3 miljoner hajar, 1 miljon marlins, 60.000 havsköldpaddor, 75. 000 albatrosser och 20.000 delfiner och valar. Detta för att vi “tycker om” räkor eller lax.

Jag kan babbla på i 10 år om hur denna verklighet är verklig för miljarder djur men där tackar jag Jonathan Safran Foer för att hans bok finns, läs den. Istället säger jag såhär:

Skulle du ge ditt barn kött om du visste att köttets innehåll var orsaken till influensor, eksem eller allergier? Skulle du medicinera dina barn med gifter för att förebygga sjukdomar istället för att se över ert köttätande som är fullproppat med gifter? Skulle du kunna kastrera ett djur utan smärtlindring? Skulle du kunna ta fem hönor i vardera hand och trycka ned dom i lådor med sådan kraft att du hör hur deras ben knäcks? Skulle du kunna strunta i att laga maskinen som gör djuren medvetslösa för att sedan slänga ner en gris i ett skållande hett bad även om den är livs levande? Skulle du kunna brännmärka djur? Skulle du kunna skära halsen av dom? De flesta av oss skulle inte klara av att göra något av ovanstående eller ens se det göras på film. Så min fråga, vart finns då den grundläggande integriteten i att betala andra för att göra det åt en? Det är att stödja djurplågare och mördare, och till vilken nytta? En produkt som ingen behöver: kött.

För att avrunda så står jag och balanserar vid ett vägskäl. Det ena är att om jag ska fortsätta äta kött så ska det endast vara från gårdar som jag besökt och sett hur djuren lever och endast från slakterier där jag har sett hur djuren slaktas. Inte från djurfabriker. Det andra är om jag ska sluta helt för att mina värderingar inte stödjer att 200W chockar en gris till medvetslöshet eller att en ko skjuts i pannan på svenska slakterier eller att en grupp grisar eller höns transporteras 5 mil i lidande stress för att dö. Låt mig fundera. Ska du fundera?

Av: Ronja Lagnemar


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar i kategegorin "I livet":
1var

Vårens förundran

I livet, Relaterat till Thomas - 4 april, 2016, kl 05:15

Våren står för dörren och tecknen är tydliga. Flyttfåglarnas sång ljuder åter omkring. Uteserveringarna poppar upp som svampar om hösten och pollenprognosen blir plötsligt intressant. Tydliga vårtecken i min värld. En annan iakttagelse kan till viss del liknas med flyttfåglarna, och jag tror att du kommer känna igen dig. Skillnaden… Läs mer


nytt

Vår, nytt ljus, nytt hopp, nystart!

I livet - 4 april, 2016, kl 09:37

Det som brukar rädda mig genom vintern när träden är kala, gräsmattan brun och jag själv alabastervit är min inomhusdjungel av grönt. I mina fönster trängs och bildas en slags pelargonridå mot omvärlden. Jag är dem evigt tacksamma och därför ska de få en nystart! Jag är en sån där… Läs mer


valentine

Alla Hjärtans Dag, en hjärtesak.

I livet - 2 februari, 2016, kl 11:38

Blir lite förbryllad när jag hör hur människor resonerar kring Alla Hjärtans Dag. Allt jag hör när jag frågar runt är att just den dagen (14 februari) är vigd för butiker och att de är de enda som tjänar på att vi firar och uppvaktar varandra. Affärernas lock och pock suger musten ur… Läs mer


11111alla-680x453

Alla hjärtans dag, du är bara bitter.

I livet, Therese mc Donald - 2 februari, 2016, kl 15:12

Snart är det Alla hjärtans dag, kärlekens dag och Amors speciella tillfälle att vara coolaste killen på skolgården. Februari inhyser ett dedikerat tillfälle att öppna sprickan i hjärtat och plocka fram smörsliska kärlekssånger och predika om evig kärlek. Som vanligt finns det en falang som högljutt skriker att detta tillfälle… Läs mer


booksale1

Kulturkrönikan: Bokreans uppgång, fall och pånyttfödelse

I livet - 2 februari, 2016, kl 00:28

Bokrean har prisats, bespottats och diskuterats i all oändlighet. Gazets Emma Kreü reflekterar över en utveckling som har skett under de senaste åren. Den stora Bokrean som startar i februari varje år är lite som julafton för alla bokälskare, eller har i alla fall varit det tidigare. Nu för tiden… Läs mer


IMG_6411

Strunta i alla hjärtans dag

I livet, Relaterat till Thomas - 1 januari, 2016, kl 21:22

Snart står den för dörren. Överallt omkring mig börjar påminnelserna synas.  Rosa toner, blommor och chokladreklam ökar successivt om än försiktigt. Versala ord i kursiv stil snirklar sig lockande och försöker fläka ut sig och vara tilltalande. Jag skyndar förbi och då slår det mig. Plötsligt händer det. En dag… Läs mer


P1060106

Välj ditt bästa jag

I livet - 1 januari, 2016, kl 22:05

Motivationen som bortblåst när nya året kommer? Bestäm dig före hur du vill må efter! Hårt arbete mot bättre hälsa eller kanske till och med beach 2016 kan gå förlorat om inte DU bestämmer dig för annat! Det är lätt att etablera goda vanor när vardagen har sina rutiner, jobb, skola,… Läs mer


hemvandar

En juldagsberättelse

I livet, Relaterat till Thomas - 12 december, 2015, kl 19:39

Det droppar från taken och vi hoppar mellan vattenpölarna för att försöka undvika vätan. Det är den 25 december 2011 och snön tynar bort. Sakta. Det är plusgrader och en total kontrast mot föregående år då jag upplevde den kallaste juldagen i mannaminne. Eller i mitt minne. Liksom den juldagen,… Läs mer


Mutter mit Kindern am Esstisch, ein Pony, ein Weihnachtsbaum

Jul, jul – skrämmande jul!!

I livet, Therese mc Donald - 12 december, 2015, kl 04:13

Jul, jul strålande jul är en mycket berömd strof ur en astråkig låt. Den kanske inte är rockigast eller fräckast men den skönjer allt som vi skall sträva efter att nå, nämligen en lysande jul. Den får mig likväl att reflektera över att det faktiskt snart är jul och allt vad det medför –… Läs mer


tvasamhetstaget

Tvåsamhetståget

I livet, Relaterat till Thomas - 11 november, 2015, kl 00:35

Vem har inte kastat sig handlöst förälskad in i en relation? Den underbara känslan att vara upp över öronen betuttad är det få saker som slår. Att känna att en annan person gör än till en bättre människa. Det är så enkelt att låta sig fyllas av det helt och… Läs mer


ESTELLEBANNER parmesan_bild-300x300

© Copyright 2009-2011, AnnonseraRSSPressbilder, Kontakt: info@gazet.se