Gazet  – Din sköna bulletin
Headache

PMS förstör liv

I livet - 25 juli, 2015, 01:36

De flesta kvinnor drabbas mer eller mindre av nedstämdhet, trötthet, irritation och svullnadskänsla mm veckan innan mens. Men en del av dem drabbas av det så starkt att deras vardag påverkas.

Hur många av oss mår dåligt, riktigt dåligt innan mens utan att egentligen förstå varför? Det finns kvinnor som inte förstår att det är PMS som är orsaken till deras perioder av nedstämdhet utan går omkring och tror att de titt som tätt drabbas av depressioner. Vissa forskare hävdar att det finns ett samband mellan PMS och depressioner och att kvinnor som har PMS lättare kan drabbas av det genom livet. Vad man kan se är att signalsubstansen serotonin är lägre innan mens vilket gör att det kan liknas vid en depression. Sen om det egentligen finns några direkta samband tvistas det lite om.

Kvinnor som får PMS har ofta en regelbunden menstruationscykel. Många av de kvinnor som drabbas hävdar att PMS:en blir värre efter man får barn. De fysiska och psykiska besvären kommer under bestämda tider av menscykel, oftast en vecka innan blödningen. Det lättar oftast när mensen kommer igång men kan även fortsätta ett par dagar in i mensen. Vissa kvinnor har även känningar under tiden för ägglossningen. Det finns fall där PMS-perioden sträcker sig från ägglossningen fram till mensblödningens start, med andra ord 2 veckor av 4. Man mår alltså dåligt halva ens fertila liv!

Om besvären är lindriga är motion bra för att förebygga PMS. En kvinna vittnar om hur hon joggat bort sin PMS – när hon började träna löpning på allvar fick hon helt plötsligt mens utan att ens ha tänkt på att hon hade haft PMS. Det är viktigt att ta hand om sig, att sova mycket och äta ordentligt under dessa perioder. Avslappningsövningar kan också lindra.

En del kvinnor drabbas så hårt av PMS att det drabbar deras vardag på ett allvarligt sätt. Då är det viktigt att man söker hjälp för hjälp finns att få. Diagnosen PMD – premenstruell dysfori är den hårda typen av PMS. Känner man av symptom på nedstämdhet, ångest, labilitet, irritabilitet, minskat intresse för vanliga aktiviteter mm och det går ut över det dagliga livet kan man diagnostiseras med PMD.

När det är så svårt att man tror att man har har PMD är det många gynekologer som rekommenderar SSRI-preparat och erfarenhet visar att man får god effekt även vid låg dos och även om man bara behandlar under de dagar besvären finns. Det är fortfarande inte officiellt godkänt av myndigheterna för behandling mot PMD men många gynekologer vittnar om dess goda effekt och låter sina patienter prova. Många blir förvånade av hur mycket bättre de mår även om ett par fortfarande är skeptiska mot antidepressiv behandling mot denna svårare form av PMS. Vissa forskare hävdar också att östrogen skulle vara ett bra komplement vid PMS om man börjar närma sig klimakteriet. Att PMS-besvären skulle kunna bero på en låg östrogenhalt. Detta är något som man inte har forskat speciellt mycket kring men det finns kvinnor som menar på att deras PMS har försvunnit när de tagit tillskott av östrogen. Naturligtvis finns det biverkningar för både antidepressiv medicin och östrogen men eftersom relativt låga doser hjälper till vid PMS/PMD så är biverkningarna oftast minimala. Det viktigaste vad gäller dessa ”kvinnosjukdomar” är att kvinnor som drabbats inser att det går att få hjälp. Det är inte rimligt att tro att man ska gå omkring och må dåligt i större delen av sitt liv utan att få hjälp.

Tycker du om att skriva? Är du sugen på att bli en del av GAZET redaktionen? Har du specialintresse och kunskap du vill dela med dig? Gazet innehåller ALLT som har med livet att göra och det är brett. Inredning, politik, hälsa, mode, trädgård, skönhet, djur, ekonomi….. Allt är intressant för oss. Skriv ett mail och berätta om dig och vad du vill och kan göra. redaktionen@gazet.se eller mia.hogfeldt@gazet.se. 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar i kategegorin "I livet":
1var

Vårens förundran

I livet, Relaterat till Thomas - 4 april, 2016, kl 05:15

Våren står för dörren och tecknen är tydliga. Flyttfåglarnas sång ljuder åter omkring. Uteserveringarna poppar upp som svampar om hösten och pollenprognosen blir plötsligt intressant. Tydliga vårtecken i min värld. En annan iakttagelse kan till viss del liknas med flyttfåglarna, och jag tror att du kommer känna igen dig. Skillnaden… Läs mer


nytt

Vår, nytt ljus, nytt hopp, nystart!

I livet - 4 april, 2016, kl 09:37

Det som brukar rädda mig genom vintern när träden är kala, gräsmattan brun och jag själv alabastervit är min inomhusdjungel av grönt. I mina fönster trängs och bildas en slags pelargonridå mot omvärlden. Jag är dem evigt tacksamma och därför ska de få en nystart! Jag är en sån där… Läs mer


valentine

Alla Hjärtans Dag, en hjärtesak.

I livet - 2 februari, 2016, kl 11:38

Blir lite förbryllad när jag hör hur människor resonerar kring Alla Hjärtans Dag. Allt jag hör när jag frågar runt är att just den dagen (14 februari) är vigd för butiker och att de är de enda som tjänar på att vi firar och uppvaktar varandra. Affärernas lock och pock suger musten ur… Läs mer


11111alla-680x453

Alla hjärtans dag, du är bara bitter.

I livet, Therese mc Donald - 2 februari, 2016, kl 15:12

Snart är det Alla hjärtans dag, kärlekens dag och Amors speciella tillfälle att vara coolaste killen på skolgården. Februari inhyser ett dedikerat tillfälle att öppna sprickan i hjärtat och plocka fram smörsliska kärlekssånger och predika om evig kärlek. Som vanligt finns det en falang som högljutt skriker att detta tillfälle… Läs mer


booksale1

Kulturkrönikan: Bokreans uppgång, fall och pånyttfödelse

I livet - 2 februari, 2016, kl 00:28

Bokrean har prisats, bespottats och diskuterats i all oändlighet. Gazets Emma Kreü reflekterar över en utveckling som har skett under de senaste åren. Den stora Bokrean som startar i februari varje år är lite som julafton för alla bokälskare, eller har i alla fall varit det tidigare. Nu för tiden… Läs mer


IMG_6411

Strunta i alla hjärtans dag

I livet, Relaterat till Thomas - 1 januari, 2016, kl 21:22

Snart står den för dörren. Överallt omkring mig börjar påminnelserna synas.  Rosa toner, blommor och chokladreklam ökar successivt om än försiktigt. Versala ord i kursiv stil snirklar sig lockande och försöker fläka ut sig och vara tilltalande. Jag skyndar förbi och då slår det mig. Plötsligt händer det. En dag… Läs mer


P1060106

Välj ditt bästa jag

I livet - 1 januari, 2016, kl 22:05

Motivationen som bortblåst när nya året kommer? Bestäm dig före hur du vill må efter! Hårt arbete mot bättre hälsa eller kanske till och med beach 2016 kan gå förlorat om inte DU bestämmer dig för annat! Det är lätt att etablera goda vanor när vardagen har sina rutiner, jobb, skola,… Läs mer


hemvandar

En juldagsberättelse

I livet, Relaterat till Thomas - 12 december, 2015, kl 19:39

Det droppar från taken och vi hoppar mellan vattenpölarna för att försöka undvika vätan. Det är den 25 december 2011 och snön tynar bort. Sakta. Det är plusgrader och en total kontrast mot föregående år då jag upplevde den kallaste juldagen i mannaminne. Eller i mitt minne. Liksom den juldagen,… Läs mer


Mutter mit Kindern am Esstisch, ein Pony, ein Weihnachtsbaum

Jul, jul – skrämmande jul!!

I livet, Therese mc Donald - 12 december, 2015, kl 04:13

Jul, jul strålande jul är en mycket berömd strof ur en astråkig låt. Den kanske inte är rockigast eller fräckast men den skönjer allt som vi skall sträva efter att nå, nämligen en lysande jul. Den får mig likväl att reflektera över att det faktiskt snart är jul och allt vad det medför –… Läs mer


tvasamhetstaget

Tvåsamhetståget

I livet, Relaterat till Thomas - 11 november, 2015, kl 00:35

Vem har inte kastat sig handlöst förälskad in i en relation? Den underbara känslan att vara upp över öronen betuttad är det få saker som slår. Att känna att en annan person gör än till en bättre människa. Det är så enkelt att låta sig fyllas av det helt och… Läs mer


parmesan_bild-300x300 ESTELLEBANNER

© Copyright 2009-2011, AnnonseraRSSPressbilder, Kontakt: info@gazet.se