Gazet  – Din sköna bulletin
grisronja

Jag är ingen extremist, bara en realist

I livet - 12 augusti, 2015, 18:14

Hej igen!

 

Tänkte det fick gå en stund innan jag skriver igen, behövde låta allt sjunka in för både er och mig. Jag vill idag bara förklara ett par saker.

 

Mitt namn är Ronja Lagnemar Savic, jag är 18 år och bor i Stockholm, född i Småland. Jag jobbar på Hemfrid Sverige AB och med djurrättsfrågor på fritiden. Om en snar framtid kommer jag kunna försörja mig samtidigt som jag förändrar djurens situation och hur vi utövar vår makt på våra djur. Jag är ingen extremist. Jag är inte elak. Jag pekar inte med öppen hand och säger ”du gör fel!”. MEN jag redogör för verkligheten. Jag medvetandegör er och mig själv genom mina texter. Jag visar oss en verklighet som innebär smärta och lidande för levande varelser och hur vi kan stoppa det. För dom är precis som vi. För vad är skillnaden? Att inte djuren styr ekonomin? Att inte djuren kan motverka mobbing? Ger det oss rätten? Vad är skillnaden och vad ger oss rätten att använda djuren till vår fördel?

 

Jag vill klargöra att jag själv äter kött, sällan, men ibland. Jag är inte emot livets cirkel, djur äter djur, vi äter människor ibland (groteskt, stödjer ej det, men sant) och vi äter djur och har alltid gjort. Men jag är emot lidande, maktmissbruk, inhuman smärta och ögon som vägrar se. Smärtan och lidandet bakom ska upphöra. För livets egna cirkel är jävligt liten just nu jämfört med det framkallade lidandet. Punkt.

 

Vad är skillnaden på en djurfabrik som jag beskrev lite i förra inlägget och på ett lantbruk? Varför står jag för att det är mer ok att äta animaliskt från lantbruk som inte innebär någon form av smärta?

 

Låt mig måla upp en bild. Grisarna, kossorna, fåren, hönorna och människorna lever tillsammans på en gård. Hönorna går fritt, äter spannmål, värper och kacklar, grisarna vänder sig och smutsar ner sig i gyttjan på hektar av mark, kossorna springer i kapp och matar sina ungar, fårens ull rakas medan en klappar kinden och den andre rakar försiktigt. När det är dags för slakten så tas djuren medvetet och lugnt runt kröken av gården för där finns ett eget slakteri (såklart, eftersom det är en gård med human djurhållning), grisen bedövas med el och kossan med ett skott, medvetslösheten är ögonblicklig och sen tappas dom på blod. Ingen stress, och med ett sunt liv i svansen. Lantbruk som dessa existerar men dom är få. Så vilket väljer vi? Vilket väljer vi att ha mer av? Djurfabriker eller lantbruk vi besökt som uppnår min bild?

 

Jag själv kan fysiskt inte äta kött ibland även om allt är bra bakom köttet och jag har lagt det på min tallrik, jag kan inte svälja, det är ett djur och jag har inte mage. Hade jag fått bestämma hade ingen fått döda djur för att ge oss människor tillfredställelse. Men vi är inte där än. Lidandet är prio 1. Jag kämpar inte för att stoppa något vi gjort sen stenålder, äta animaliskt, jag kämpar för att stoppa lidandet bakom att äta animaliskt. Jag kämpar inte för att stoppa att vissa människor på nordpolen värmer sig med renens skinn och päls, jag kämpar för att stoppa lidandet bakom pälsindustrin. Jag kämpar inte för att stoppa att alla arter drar nytta av varandra, jag kämpar för att det ska återgå till syftet som fanns förut. Jag kämpar för att stoppa det brutala, inhumana, vi människor har skapat när vi märkte att pengar, kultur, traditioner och religioner har en innebörd och att djuren blir vår skottavla.

 

Jag kämpar. Vill du kämpa med mig? Dela mina texter och våga bli medveten. Respektera och kommunicera, då når vi längst. Redogör men gör inte andra till fel, för när andra känner sig fel är dom mer intresserade av att visa att det dom gör är rätt. Jag vet, vi bryr oss oerhört lite om djurplågare just nu men om det hjälper djuren genom att vi börjar med människan så är det värt det. Ibland behöver man kramas för att vidga sin syn. Inte för att jag vill krama någon som brutalt slaktar stora valar på Färöarna men ni fattar poängen.

 

Jag är ingen extremist, jag är en realist.

 

Hörs snart igen!

Av: Ronja L. Savic


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar i kategegorin "I livet":
1var

Vårens förundran

I livet, Relaterat till Thomas - 4 april, 2016, kl 05:15

Våren står för dörren och tecknen är tydliga. Flyttfåglarnas sång ljuder åter omkring. Uteserveringarna poppar upp som svampar om hösten och pollenprognosen blir plötsligt intressant. Tydliga vårtecken i min värld. En annan iakttagelse kan till viss del liknas med flyttfåglarna, och jag tror att du kommer känna igen dig. Skillnaden… Läs mer


nytt

Vår, nytt ljus, nytt hopp, nystart!

I livet - 4 april, 2016, kl 09:37

Det som brukar rädda mig genom vintern när träden är kala, gräsmattan brun och jag själv alabastervit är min inomhusdjungel av grönt. I mina fönster trängs och bildas en slags pelargonridå mot omvärlden. Jag är dem evigt tacksamma och därför ska de få en nystart! Jag är en sån där… Läs mer


valentine

Alla Hjärtans Dag, en hjärtesak.

I livet - 2 februari, 2016, kl 11:38

Blir lite förbryllad när jag hör hur människor resonerar kring Alla Hjärtans Dag. Allt jag hör när jag frågar runt är att just den dagen (14 februari) är vigd för butiker och att de är de enda som tjänar på att vi firar och uppvaktar varandra. Affärernas lock och pock suger musten ur… Läs mer


11111alla-680x453

Alla hjärtans dag, du är bara bitter.

I livet, Therese mc Donald - 2 februari, 2016, kl 15:12

Snart är det Alla hjärtans dag, kärlekens dag och Amors speciella tillfälle att vara coolaste killen på skolgården. Februari inhyser ett dedikerat tillfälle att öppna sprickan i hjärtat och plocka fram smörsliska kärlekssånger och predika om evig kärlek. Som vanligt finns det en falang som högljutt skriker att detta tillfälle… Läs mer


booksale1

Kulturkrönikan: Bokreans uppgång, fall och pånyttfödelse

I livet - 2 februari, 2016, kl 00:28

Bokrean har prisats, bespottats och diskuterats i all oändlighet. Gazets Emma Kreü reflekterar över en utveckling som har skett under de senaste åren. Den stora Bokrean som startar i februari varje år är lite som julafton för alla bokälskare, eller har i alla fall varit det tidigare. Nu för tiden… Läs mer


IMG_6411

Strunta i alla hjärtans dag

I livet, Relaterat till Thomas - 1 januari, 2016, kl 21:22

Snart står den för dörren. Överallt omkring mig börjar påminnelserna synas.  Rosa toner, blommor och chokladreklam ökar successivt om än försiktigt. Versala ord i kursiv stil snirklar sig lockande och försöker fläka ut sig och vara tilltalande. Jag skyndar förbi och då slår det mig. Plötsligt händer det. En dag… Läs mer


P1060106

Välj ditt bästa jag

I livet - 1 januari, 2016, kl 22:05

Motivationen som bortblåst när nya året kommer? Bestäm dig före hur du vill må efter! Hårt arbete mot bättre hälsa eller kanske till och med beach 2016 kan gå förlorat om inte DU bestämmer dig för annat! Det är lätt att etablera goda vanor när vardagen har sina rutiner, jobb, skola,… Läs mer


hemvandar

En juldagsberättelse

I livet, Relaterat till Thomas - 12 december, 2015, kl 19:39

Det droppar från taken och vi hoppar mellan vattenpölarna för att försöka undvika vätan. Det är den 25 december 2011 och snön tynar bort. Sakta. Det är plusgrader och en total kontrast mot föregående år då jag upplevde den kallaste juldagen i mannaminne. Eller i mitt minne. Liksom den juldagen,… Läs mer


Mutter mit Kindern am Esstisch, ein Pony, ein Weihnachtsbaum

Jul, jul – skrämmande jul!!

I livet, Therese mc Donald - 12 december, 2015, kl 04:13

Jul, jul strålande jul är en mycket berömd strof ur en astråkig låt. Den kanske inte är rockigast eller fräckast men den skönjer allt som vi skall sträva efter att nå, nämligen en lysande jul. Den får mig likväl att reflektera över att det faktiskt snart är jul och allt vad det medför –… Läs mer


tvasamhetstaget

Tvåsamhetståget

I livet, Relaterat till Thomas - 11 november, 2015, kl 00:35

Vem har inte kastat sig handlöst förälskad in i en relation? Den underbara känslan att vara upp över öronen betuttad är det få saker som slår. Att känna att en annan person gör än till en bättre människa. Det är så enkelt att låta sig fyllas av det helt och… Läs mer


parmesan_bild-300x300 ESTELLEBANNER

© Copyright 2009-2011, AnnonseraRSSPressbilder, Kontakt: info@gazet.se