Gazet  – Din sköna bulletin
massage

GAZETs massageguide

I livet - 1 september, 2015, 00:39

”Masah” är arabiska för stryka med handen. Genom knådningar, glidningar och tryck löser massagen upp spänningar i hela kroppen.
Kroppen påverkas positivt både emotionellt och fysiskt.  Massage gör under för trötta, stela muskler – eller sätter nerverna på helspänn om du inte vet vad du gett dig in på. Ett litet register över olika massagetekniker kan göra dig bättre förberedd när du lägger dig i händerna på ett proffs så att du verkligen kan njuta och låta massagen verka. Tänk på att du inte ska ta massage om du har feber eller infektion. Åderbrock, blodpropp och vissa hudåkommor. Rådgör med massören.

SVENSK MASSAGE – Fem distinkta stilar av långa följsamma rörelser: effleurage (strykningar/glidningar), petrissage (knådande), friktion (rytmiskt strykande/gnidande rörelser), tapotement (tryck/bultning), och vibration (skapas med händerna eller med maskin). Det är en av dom mest avslappnade teknikerna som finns.

REVOLVING/DEEP TISSUE MASSAGE – Svensk ”med det lilla extra” therapeuten letar efter djupliggande knutar, spänningsfickor och stelhet. Som namnet avslöjar är detta en djupgående behandlingsform. En del människor upplever obehag och ömhet efter den intensiva knådningen (det kan vara riktigt smärtsamt) jag rekommenderar stretch och ett saltbad efter behandlingen.

SPORTS MASSAGE – Tekniken som används är lik den vid svensk massage, men med extra fokus på tryck, stretch och att dela på musklerna. Används av idrottare före, under och efter ett tufft pass eller tävling. För att komma i toppform, avleda trötthet, för att lindra svullnader och förebygga skador bland annat.

REFLEXOLOGI – Behandlingen centreras på punkter på fötter, händer och öron. Det bygger på en teori om energivägar/reflexer som orsakar obehag och besvär i andra delar av kroppen. Man använder inte verktyg, oljor eller krämer. Förebygger spänningar, förbättrar cirkulationen, hjälper att underhålla och stimulera dom relaterade områdena i kroppen.

SHIATSU – Är japanska för ”fingertryck” där man använder handflatan, tummen och fingrarna för att rytmiskt trycka på olika delar av kroppen för att lösa upp spänningar. Till skillnad från västerländsk massage så knådas inte musklerna utan utsätts enbart för tryck och stretching så att flöden i kroppen påverkas, likt akupunkturens teori. Man ligger på ett lågt massagebord eller på golvet och en bonus för dom som är obekväma med att klä av sig inför främlingar – det är inte nödvändigt att klä av sig.

THAI – 
Massagen utförs på en matta på golvet. Detta gör att massören blir mer flexibel och kan arbeta med sin egen kroppsvikt istället för muskelkraft och därigenom ge en mer kraftfull behandling. Assisterad yoga kallar man det också eftersom man masserar och stretchar, speciellt bra för att förbättra flexibiliteten. Traditionell thaimassage utförs utan olja och här behöver du inte heller lätta på kläderna. Utförs med mycket mjuka och långsamma positioner koreograferade som dans, ibland upp till två timmar.

MASSAGE MED HETA STENAR – Varma stenar läggs på kroppen, i händerna och små stenar mellan tårna. Uppvärmda lavastenar masseras/stryks längs kroppen från fötterna ända upp till hjässan. Stenarna är ofta doppade i eterisk olja som doftar behagligt. Man arbetar med energibanor för att lösa upp blockeringar och återskapa fysisk och andlig balans.

POSITIVA EFFEKTER: VARFÖR MUSKELBESVÄR:
Minskar stressymtom Du har ett stillasittande yrke
Högre smärttröskel  Du har ett monotont arbete
Ökar blodgenomströmningen Du lever ett liv i stress
Ökar näringsupptagningsförmågan i hud och muskler Du lider av bekymmer, är ängslig och vantrivs i livet. På arbetet och fritiden.
Immunförsvaret stärks och infektioner blir lindrigare
Förbättrar humöret och sömnen
Lindrar träningsvärk genom utsöndring av endorfin
Förbättrar koncentrationen och inlärningsförmågan
Ökar kroppskännedomen
Du blir rörligare och smidigare
Dessutom är det alldeles, alldeles, alldeles underbart skönt och av slappnande!!

 

Vi oroar oss för mycket, stressar genom tillvaron. Ändra på det genom att ta små pauser och andas och SE vad du har omkring dig. Stanna upp och tänk på vad du tycker om. Gör mer av det. Öva dig på att säga nej. 
Du är viktig, det ska du påminna dig om ofta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar i kategegorin "I livet":
1var

Vårens förundran

I livet, Relaterat till Thomas - 4 april, 2016, kl 05:15

Våren står för dörren och tecknen är tydliga. Flyttfåglarnas sång ljuder åter omkring. Uteserveringarna poppar upp som svampar om hösten och pollenprognosen blir plötsligt intressant. Tydliga vårtecken i min värld. En annan iakttagelse kan till viss del liknas med flyttfåglarna, och jag tror att du kommer känna igen dig. Skillnaden… Läs mer


nytt

Vår, nytt ljus, nytt hopp, nystart!

I livet - 4 april, 2016, kl 09:37

Det som brukar rädda mig genom vintern när träden är kala, gräsmattan brun och jag själv alabastervit är min inomhusdjungel av grönt. I mina fönster trängs och bildas en slags pelargonridå mot omvärlden. Jag är dem evigt tacksamma och därför ska de få en nystart! Jag är en sån där… Läs mer


valentine

Alla Hjärtans Dag, en hjärtesak.

I livet - 2 februari, 2016, kl 11:38

Blir lite förbryllad när jag hör hur människor resonerar kring Alla Hjärtans Dag. Allt jag hör när jag frågar runt är att just den dagen (14 februari) är vigd för butiker och att de är de enda som tjänar på att vi firar och uppvaktar varandra. Affärernas lock och pock suger musten ur… Läs mer


11111alla-680x453

Alla hjärtans dag, du är bara bitter.

I livet, Therese mc Donald - 2 februari, 2016, kl 15:12

Snart är det Alla hjärtans dag, kärlekens dag och Amors speciella tillfälle att vara coolaste killen på skolgården. Februari inhyser ett dedikerat tillfälle att öppna sprickan i hjärtat och plocka fram smörsliska kärlekssånger och predika om evig kärlek. Som vanligt finns det en falang som högljutt skriker att detta tillfälle… Läs mer


booksale1

Kulturkrönikan: Bokreans uppgång, fall och pånyttfödelse

I livet - 2 februari, 2016, kl 00:28

Bokrean har prisats, bespottats och diskuterats i all oändlighet. Gazets Emma Kreü reflekterar över en utveckling som har skett under de senaste åren. Den stora Bokrean som startar i februari varje år är lite som julafton för alla bokälskare, eller har i alla fall varit det tidigare. Nu för tiden… Läs mer


IMG_6411

Strunta i alla hjärtans dag

I livet, Relaterat till Thomas - 1 januari, 2016, kl 21:22

Snart står den för dörren. Överallt omkring mig börjar påminnelserna synas.  Rosa toner, blommor och chokladreklam ökar successivt om än försiktigt. Versala ord i kursiv stil snirklar sig lockande och försöker fläka ut sig och vara tilltalande. Jag skyndar förbi och då slår det mig. Plötsligt händer det. En dag… Läs mer


P1060106

Välj ditt bästa jag

I livet - 1 januari, 2016, kl 22:05

Motivationen som bortblåst när nya året kommer? Bestäm dig före hur du vill må efter! Hårt arbete mot bättre hälsa eller kanske till och med beach 2016 kan gå förlorat om inte DU bestämmer dig för annat! Det är lätt att etablera goda vanor när vardagen har sina rutiner, jobb, skola,… Läs mer


hemvandar

En juldagsberättelse

I livet, Relaterat till Thomas - 12 december, 2015, kl 19:39

Det droppar från taken och vi hoppar mellan vattenpölarna för att försöka undvika vätan. Det är den 25 december 2011 och snön tynar bort. Sakta. Det är plusgrader och en total kontrast mot föregående år då jag upplevde den kallaste juldagen i mannaminne. Eller i mitt minne. Liksom den juldagen,… Läs mer


Mutter mit Kindern am Esstisch, ein Pony, ein Weihnachtsbaum

Jul, jul – skrämmande jul!!

I livet, Therese mc Donald - 12 december, 2015, kl 04:13

Jul, jul strålande jul är en mycket berömd strof ur en astråkig låt. Den kanske inte är rockigast eller fräckast men den skönjer allt som vi skall sträva efter att nå, nämligen en lysande jul. Den får mig likväl att reflektera över att det faktiskt snart är jul och allt vad det medför –… Läs mer


tvasamhetstaget

Tvåsamhetståget

I livet, Relaterat till Thomas - 11 november, 2015, kl 00:35

Vem har inte kastat sig handlöst förälskad in i en relation? Den underbara känslan att vara upp över öronen betuttad är det få saker som slår. Att känna att en annan person gör än till en bättre människa. Det är så enkelt att låta sig fyllas av det helt och… Läs mer


ESTELLEBANNER parmesan_bild-300x300

© Copyright 2009-2011, AnnonseraRSSPressbilder, Kontakt: info@gazet.se