Gazet  – Din sköna bulletin
gammaltpar

Gammal kärlek rostar aldrig

I livet, Relaterat till Thomas - 3 september, 2015, 00:18

Under en båtfärd mellan Sydney och Manly satte sig ett äldre par bredvid mig. De log och ville liksom jag njuta av den mysiga färden. Den blå himlen gapade djup och solen gnistrade i havet. Färjan lade och dansade ut på vågorna. Australiensarna är väldigt vänliga och varma människor. Det dröjde inte länge innan det äldre paret började prata med mig. Luften kring dom var så elektrisk att jag nästan kunde skära stora skivor av kärlek. Hand i hand satt de nära varandra och talade med värme om sitt liv tillsammans.

De hade varit gifta i 45 år. Normalt bodde de längre upp vid Östkusten. Och snart stod det klart att deras dotterdotter vara gift med en svensk. Världen är liten. Vi pratade om allt mellan himmel och jord – innan vi skildes åt fick jag deras adress. Jag var hjärtligt välkommen att bo hos dom om jag passerade.

Vår vägar korsades aldrig igen. Men jag tänker ofta på dom när jag ser nykära. Unga, gamla och vi däremellan. Senast häromdagen såg jag ett äldre par, både såg ut att ha passerat 80. Hand i hand spatserade (tror det är vad äldre gör) de i hjärtat av Södermalm. Människor skyndade förbi men de var oberörda. I sin egen värld. Den äldre kvinnan lutade sig mot mannen och han sträckte på sin krökade rygg med stöd av käppen. Ett varmt leende brast ut och det smittade av sig.

Att se äldre par sådär nykära som paret i Sydney och turturduvorna på Södermalm väcker nyfikenhet.

Finns det kärlek som kan räcka så länge? Vissa menar att kärlek mattas med tiden. Vi slutar att uppskatta varandra och tar den andra förgivet. Den där glöden mattas och beröringen lyser med sin frånvaro.

Alla hjärtans dag närmar sig och jag väljer att knyta ihop den här historien med det äldre paret och avslöja deras hemlighet. Nykära efter 45 år. Hur gör man? Vad är hemligheten? Handlar det bara om att hitta rätt?

Det äldre paret log mot mig när jag ställde frågan. Mannen lade armen kring sin fru sedan 45 år och såg kärleksfullt mot henne. Hon såg rakt igenom mig, lade huvudet på sned.

Du känner direkt när du hittat rätt. Hemligheten är att ge varandra utrymme att växa som person. Först då kan man också växa tillsammans. Och det viktigaste. Skratta mycket och visa uppskattning. Man vet aldrig när det tar slut.

Man vet aldrig när det tar slut. Hennes ord har dröjt sig var. Att livet är för kort för vissa saker är tydligt. Att vara lite modigare och lyssna till känslan tror jag är viktigt. Öppna ögonen och se världen.

Njut och ta hand om varandra. Det är ni värda.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar i kategegorin "I livet":
1var

Vårens förundran

I livet, Relaterat till Thomas - 4 april, 2016, kl 05:15

Våren står för dörren och tecknen är tydliga. Flyttfåglarnas sång ljuder åter omkring. Uteserveringarna poppar upp som svampar om hösten och pollenprognosen blir plötsligt intressant. Tydliga vårtecken i min värld. En annan iakttagelse kan till viss del liknas med flyttfåglarna, och jag tror att du kommer känna igen dig. Skillnaden… Läs mer


nytt

Vår, nytt ljus, nytt hopp, nystart!

I livet - 4 april, 2016, kl 09:37

Det som brukar rädda mig genom vintern när träden är kala, gräsmattan brun och jag själv alabastervit är min inomhusdjungel av grönt. I mina fönster trängs och bildas en slags pelargonridå mot omvärlden. Jag är dem evigt tacksamma och därför ska de få en nystart! Jag är en sån där… Läs mer


valentine

Alla Hjärtans Dag, en hjärtesak.

I livet - 2 februari, 2016, kl 11:38

Blir lite förbryllad när jag hör hur människor resonerar kring Alla Hjärtans Dag. Allt jag hör när jag frågar runt är att just den dagen (14 februari) är vigd för butiker och att de är de enda som tjänar på att vi firar och uppvaktar varandra. Affärernas lock och pock suger musten ur… Läs mer


11111alla-680x453

Alla hjärtans dag, du är bara bitter.

I livet, Therese mc Donald - 2 februari, 2016, kl 15:12

Snart är det Alla hjärtans dag, kärlekens dag och Amors speciella tillfälle att vara coolaste killen på skolgården. Februari inhyser ett dedikerat tillfälle att öppna sprickan i hjärtat och plocka fram smörsliska kärlekssånger och predika om evig kärlek. Som vanligt finns det en falang som högljutt skriker att detta tillfälle… Läs mer


booksale1

Kulturkrönikan: Bokreans uppgång, fall och pånyttfödelse

I livet - 2 februari, 2016, kl 00:28

Bokrean har prisats, bespottats och diskuterats i all oändlighet. Gazets Emma Kreü reflekterar över en utveckling som har skett under de senaste åren. Den stora Bokrean som startar i februari varje år är lite som julafton för alla bokälskare, eller har i alla fall varit det tidigare. Nu för tiden… Läs mer


IMG_6411

Strunta i alla hjärtans dag

I livet, Relaterat till Thomas - 1 januari, 2016, kl 21:22

Snart står den för dörren. Överallt omkring mig börjar påminnelserna synas.  Rosa toner, blommor och chokladreklam ökar successivt om än försiktigt. Versala ord i kursiv stil snirklar sig lockande och försöker fläka ut sig och vara tilltalande. Jag skyndar förbi och då slår det mig. Plötsligt händer det. En dag… Läs mer


P1060106

Välj ditt bästa jag

I livet - 1 januari, 2016, kl 22:05

Motivationen som bortblåst när nya året kommer? Bestäm dig före hur du vill må efter! Hårt arbete mot bättre hälsa eller kanske till och med beach 2016 kan gå förlorat om inte DU bestämmer dig för annat! Det är lätt att etablera goda vanor när vardagen har sina rutiner, jobb, skola,… Läs mer


hemvandar

En juldagsberättelse

I livet, Relaterat till Thomas - 12 december, 2015, kl 19:39

Det droppar från taken och vi hoppar mellan vattenpölarna för att försöka undvika vätan. Det är den 25 december 2011 och snön tynar bort. Sakta. Det är plusgrader och en total kontrast mot föregående år då jag upplevde den kallaste juldagen i mannaminne. Eller i mitt minne. Liksom den juldagen,… Läs mer


Mutter mit Kindern am Esstisch, ein Pony, ein Weihnachtsbaum

Jul, jul – skrämmande jul!!

I livet, Therese mc Donald - 12 december, 2015, kl 04:13

Jul, jul strålande jul är en mycket berömd strof ur en astråkig låt. Den kanske inte är rockigast eller fräckast men den skönjer allt som vi skall sträva efter att nå, nämligen en lysande jul. Den får mig likväl att reflektera över att det faktiskt snart är jul och allt vad det medför –… Läs mer


tvasamhetstaget

Tvåsamhetståget

I livet, Relaterat till Thomas - 11 november, 2015, kl 00:35

Vem har inte kastat sig handlöst förälskad in i en relation? Den underbara känslan att vara upp över öronen betuttad är det få saker som slår. Att känna att en annan person gör än till en bättre människa. Det är så enkelt att låta sig fyllas av det helt och… Läs mer


parmesan_bild-300x300 ESTELLEBANNER

© Copyright 2009-2011, AnnonseraRSSPressbilder, Kontakt: info@gazet.se