Gazet  – Din sköna bulletin
ogonbryn

Kristinas Ögonbrynsskola

Skönhet - 11 september, 2015, 09:59

Ett par välformade ögonbryn kan göra mycket för ditt ansikte. Ögonbrynen ramar in dina ögon som tavelramen gör tavlan. Och en vacker tavla ska ju ha en vacker ram.

För dig som inte har naturligt perfekta bryn (och vem har det av naturen?) finns det många hjälpmedel idag för att forma dina ögonbryn; pincett, vax, trådning, rakning, färgning, smink, tatuering. Det kan lätt kännas som en djungel där ute och antingen kör vi på i gamla hjulspår med pincetten, vilket kan vara nog så svårt om man inte vet hur man ska plocka, eller så ger vi upp och låter de små håren växa i full frihet. Därför tänkte jag reda ut begreppen lite så att också du kan få den perfekta ramen för just dina ögon.

Det är alltid lättare att göra ett bra jobb om du har de rätta verktygen och det är inget undantag när det gäller att forma dina bryn.

En bra pincett behöver alla. En bra pincett ska kunna greppa om ett hårstrå i taget och enkelt dra ut det. Dåligt gjorda eller gamla pincetter klarar ofta inte att gripa tag i håret ordentligt, vilket gör det frustrerande svårt att plocka brynen. Så om din pincett inte klarar jobbet, släng den och köp en ny som kan. Kom dock ihåg att efter ett tag kan topparna på din pincett bli slöa. Det kan även hända om du tappar den i golvet. Det betyder att du då och då kommer att behöva byta ut din pincett eller slipa den för att den ska fortsätta att vara på topp.

Det finns olika modeller av pincetter, de tre vanligaste är snedskuren topp, rak topp eller spetsig topp. Vilken man väljer är en fråga om tycke och smak. Men generellt sett; om du har många svårgripbara, fina hårstrån eller inväxta hår, kan det vara lättare att använda en pincett med spetsig topp. Om stråna är något tjockare eller du är novis på att använda pincett, är det oftast lättare med en rak eller snedskuren topp. Laura Mercier och Tweezerman har mycket bra pincetter med livstids garanti.

Du kan även raka bort oönskade hår från dina bryn. En enkel och smärtfri metod. Det finns specialdesignade rakknivar och rakapparater för just ögonbrynen. Braun och Wella har bra rakapparater och hos Make up Store hittar du en fiffig så kallad ”Eyebrow Razor”. Dock växer håren tillbaka något fortare eftersom man inte drar ut dem med roten.

En metod som har kommit mer de senaste åren är trådning. Den har länge praktiserats i Asien och har blivit stor i övriga Europa. Det går till så att en bit bomullstråd rullas (det här handlar om teknik) runt det strå som ska bort och det dras med ett knyck upp med roten. De personer som praktiserar den här metoden är oftast mycket skickliga och det går väldigt snabbt. Detta görs på salong.

Att vaxa sina bryn är också något som kommer mer och mer. Förr kunde du bara göra det på salong, men nu finns det även hemmakit för ögonbrynen. Vaxning går till så att vax appliceras på brynet där de oönskade håren finns. Vaxet fastnar i stråna och dras sedan bort snabbt (som ett plåster) och håren följer med. Märket Veet har ett bra och lättanvänt kit för hemmabruk. Med deras vaxstripes hemma är buskiga bryn ett minne blott. Vax är smidigt att använda och du behöver inte hålla efter brynen i tid och otid för resultatet håller i tre till åtta veckor.

En brynkam, en liten borste som påminner om en mascaraborste, är ett smart litet verktyg när det gäller att forma dina bryn. Med den kan du kamma dina bryn till rätt form. Att pröva att kamma dem åt olika håll kan också hjälpa dig att hitta en snygg form så du ser vilka strån som (eventuellt) måste bort. Det är även ett bra sätt att få bort smuts och döda hudceller från stråna. Brynborstar finns hos många märken, till exempel Laura Mercier, MAC och FACE Stockholm.

Vill du gå ett steg längre och vet exakt vilken form du vill ha på dina bryn, så kan du tatuera dem. Det kallas också att pigmentera brynen. Detta kan du göra om dina bryn är för ljusa, saknar hår eller är missformade på grund av plockning eller ärr. Eftersom en tatuering/pigmentering håller i flera år (dock inte för evigt som en riktig tatuering, då bläcket som används är mildare och man inte går så djupt ner i huden) måste du vara säker på din sak när du gör detta val. Kolla noga upp salongen och personen som ska göra din kosmetiska tatuering. Be att få se före och efter bilder på deras arbeten. Kom också ihåg att även ett jobb som i början ser snyggt ut kan tappa färg och börja gå åt rött, blått eller grönt efter något år. Samt att även om du är nöjd så måste den fyllas på efter en tid för att inte blekna och bli ful. Det finns både snyggt gjorda tatuerade bryn och rena skräckexempel där ute, så förhasta dig inte med ditt val. Besök exempelvis www.longtimeliner.com för att få mer information om en bra metod. Salongen Form Träning och Spa i Halmstad utför dessa behandlingar som riktiga proffs www.formfriskvard.com

En vit kajalpenna kan användas för att skissa ut formen du vill ha och som ”tippex” på de hårstrån du vill få bort. Det gör det lättare att se var du ska ta bort hår. Hos Face Stockholm och Make up Store hittar du pennor i vitt.

Brynpennor och eller brynskuggor är ett smart sätt att ändra formen, definiera eller fylla i där håren växer glesare. Det är dock viktigt att välja rätt färg på pennan eller skuggan. För mörk färg ger ett hårt intryck och gör att dina bryn ser onaturliga ut och kan även addera några år på din ålder och det vill (oavsett ålder) ingen kvinna. Laura Mercier har bra brynskuggor i ask med två färger så att du kan mixa dem eller använda den mörkare där det behövs mer och den ljusare där det behövs fyllas i mindre.

Bryngeléer eller brynmascara ser ut som en mascara (ofärgad eller färgad) men är till för att forma brynen, återfukta dem och hålla dem på plats. Bra sådana finns från bland annat Depend, MAC och Laura Mercier. Du kan även använda hårspray på din brynkam eller en (oanvänd) tandborste för att hålla formen på dina ögonbryn. Avstå dock från att använda en gammal mascara på dina bryn, det är både ohygieniskt, ger ett hårt intryck och är inte smickrande.

Av: Kristina Pettersson
Bild: Daniel Olsén


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar i kategegorin "Skönhet":
PG-Beauty

När, var och hur i skönhet

Skönhet - 7 juli, 2015, kl 06:25

Gazet har många make-up artister som jobbar med oss. Vi bad Sini Siambalis svara på tre läsarfrågor. Ni har säkert många andra funderingar kring när, var och hur i skönhet. Ställ era frågor här nedan i kommentarsfältet så besvaras de av våra erfarna proffs. – Hur får jag min eyeliner… Läs mer


historia helenarubinstein

Sminkets historia: Mascara

Skönhet - 6 juni, 2015, kl 14:15

Makeup På 1800-talet kom föregångaren till dagens mascara. Då strök man på vaselinliknande oljor på fransarna. Snart tillsattes kol eller lampsvärta till fettet och när man lade till vattenfasta ämnen som harts eller kåda var den första vattenfasta mascaran född. Dåtidens mascara var ingen lättflytande historia. Innan blandningen kunde användas… Läs mer


bjornaxen

Gazets touperingsskola

Skönhet - 11 november, 2013, kl 00:01

Att ha eller inte ha mössa kalla dagar bestäms oftast inte av förnuftet utan av fåfängan. Denna vintern har visserligen varit mild med många har ändå låtit förnuftet tala och använt huvudbonad. Men platt mössfrisyr är inte smickrande. Statiskt hår är inte roligt. Med ”Touperingskolan” vänder du snabbt frisyren från… Läs mer


carita

Hur du väljer rätt hudkräm

Skönhet - 10 oktober, 2013, kl 22:28

Att välja fuktkräm… Det verkar inte vara alltför stor uppgift när du skriver ner på din ”Att-göra-lista”: Köp fuktkräm. Men när du går upp och ner längs hyllorna i på Kicks eller annan stor välsorterad skönhetsbutik går det upp för dig att utbudet är övermäktigt. Du vänder på klacken och… Läs mer


Barwerd van der Plas-20130526 IMG_3141

Lily Collins – Ny ambassadör för Lancôme

Sköna Nyheter, Skönhet - 10 oktober, 2013, kl 22:26

Maison Lancôme är stolt att presentera Lily Collins som ny varumärkesambassadör.   Som en ny stjärna i Hollywood spenderar Lily Collins sin mesta tid i USA där hon för tillfället bor, men hon ser även till att komma hem till hemlandet England so ofta som möjligt. Europeisk och amerikansk, barnbarn… Läs mer


Trind

HANDKRÄMER RECENSION

Skönhet - 10 oktober, 2013, kl 22:42

Gazet´s Emma Säveby har tillsammans med en panel kladdat, kletat och bedömt handkrämer i olika prislägen. Höstens kyla har gått hårt åt våra händer och naglar.  Torr luft har gjort att naglar och hud börjar knaka och i värsta fall spricka. Motverka det genom att ge dina händer fukt och näring… Läs mer


valentines1

För alla hjärtan

I livet, Mode, Skönhet - 2 februari, 2013, kl 01:15

Alla hjärtans dag: dagen vi älskar att hata, eller hatar att erkänna att vi älskar. Befinner du dig i ett förhållande är den 14e februari en perfekt dag för att ge din partner en extra dos av kärlek och uppskattning. Är du singel, ja då är det lätt att ramla… Läs mer


Splash

Face off

Skönhet - 1 januari, 2013, kl 20:19

En peelings uppgift är att peela bort alla döda hudceller och få fram lystern i hyn. Även optimera hudens förmåga att ta till sig fukt och näring vi tillför med diverse hudvårdande produkter. Det är viktigt att skilja skrubbarna åt då det finns både finkorniga och grovkorniga. Vissa kan användas… Läs mer


paulaBegoun

Sminkpolisen Paula Begoun

I livet, Skönhet - 10 oktober, 2012, kl 21:26

Smart, rapp, engagerad, vetgirig! Så framstår författaren och konsumentaktivisten Paula Begoun, som vi träffade en sommardag i Stockholm. Hemma i USA är Paula känd som the cosmetics cop, sminkpolisen. I 25 år har hon granskat skönhetsindustrin, studerat produkters ingredienser, nagelfarit deras marknadsföring (Håller de vad de lovar?). Hon har skrivit… Läs mer


collistar

Primetime!

Skönhet - 10 oktober, 2012, kl 12:47

Något av de allra bästa uppfinningarna i sminkväg för en fantastisk hållbarhet är primers! Gazet reder ut hur och varför du använder dessa på bästa sätt.  En primer är en produkt du använder på ett rengjort ansikte innan du applicerar makeup för att få en så bra grund som möjligt…. Läs mer


ESTELLEBANNER parmesan_bild-300x300

© Copyright 2009-2011, AnnonseraRSSPressbilder, Kontakt: info@gazet.se