Gazet  – Din sköna bulletin
hemvandar

En juldagsberättelse

I livet, Relaterat till Thomas - 25 december, 2015, 19:39

Det droppar från taken och vi hoppar mellan vattenpölarna för att försöka undvika vätan. Det är den 25 december 2011 och snön tynar bort. Sakta. Det är plusgrader och en total kontrast mot föregående år då jag upplevde den kallaste juldagen i mannaminne. Eller i mitt minne. Liksom den juldagen, och den innan det väntade hemvändarkvällen. En kväll då dryckeshålen i min hemstad fylls av hemvändande och kvarvarande människor. Lite rusiga av kylda drycker ser vi den långa kön som ringlar sig som en orm utanför den “populära” nattklubben i hemstaden.

Det är juldag och hemvändarkväll. Tydligt att många återvänt till hemstaden för att fira jul ska passa på att springa på vänner och ovänner, bekanta och nya bekantskaper. Alla ska tydligen gå ut på krogen – och alla verkade ha valt samma nattklubb som oss, som just kvällen till ära valt anamma och applicera ett storstadsfenomen. Den omöjliga och långsamma kön. Men likt många andra väntade jag och mina vänner snällt. Att gå hem vore som att ge upp – och det går inte på juldagen. Precis innan jag stiger in på den vibrerande och berusade nattklubben möter jag en gammal granne. Jag har inte sett honom på flera år och han släpper en bomb. Han har i smyg följt min blogg. Han berättar att han är stolt över mig och väldigt glad över att det gått bra. Oss Granloholmare emellan. Jag bara gapar och känner mig rörd. Tackar men han fortsätter att upprepa sina ord med rosiga kinder i juldagsberusningen. Innan vi hinner prata mer lämnar han och hans sällskap kön för en annan bar, och plötsligt rasslar det till i kön och vi kommer in.

I lokalen är ljudnivån som brukligt hög och vänskapliga kramar och samtal bryter ut. Musiken dunkar och trängseln på dansgolvet överträffas bara av den i baren. Mingel i vimlet. Jag springer på vänner från förr jag inte sett sedan då. Artighetsfraser utbyts och uppdateringen genomförs. Många avslutas med den klassiska meningen “vi borde ta en öl nån gång” – och i många fall vet både jag och motparten att sannolikheten för det är låg. Tiden räcker inte till helt enkelt. Och vis av erfarenhet vet jag att det stannar vid en artighetsfras. Bland många andra. Kvällen övergår i natt. Dans på ett trångt dansgolv där jag under den tidiga kvällen hinner se både en och tre oväntade möten på dansgolvet – och där åtminstone två bör ha resulterat i en walk of shame. (Huruvida det blev så eller inte – förtäljer inte den här historien). Gamla minnen varvades med nya.

När jag traskade hem genom den mörka natten tilltog vinden och minuter efter att jag lagt mig tillrätta gjorde hon entré. Dagmar. Som en stormvind tog hon stora delar av Sverige i sin famn och jag hörde hör hon slog mot huset. Mammas vindspel fick spel och tystnade när det flög iväg. En passande avslutning på juldagen som jag snart somnade ifrån. Fångad i en stormvind. Natt för dig fröken.

 
Tycker du om att skriva? Är du sugen på att bli en del av GAZET redaktionen? Har du specialintresse och kunskap du vill dela med dig? Gazet innehåller ALLT som har med livet att göra och det är brett. Inredning, politik, hälsa, mode, trädgård, skönhet, djur, ekonomi….. Allt är intressant för oss. Skriv ett mail och berätta om dig och vad du vill och kan göra. redaktionen@gazet.se eller mia.hogfeldt@gazet.se. 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar i kategegorin "I livet":
1var

Vårens förundran

I livet, Relaterat till Thomas - 4 april, 2016, kl 05:15

Våren står för dörren och tecknen är tydliga. Flyttfåglarnas sång ljuder åter omkring. Uteserveringarna poppar upp som svampar om hösten och pollenprognosen blir plötsligt intressant. Tydliga vårtecken i min värld. En annan iakttagelse kan till viss del liknas med flyttfåglarna, och jag tror att du kommer känna igen dig. Skillnaden… Läs mer


nytt

Vår, nytt ljus, nytt hopp, nystart!

I livet - 4 april, 2016, kl 09:37

Det som brukar rädda mig genom vintern när träden är kala, gräsmattan brun och jag själv alabastervit är min inomhusdjungel av grönt. I mina fönster trängs och bildas en slags pelargonridå mot omvärlden. Jag är dem evigt tacksamma och därför ska de få en nystart! Jag är en sån där… Läs mer


valentine

Alla Hjärtans Dag, en hjärtesak.

I livet - 2 februari, 2016, kl 11:38

Blir lite förbryllad när jag hör hur människor resonerar kring Alla Hjärtans Dag. Allt jag hör när jag frågar runt är att just den dagen (14 februari) är vigd för butiker och att de är de enda som tjänar på att vi firar och uppvaktar varandra. Affärernas lock och pock suger musten ur… Läs mer


11111alla-680x453

Alla hjärtans dag, du är bara bitter.

I livet, Therese mc Donald - 2 februari, 2016, kl 15:12

Snart är det Alla hjärtans dag, kärlekens dag och Amors speciella tillfälle att vara coolaste killen på skolgården. Februari inhyser ett dedikerat tillfälle att öppna sprickan i hjärtat och plocka fram smörsliska kärlekssånger och predika om evig kärlek. Som vanligt finns det en falang som högljutt skriker att detta tillfälle… Läs mer


booksale1

Kulturkrönikan: Bokreans uppgång, fall och pånyttfödelse

I livet - 2 februari, 2016, kl 00:28

Bokrean har prisats, bespottats och diskuterats i all oändlighet. Gazets Emma Kreü reflekterar över en utveckling som har skett under de senaste åren. Den stora Bokrean som startar i februari varje år är lite som julafton för alla bokälskare, eller har i alla fall varit det tidigare. Nu för tiden… Läs mer


IMG_6411

Strunta i alla hjärtans dag

I livet, Relaterat till Thomas - 1 januari, 2016, kl 21:22

Snart står den för dörren. Överallt omkring mig börjar påminnelserna synas.  Rosa toner, blommor och chokladreklam ökar successivt om än försiktigt. Versala ord i kursiv stil snirklar sig lockande och försöker fläka ut sig och vara tilltalande. Jag skyndar förbi och då slår det mig. Plötsligt händer det. En dag… Läs mer


P1060106

Välj ditt bästa jag

I livet - 1 januari, 2016, kl 22:05

Motivationen som bortblåst när nya året kommer? Bestäm dig före hur du vill må efter! Hårt arbete mot bättre hälsa eller kanske till och med beach 2016 kan gå förlorat om inte DU bestämmer dig för annat! Det är lätt att etablera goda vanor när vardagen har sina rutiner, jobb, skola,… Läs mer


Mutter mit Kindern am Esstisch, ein Pony, ein Weihnachtsbaum

Jul, jul – skrämmande jul!!

I livet, Therese mc Donald - 12 december, 2015, kl 04:13

Jul, jul strålande jul är en mycket berömd strof ur en astråkig låt. Den kanske inte är rockigast eller fräckast men den skönjer allt som vi skall sträva efter att nå, nämligen en lysande jul. Den får mig likväl att reflektera över att det faktiskt snart är jul och allt vad det medför –… Läs mer


tvasamhetstaget

Tvåsamhetståget

I livet, Relaterat till Thomas - 11 november, 2015, kl 00:35

Vem har inte kastat sig handlöst förälskad in i en relation? Den underbara känslan att vara upp över öronen betuttad är det få saker som slår. Att känna att en annan person gör än till en bättre människa. Det är så enkelt att låta sig fyllas av det helt och… Läs mer


julblommor

Låt skönheten komma in

I livet - 10 oktober, 2015, kl 00:18

Dovt, murrigt och mörkt – ja, november kan ibland kännas väl mycket höst! Men genom att omge oss med blommor, växter och ljus tillför vi både kroppen och själen glädje och värme. Så låt oss hylla hösten med varma brasor, levande ljus och massor av härliga växter. Växter som är… Läs mer


ESTELLEBANNER parmesan_bild-300x300

© Copyright 2009-2011, AnnonseraRSSPressbilder, Kontakt: info@gazet.se