Gazet  – Din sköna bulletin
P1060106

Välj ditt bästa jag

I livet - 1 januari, 2016, 22:05

Motivationen som bortblåst när nya året kommer? Bestäm dig före hur du vill må efter!
Hårt arbete mot bättre hälsa eller kanske till och med beach 2016 kan gå förlorat om inte DU bestämmer dig för annat!

Det är lätt att etablera goda vanor när vardagen har sina rutiner, jobb, skola, lämna och hämta barn, gå ut med hunden. Det är här man lägger sitt livspussel och de flesta integrerar både matglädje och rörelseglädje i detta på ett bra sätt. Men så finns det ju de där veckorna under hösten med jul och nyår när allt bara stannar av. När dagarna blir korta och mörka och mörkret kanske ger avbrott i den annars så rutinfyllda vardagen.

Ledigheter är en bra grej! Tro inget annat. Vi behöver verkligen några veckor inför det nya året som ger oss lite ledig tid att umgås med vänner och familj och som bara är våra, där vi utan större krav från omvärlden kan återhämta oss och ladda inför nästa års utmaningar.  Ändå är det väldigt många som låter det dåliga samvetet fylla dessa veckor, man hinner inte träna tycker man, alla dagar ser olika ut och det blir svårt att planera in tid för god och hälsosam mat och träning.

BESTÄM DIG

Det är helt ok att faktiskt inte tänka på allt man stoppar i sig och det är helt ok att inte ha samma regelbundna träning under de här veckorna, de flesta återgår ju till sina mer hälsosamma rutiner när januari kommer. Men om man ska ha dåligt samvete både innan, under och efter ledigheter för allt man borde ha gjort bättre, kommer man ju i alla fall inte att ha njutit och återhämtat sig. Men hur gör man om motivationen inte kommer tillbaka i slutet på januari när vardagen börjar lunka på igen?

Motivation kommer inifrån och bygger på dina egna föreställningar och målbilder. Motivation får man inte, det är helt enkelt något som man bestämmer sig för och skaffar sig när man behöver det!

HA EN PLAN

Gör upp en plan för hur du kan undvika det dåliga samvetet. Det är kanske inte självklart att kunna lägga upp fasta rutiner över en natt, men några små hållpunkter är klokt att ha! Här kommer några tips på hur du kan hålla motivationen och formen i vår!

MÅLFOKUS!

Se till att behålla din målbild för hur du vill må och hur du vill se ut! Hälsovinster är något som absolut skapar motivation och hjälper dig behålla fokus på att göra bra val i vardagen.

KLOKA AKTIVA MATVAL!

Jag vet att frukt inte är godis, men det är trots allt väldigt lätt idag att få tag i och vi har ett fantastiskt utbud av fräsch och god frukt i alla färger och smaker. Likadant gäller grönsaker, byt ut tunga gratänger och såser mot mustiga grönsallader med både fullkornspasta eller till exempel quinoa som finns i många fina färger. Lägg några extra kronor på att tillaga kött, fisk eller fågel istället för korv, fiskpinnar eller andra halvfabruíkat. Testa nya saker! Har du testat viltkött på sistone? Kör en vegetarisk vecka? Eller kanske börja med storkok för att minska stress på kvällarna eller lunchkostnader som rusar iväg?

När sötsuget sätter in så brukar jag göra fräscha smoothies fyllda med frusen frukt, hemmagjorda sorbeter eller len vaniljkesella och varma äpplen med kanel.

Ögat har stor makt över vad du ska äta och inte äta så gör vackra upplägg och duka snyggt!

På soffbordet har jag alltid massa med frukt i en vacker skål – det går åt då.

Drick mycket och håll dig lagom mätt hela tiden så slipper du falla för frestelser och kan göra kloka matval som inte ger dåligt samvete eller extra kilon på vågen.

VARDAGSRÖRELSE!

När det är kallt och ruskigt ute kan det vara lätt att hamna i soffan under filten på kvällarna. Promenaderna försvinner och att ta sig till gymet känns som en enorm insats som är oöverkomlig. Kanske behöver det storstädas eller putsas fönster? Att städa gör inte bara hemmet vackert utan bränner en hel del kalorier också, på köpet! Kan du promenera lite på lunchen då det är ganska ljust är det bra både för kropp och knopp. Har du ett stillasittande arbete bör du stå upp halva dagen, att stå bränner nästan dubbelt så många kalorier än att sitta och så stärker det ben och rygg och skelettet. Hitta en träningskompis så ni kan peppa varandra. Gör något aktivt varje dag så håller du det dåliga samvetet borta!

VÅGA NJUTA!

Tillåt dig själv att njuta av ledighet, att aktivt välja att lata sig tillfredställer också kroppen och knoppen! Vad du än väljer i vår så gör det fullt ut! Med äkta engagemang blir den tråkigaste garderobsrensningen en härlig stund med dig själv!

 

Ha ett skönt 2016!

 

Foto: Alina Hedenström


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar i kategegorin "I livet":
1var

Vårens förundran

I livet, Relaterat till Thomas - 4 april, 2016, kl 05:15

Våren står för dörren och tecknen är tydliga. Flyttfåglarnas sång ljuder åter omkring. Uteserveringarna poppar upp som svampar om hösten och pollenprognosen blir plötsligt intressant. Tydliga vårtecken i min värld. En annan iakttagelse kan till viss del liknas med flyttfåglarna, och jag tror att du kommer känna igen dig. Skillnaden… Läs mer


nytt

Vår, nytt ljus, nytt hopp, nystart!

I livet - 4 april, 2016, kl 09:37

Det som brukar rädda mig genom vintern när träden är kala, gräsmattan brun och jag själv alabastervit är min inomhusdjungel av grönt. I mina fönster trängs och bildas en slags pelargonridå mot omvärlden. Jag är dem evigt tacksamma och därför ska de få en nystart! Jag är en sån där… Läs mer


valentine

Alla Hjärtans Dag, en hjärtesak.

I livet - 2 februari, 2016, kl 11:38

Blir lite förbryllad när jag hör hur människor resonerar kring Alla Hjärtans Dag. Allt jag hör när jag frågar runt är att just den dagen (14 februari) är vigd för butiker och att de är de enda som tjänar på att vi firar och uppvaktar varandra. Affärernas lock och pock suger musten ur… Läs mer


11111alla-680x453

Alla hjärtans dag, du är bara bitter.

I livet, Therese mc Donald - 2 februari, 2016, kl 15:12

Snart är det Alla hjärtans dag, kärlekens dag och Amors speciella tillfälle att vara coolaste killen på skolgården. Februari inhyser ett dedikerat tillfälle att öppna sprickan i hjärtat och plocka fram smörsliska kärlekssånger och predika om evig kärlek. Som vanligt finns det en falang som högljutt skriker att detta tillfälle… Läs mer


booksale1

Kulturkrönikan: Bokreans uppgång, fall och pånyttfödelse

I livet - 2 februari, 2016, kl 00:28

Bokrean har prisats, bespottats och diskuterats i all oändlighet. Gazets Emma Kreü reflekterar över en utveckling som har skett under de senaste åren. Den stora Bokrean som startar i februari varje år är lite som julafton för alla bokälskare, eller har i alla fall varit det tidigare. Nu för tiden… Läs mer


IMG_6411

Strunta i alla hjärtans dag

I livet, Relaterat till Thomas - 1 januari, 2016, kl 21:22

Snart står den för dörren. Överallt omkring mig börjar påminnelserna synas.  Rosa toner, blommor och chokladreklam ökar successivt om än försiktigt. Versala ord i kursiv stil snirklar sig lockande och försöker fläka ut sig och vara tilltalande. Jag skyndar förbi och då slår det mig. Plötsligt händer det. En dag… Läs mer


hemvandar

En juldagsberättelse

I livet, Relaterat till Thomas - 12 december, 2015, kl 19:39

Det droppar från taken och vi hoppar mellan vattenpölarna för att försöka undvika vätan. Det är den 25 december 2011 och snön tynar bort. Sakta. Det är plusgrader och en total kontrast mot föregående år då jag upplevde den kallaste juldagen i mannaminne. Eller i mitt minne. Liksom den juldagen,… Läs mer


Mutter mit Kindern am Esstisch, ein Pony, ein Weihnachtsbaum

Jul, jul – skrämmande jul!!

I livet, Therese mc Donald - 12 december, 2015, kl 04:13

Jul, jul strålande jul är en mycket berömd strof ur en astråkig låt. Den kanske inte är rockigast eller fräckast men den skönjer allt som vi skall sträva efter att nå, nämligen en lysande jul. Den får mig likväl att reflektera över att det faktiskt snart är jul och allt vad det medför –… Läs mer


tvasamhetstaget

Tvåsamhetståget

I livet, Relaterat till Thomas - 11 november, 2015, kl 00:35

Vem har inte kastat sig handlöst förälskad in i en relation? Den underbara känslan att vara upp över öronen betuttad är det få saker som slår. Att känna att en annan person gör än till en bättre människa. Det är så enkelt att låta sig fyllas av det helt och… Läs mer


julblommor

Låt skönheten komma in

I livet - 10 oktober, 2015, kl 00:18

Dovt, murrigt och mörkt – ja, november kan ibland kännas väl mycket höst! Men genom att omge oss med blommor, växter och ljus tillför vi både kroppen och själen glädje och värme. Så låt oss hylla hösten med varma brasor, levande ljus och massor av härliga växter. Växter som är… Läs mer


parmesan_bild-300x300 ESTELLEBANNER

© Copyright 2009-2011, AnnonseraRSSPressbilder, Kontakt: info@gazet.se