Gazet  – Din sköna bulletin
IMG_6411

Strunta i alla hjärtans dag

I livet, Relaterat till Thomas - 28 januari, 2016, 21:22

Snart står den för dörren. Överallt omkring mig börjar påminnelserna synas.  Rosa toner, blommor och chokladreklam ökar successivt om än försiktigt. Versala ord i kursiv stil snirklar sig lockande och försöker fläka ut sig och vara tilltalande. Jag skyndar förbi och då slår det mig. Plötsligt händer det.

En dag som trycker på ömma knappar och med suktande blick tittar efter våra plånböcker gör sig påmind i februari. På något sätt känns dagen perfekt och medvetet placerade mitt under den kortaste månaden, då många fått ordning på finanserna efter jul och nyårsdekadens. De flesta har pengar kvar, och då februari är en kort månad ska pengarna förbrukas på kortare tid. Samtidigt gör vinterkylan sig påmind och de kommersiella krafterna utnyttjar detta och öppnar sin kärleksfulla och hycklande famn.

Snart står den för dörren. En “kärlekens dag”, som påklistrat och tydligt spelar på mångas dåliga samvete. Handeln gnuggar händerna och hoppas fylla sinande skattkistor. Priserna skjuter i höjden och dagen som blivit mer kommersialiserade än julafton är knappt två veckor bort. Alla hjärtans dag.

En dag som många singlar och ensamma gärna slipper och glömmer. Då handeln väljer att bortse från denna samling. Istället vänds blicken mot par, sambos, särbos, kulbos, gifta och alla som träffar något på något sätt. Jag har hört mig för, pratat och diskuterat frågan – och något som återkommer är att det finns en viss förväntan över uppvaktning. Det är ju alla hjärtans dag. Vi (läs: främst vi killar) förväntas uppvakta, hylla och skämma bort. För det ska ju göras en gång per år. Och så är det för vissa. De hyllas, äras och uppskattas på alla hjärtans dag – för att det förväntas. Men ska det vara så? Nej. Det ska de inte.

Att visa uppskattning för någon ska utgå från hjärtat. Inte från kommersiella krafter. Och du ska påverka dig själv och kan visa uppskattning när som helst. Det är i det oväntade du får en större förväntan. Jag är själv i en relation och jag gillar att visa uppskattning. Det oväntade är min vän och jag vet själv att det lilla uppskattas så mycket mer. Att buda blommor en grå tisdag i januari, när du vet att din andra halva haft en tuff dag, uppskattas så mycket mer än blommor på alla hjärtans dag.

Inte minst eftersom det antagligen är det enda blombudet som kommer den dagen, och att få känna sig utvald, speciell och uppskattad lyfter alla. Inte minst en grå tisdag i januari. Den uppskattningen och tacksamheten (och avundsjukan från kollegorna) gynnar både dig och relationen.  Strunta i alla hjärtans dag den 14 februari. Låt den passera obemärkt förbi, och visa istället uppskattning när det minst förväntas. Överraska och strö lite kärlek när du känner för det. Gör det ofta. Sätt guldkant på tillvaron genom att äta på er favoritrestaurang när servicen och maten är bättre (min egen erfarenhet är att det mesta är sämre på alla hjärtans då alla vill plundra våra plånböcker).

Världen och vår omgivning mår bättre av lite kärlek. Även före och efter den 14 februari.

 

Bild: Alina Hedenström


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar i kategegorin "I livet":
1var

Vårens förundran

I livet, Relaterat till Thomas - 4 april, 2016, kl 05:15

Våren står för dörren och tecknen är tydliga. Flyttfåglarnas sång ljuder åter omkring. Uteserveringarna poppar upp som svampar om hösten och pollenprognosen blir plötsligt intressant. Tydliga vårtecken i min värld. En annan iakttagelse kan till viss del liknas med flyttfåglarna, och jag tror att du kommer känna igen dig. Skillnaden… Läs mer


nytt

Vår, nytt ljus, nytt hopp, nystart!

I livet - 4 april, 2016, kl 09:37

Det som brukar rädda mig genom vintern när träden är kala, gräsmattan brun och jag själv alabastervit är min inomhusdjungel av grönt. I mina fönster trängs och bildas en slags pelargonridå mot omvärlden. Jag är dem evigt tacksamma och därför ska de få en nystart! Jag är en sån där… Läs mer


valentine

Alla Hjärtans Dag, en hjärtesak.

I livet - 2 februari, 2016, kl 11:38

Blir lite förbryllad när jag hör hur människor resonerar kring Alla Hjärtans Dag. Allt jag hör när jag frågar runt är att just den dagen (14 februari) är vigd för butiker och att de är de enda som tjänar på att vi firar och uppvaktar varandra. Affärernas lock och pock suger musten ur… Läs mer


11111alla-680x453

Alla hjärtans dag, du är bara bitter.

I livet, Therese mc Donald - 2 februari, 2016, kl 15:12

Snart är det Alla hjärtans dag, kärlekens dag och Amors speciella tillfälle att vara coolaste killen på skolgården. Februari inhyser ett dedikerat tillfälle att öppna sprickan i hjärtat och plocka fram smörsliska kärlekssånger och predika om evig kärlek. Som vanligt finns det en falang som högljutt skriker att detta tillfälle… Läs mer


booksale1

Kulturkrönikan: Bokreans uppgång, fall och pånyttfödelse

I livet - 2 februari, 2016, kl 00:28

Bokrean har prisats, bespottats och diskuterats i all oändlighet. Gazets Emma Kreü reflekterar över en utveckling som har skett under de senaste åren. Den stora Bokrean som startar i februari varje år är lite som julafton för alla bokälskare, eller har i alla fall varit det tidigare. Nu för tiden… Läs mer


P1060106

Välj ditt bästa jag

I livet - 1 januari, 2016, kl 22:05

Motivationen som bortblåst när nya året kommer? Bestäm dig före hur du vill må efter! Hårt arbete mot bättre hälsa eller kanske till och med beach 2016 kan gå förlorat om inte DU bestämmer dig för annat! Det är lätt att etablera goda vanor när vardagen har sina rutiner, jobb, skola,… Läs mer


hemvandar

En juldagsberättelse

I livet, Relaterat till Thomas - 12 december, 2015, kl 19:39

Det droppar från taken och vi hoppar mellan vattenpölarna för att försöka undvika vätan. Det är den 25 december 2011 och snön tynar bort. Sakta. Det är plusgrader och en total kontrast mot föregående år då jag upplevde den kallaste juldagen i mannaminne. Eller i mitt minne. Liksom den juldagen,… Läs mer


Mutter mit Kindern am Esstisch, ein Pony, ein Weihnachtsbaum

Jul, jul – skrämmande jul!!

I livet, Therese mc Donald - 12 december, 2015, kl 04:13

Jul, jul strålande jul är en mycket berömd strof ur en astråkig låt. Den kanske inte är rockigast eller fräckast men den skönjer allt som vi skall sträva efter att nå, nämligen en lysande jul. Den får mig likväl att reflektera över att det faktiskt snart är jul och allt vad det medför –… Läs mer


tvasamhetstaget

Tvåsamhetståget

I livet, Relaterat till Thomas - 11 november, 2015, kl 00:35

Vem har inte kastat sig handlöst förälskad in i en relation? Den underbara känslan att vara upp över öronen betuttad är det få saker som slår. Att känna att en annan person gör än till en bättre människa. Det är så enkelt att låta sig fyllas av det helt och… Läs mer


julblommor

Låt skönheten komma in

I livet - 10 oktober, 2015, kl 00:18

Dovt, murrigt och mörkt – ja, november kan ibland kännas väl mycket höst! Men genom att omge oss med blommor, växter och ljus tillför vi både kroppen och själen glädje och värme. Så låt oss hylla hösten med varma brasor, levande ljus och massor av härliga växter. Växter som är… Läs mer


ESTELLEBANNER parmesan_bild-300x300

© Copyright 2009-2011, AnnonseraRSSPressbilder, Kontakt: info@gazet.se