Gazet  – Din sköna bulletin
booksale1

Kulturkrönikan: Bokreans uppgång, fall och pånyttfödelse

I livet - 1 februari, 2016, 00:28

Bokrean har prisats, bespottats och diskuterats i all oändlighet. Gazets Emma Kreü reflekterar över en utveckling som har skett under de senaste åren.

Den stora Bokrean som startar i februari varje år är lite som julafton för alla bokälskare, eller har i alla fall varit det tidigare. Nu för tiden kritiseras Bokrean hårt för att vara alltför kommersiell, med enbart billighetsupplagor staplade på hög, samma i alla butiker, vart man än tittar. Det har det faktiskt gnällts om under de senaste tjugo åren, eller kanske till och med fler än så, men det är först nu som jag verkligen har lagt märke att det faktiskt stämmer. Eller, jag ska korrigera mig själv igen, nu är det första gången som jag verkligen känner att det stämmer för mig. En helt annan sak.

Jag minns reakatalogen som lästes i all oändlighet, böcker som kryssades för och kryssades bort, förbeställningslappar som lämnades in, överfulla kassar som hämtades ut, bokjulafton i hela huset och en hyllning till läsglädje utan dess like. Senare i livet var det Midnattsöppningen där specialerbjudanden hägrade, små upplagor som snabbt skulle ta slut och lagerrensningar som dammsögs på ett litet kick efter de verkliga pärlorna. Hur man glatt promenerade hem i råkylan (ja, det var alltid kallt på Midnattsöppningarna) med en värme i bröstet som påminde just om barndomens vördnad inför jultomten.

Men det hände något, och jag vet inte riktigt vad, som förändrade det där. De små upplagorna reades inte ut på samma sätt, det skedde nästan aldrig några lagerrensningar i samband med rean och det kom inte längre tillräckligt med folk till Midnattsöppningarna. Snart decimerades bokshoppningen till lite glada klick på någon väl vald internetbokhandel och folkfesten uteblev.

Själv har jag bott utomlands i flera år och då har onlinebokhandlarna varit den enda kontakten med reaspektaklet, men nu när jag faktiskt är hemma i landet så bestämde jag mig för att det skulle bli annorlunda i år. Men jag måste tillstå att det var svårt. Prognoserna såg inte lockande ut, det som utannonserades var inte det jag trodde min vilja läsa, och modet sjönk. Det populäraste, såklart, på alla höjder och längder. Vart fanns det unika?

Länge såg det inte roligt ut alls, men tillslut kom vändningen vid besöket på en viss specialbokhandel i Gamla Stan som inte bara hade rea, utan även en gammaldags, gedigen lagerrensning. Hyllorna var fulla av enstaka exemplar, händerna som letade bland dem var ivriga och fyndmöjligheterna var överväldigande. Där och då återfick jag tron på Bokrean, när jag nästan krumryggad släpade hem mina fynd, salig som en femåring på julafton.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar i kategegorin "I livet":
1var

Vårens förundran

I livet, Relaterat till Thomas - 4 april, 2016, kl 05:15

Våren står för dörren och tecknen är tydliga. Flyttfåglarnas sång ljuder åter omkring. Uteserveringarna poppar upp som svampar om hösten och pollenprognosen blir plötsligt intressant. Tydliga vårtecken i min värld. En annan iakttagelse kan till viss del liknas med flyttfåglarna, och jag tror att du kommer känna igen dig. Skillnaden… Läs mer


nytt

Vår, nytt ljus, nytt hopp, nystart!

I livet - 4 april, 2016, kl 09:37

Det som brukar rädda mig genom vintern när träden är kala, gräsmattan brun och jag själv alabastervit är min inomhusdjungel av grönt. I mina fönster trängs och bildas en slags pelargonridå mot omvärlden. Jag är dem evigt tacksamma och därför ska de få en nystart! Jag är en sån där… Läs mer


valentine

Alla Hjärtans Dag, en hjärtesak.

I livet - 2 februari, 2016, kl 11:38

Blir lite förbryllad när jag hör hur människor resonerar kring Alla Hjärtans Dag. Allt jag hör när jag frågar runt är att just den dagen (14 februari) är vigd för butiker och att de är de enda som tjänar på att vi firar och uppvaktar varandra. Affärernas lock och pock suger musten ur… Läs mer


11111alla-680x453

Alla hjärtans dag, du är bara bitter.

I livet, Therese mc Donald - 2 februari, 2016, kl 15:12

Snart är det Alla hjärtans dag, kärlekens dag och Amors speciella tillfälle att vara coolaste killen på skolgården. Februari inhyser ett dedikerat tillfälle att öppna sprickan i hjärtat och plocka fram smörsliska kärlekssånger och predika om evig kärlek. Som vanligt finns det en falang som högljutt skriker att detta tillfälle… Läs mer


IMG_6411

Strunta i alla hjärtans dag

I livet, Relaterat till Thomas - 1 januari, 2016, kl 21:22

Snart står den för dörren. Överallt omkring mig börjar påminnelserna synas.  Rosa toner, blommor och chokladreklam ökar successivt om än försiktigt. Versala ord i kursiv stil snirklar sig lockande och försöker fläka ut sig och vara tilltalande. Jag skyndar förbi och då slår det mig. Plötsligt händer det. En dag… Läs mer


P1060106

Välj ditt bästa jag

I livet - 1 januari, 2016, kl 22:05

Motivationen som bortblåst när nya året kommer? Bestäm dig före hur du vill må efter! Hårt arbete mot bättre hälsa eller kanske till och med beach 2016 kan gå förlorat om inte DU bestämmer dig för annat! Det är lätt att etablera goda vanor när vardagen har sina rutiner, jobb, skola,… Läs mer


hemvandar

En juldagsberättelse

I livet, Relaterat till Thomas - 12 december, 2015, kl 19:39

Det droppar från taken och vi hoppar mellan vattenpölarna för att försöka undvika vätan. Det är den 25 december 2011 och snön tynar bort. Sakta. Det är plusgrader och en total kontrast mot föregående år då jag upplevde den kallaste juldagen i mannaminne. Eller i mitt minne. Liksom den juldagen,… Läs mer


Mutter mit Kindern am Esstisch, ein Pony, ein Weihnachtsbaum

Jul, jul – skrämmande jul!!

I livet, Therese mc Donald - 12 december, 2015, kl 04:13

Jul, jul strålande jul är en mycket berömd strof ur en astråkig låt. Den kanske inte är rockigast eller fräckast men den skönjer allt som vi skall sträva efter att nå, nämligen en lysande jul. Den får mig likväl att reflektera över att det faktiskt snart är jul och allt vad det medför –… Läs mer


tvasamhetstaget

Tvåsamhetståget

I livet, Relaterat till Thomas - 11 november, 2015, kl 00:35

Vem har inte kastat sig handlöst förälskad in i en relation? Den underbara känslan att vara upp över öronen betuttad är det få saker som slår. Att känna att en annan person gör än till en bättre människa. Det är så enkelt att låta sig fyllas av det helt och… Läs mer


julblommor

Låt skönheten komma in

I livet - 10 oktober, 2015, kl 00:18

Dovt, murrigt och mörkt – ja, november kan ibland kännas väl mycket höst! Men genom att omge oss med blommor, växter och ljus tillför vi både kroppen och själen glädje och värme. Så låt oss hylla hösten med varma brasor, levande ljus och massor av härliga växter. Växter som är… Läs mer


parmesan_bild-300x300 ESTELLEBANNER

© Copyright 2009-2011, AnnonseraRSSPressbilder, Kontakt: info@gazet.se