Gazet  – Din sköna bulletin
valentine

Alla Hjärtans Dag, en hjärtesak.

I livet - 13 februari, 2016, 11:38

Blir lite förbryllad när jag hör hur människor resonerar kring Alla Hjärtans Dag.
Allt jag hör när jag frågar runt är att just den dagen (14 februari) är vigd för butiker och att de är de enda som tjänar på att vi firar och uppvaktar varandra. Affärernas lock och pock suger musten ur stämningen och vår plånbok snabbare än vi kan bokstavera kärlek.  Så med den inställningen i ryggmärgen blir man knappast förvånad att det råder en negativ klang kring just Valentin-dagen.

 Självklart kan man fokusera på köphysterin i alla sammanhang men då skulle vi egentligen fira väldigt lite saker både i Sverige och runt om i världen. Börjar man rannsaka högtider så är det få om ens några som inte drar in moms till staten och kapital till köpmännen. Vi kan utan att blinka skuldsätta oss på jul men får ångest när vi skall köpa en ros på kärlekens dag. Why?

 ”Ahhmen, det är ju så USA inspirerat”; säger en kompis när vi pratar om saken. ”Herregud, jänkarna är ju så ytliga och satsar ju allt på dessa kommersiella skräpdagar”. Tyst för mig själv försöker jag ignorera att min vän just dragit en hel kontinent över en kant och biter mig sakta i tungan när jag egentligen vill replikera syrligt. ”Kasta bort din Ralph Lauren tröja samtidigt som du hjälpsamt skänker din Apple McBook till de som bättre behöver en superslimmad AMERIKANSK laptop och när du ändå håller på kan du sluta proppa svalget fullt av Mc Donalds hamburgare. Lev som du lär och välj inte bort en hel kontinent pågrund av att du, min vän, är bitter”.

 Stillsamt säger jag bara. ”Det blir nog bra.”

 Om man i stället vill ha en invändning så tycker jag att alla dagar bör betraktas som Alla Hjärtans Dag. Tänk att få vakna med ett lustfyllt pirr och magen full med förväntningar varje morgon. Att få sätta sig upp med trötta ögon och bli serverad en kaffekopp tillsammans med en varm blick och en kyss på pannan.

Kanske kommer vi mer ihåg den där mörka tisdagen i november om det stod en ny parfym på köksbordet när vi kom hem efter ett projektarbete som gnagt lite extra. Ett bokat bord på stadens restaurang behöver inte innerbära planering i flera månader – ett samtal senare så kan ni frossa i en pizza med tjockbotten och utbyta tankar om dagens vedermödor.

 ”Jamen, så kan man ju inte tänka, vilken dag skulle då bli speciell och lite extra”? Det är ju nästan som att fylla år, varje dag, hela livet” Säger vännen till mig när samtalet fortsätter.

”Vad har vi då att se fram emot”? Med en djup suck vänder jag mig om och tittar stint min kamrat i ögonen innan jag tillslut tar chansen att replikera.

”Hade vi alla gjort vårt jobb med våra relationer så hade vi inte behövt uppfinna speciella dagar då vi lite extra skulle bejaka ordet kärlek och dess innerbörd. Utan hade alla tagit sitt ansvar hade sådana dagar som Alla Hjärtans Dag, vilket enligt dig är ”prettoklassade” istället titulerats med ett enda ord, nämligen LIVET”.

 ”Åh LIVET min vän är både momsbefriad och har en egen nationallitet”.

 Tystnaden sänker sig i lägret. Två viljor, massor av tankar. Den 14 februari är en dag som berör och river upp känslor. Min vän bryter tystnaden.

”Okej, vi släpper detta nu”

Det pirrar till lite över orden och jag kan nästan känna en liten delseger i diskussionen. Kanske gick ett ord in och lade sig som en slöja i bakhuvudet.

Utan att ta för stora skutt säger jag lojt.

”Visst, det är lugnt”

Min vän tittar på mig med illmarig blick innan han ganska så obesvärat frågar.

”Lunch eller”?

Jag replikerar kvickt.

”Visst, vad är du sugen på?”

Svaret kommer med vändande post.

”Hamburgare såklart.”

Inget överraskande svar. Jag vet att min vän är en snabbmatsjunkie. En riktig frossare i alla snabba kalorier som går att ta del av. Roat ser jag han hämta jackan och inom mig bubblar skrattet som jag ändå med viss disciplin försöker dölja.

”Hmm, hamburgare säger du. Skall vi ta Max då?”

”Vad menar du?”

”Inget, absolut ingenting, kom så går vi.”

 

Tycker du om att skriva? Är du sugen på att bli en del av GAZET redaktionen? Har du specialintresse och kunskap du vill dela med dig? Gazet innehåller ALLT som har med livet att göra och det är brett. Inredning, politik, hälsa, mode, trädgård, skönhet, djur, ekonomi….. Allt är intressant för oss. Skriv ett mail och berätta om dig och vad du vill och kan göra. redaktionen@gazet.se eller mia.hogfeldt@gazet.se. 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar i kategegorin "I livet":
1var

Vårens förundran

I livet, Relaterat till Thomas - 4 april, 2016, kl 05:15

Våren står för dörren och tecknen är tydliga. Flyttfåglarnas sång ljuder åter omkring. Uteserveringarna poppar upp som svampar om hösten och pollenprognosen blir plötsligt intressant. Tydliga vårtecken i min värld. En annan iakttagelse kan till viss del liknas med flyttfåglarna, och jag tror att du kommer känna igen dig. Skillnaden… Läs mer


nytt

Vår, nytt ljus, nytt hopp, nystart!

I livet - 4 april, 2016, kl 09:37

Det som brukar rädda mig genom vintern när träden är kala, gräsmattan brun och jag själv alabastervit är min inomhusdjungel av grönt. I mina fönster trängs och bildas en slags pelargonridå mot omvärlden. Jag är dem evigt tacksamma och därför ska de få en nystart! Jag är en sån där… Läs mer


11111alla-680x453

Alla hjärtans dag, du är bara bitter.

I livet, Therese mc Donald - 2 februari, 2016, kl 15:12

Snart är det Alla hjärtans dag, kärlekens dag och Amors speciella tillfälle att vara coolaste killen på skolgården. Februari inhyser ett dedikerat tillfälle att öppna sprickan i hjärtat och plocka fram smörsliska kärlekssånger och predika om evig kärlek. Som vanligt finns det en falang som högljutt skriker att detta tillfälle… Läs mer


booksale1

Kulturkrönikan: Bokreans uppgång, fall och pånyttfödelse

I livet - 2 februari, 2016, kl 00:28

Bokrean har prisats, bespottats och diskuterats i all oändlighet. Gazets Emma Kreü reflekterar över en utveckling som har skett under de senaste åren. Den stora Bokrean som startar i februari varje år är lite som julafton för alla bokälskare, eller har i alla fall varit det tidigare. Nu för tiden… Läs mer


IMG_6411

Strunta i alla hjärtans dag

I livet, Relaterat till Thomas - 1 januari, 2016, kl 21:22

Snart står den för dörren. Överallt omkring mig börjar påminnelserna synas.  Rosa toner, blommor och chokladreklam ökar successivt om än försiktigt. Versala ord i kursiv stil snirklar sig lockande och försöker fläka ut sig och vara tilltalande. Jag skyndar förbi och då slår det mig. Plötsligt händer det. En dag… Läs mer


P1060106

Välj ditt bästa jag

I livet - 1 januari, 2016, kl 22:05

Motivationen som bortblåst när nya året kommer? Bestäm dig före hur du vill må efter! Hårt arbete mot bättre hälsa eller kanske till och med beach 2016 kan gå förlorat om inte DU bestämmer dig för annat! Det är lätt att etablera goda vanor när vardagen har sina rutiner, jobb, skola,… Läs mer


hemvandar

En juldagsberättelse

I livet, Relaterat till Thomas - 12 december, 2015, kl 19:39

Det droppar från taken och vi hoppar mellan vattenpölarna för att försöka undvika vätan. Det är den 25 december 2011 och snön tynar bort. Sakta. Det är plusgrader och en total kontrast mot föregående år då jag upplevde den kallaste juldagen i mannaminne. Eller i mitt minne. Liksom den juldagen,… Läs mer


Mutter mit Kindern am Esstisch, ein Pony, ein Weihnachtsbaum

Jul, jul – skrämmande jul!!

I livet, Therese mc Donald - 12 december, 2015, kl 04:13

Jul, jul strålande jul är en mycket berömd strof ur en astråkig låt. Den kanske inte är rockigast eller fräckast men den skönjer allt som vi skall sträva efter att nå, nämligen en lysande jul. Den får mig likväl att reflektera över att det faktiskt snart är jul och allt vad det medför –… Läs mer


tvasamhetstaget

Tvåsamhetståget

I livet, Relaterat till Thomas - 11 november, 2015, kl 00:35

Vem har inte kastat sig handlöst förälskad in i en relation? Den underbara känslan att vara upp över öronen betuttad är det få saker som slår. Att känna att en annan person gör än till en bättre människa. Det är så enkelt att låta sig fyllas av det helt och… Läs mer


julblommor

Låt skönheten komma in

I livet - 10 oktober, 2015, kl 00:18

Dovt, murrigt och mörkt – ja, november kan ibland kännas väl mycket höst! Men genom att omge oss med blommor, växter och ljus tillför vi både kroppen och själen glädje och värme. Så låt oss hylla hösten med varma brasor, levande ljus och massor av härliga växter. Växter som är… Läs mer


ESTELLEBANNER parmesan_bild-300x300

© Copyright 2009-2011, AnnonseraRSSPressbilder, Kontakt: info@gazet.se