Gazet  – Din sköna bulletin
nytt

Vår, nytt ljus, nytt hopp, nystart!

I livet - 9 april, 2016, 09:37

Det som brukar rädda mig genom vintern när träden är kala, gräsmattan brun och jag själv alabastervit är min inomhusdjungel av grönt. I mina fönster trängs och bildas en slags pelargonridå mot omvärlden. Jag är dem evigt tacksamma och därför ska de få en nystart!

Jag är en sån där trädgårdsmästare som inte följer alla nedskrivna regler utan brukar gå på vad som känns rätt och det jag märker fungerar för mina krukväxter. Ibland älskar jag dem till döds. Denna vinter dog tre mindre pelargoner i en drunkningsolycka. Jag var hemskt nedstämd. Nej på vintern när solen är blygsam ska man självklart vattna mindre och inte ge någon näring. Vattnar vi och ger näring lurar vi växten att det är vår och att den ska börja växa. Då blir den lång, gänglig, ofta ljusgrön och böjer sig och kan gå av.  Men så här i tidig april eller till och med i mars är de dags att väcka dem.

Jag kommer framförallt ge en beskrivning för nybörjare på hur man tar hand om pelargoner men dessa ”regler” gäller många andra krukväxter också. En välmående pelargon växer ständigt både över och under jord. Därför kan det vara en god ide att den en större kruka.

Knacka krukan mot en hård yta lite försiktigt för att få växtens rot, som kan sitta som berget, ska lossna lättare. Har krukan ett hål i botten kan du sticka in ett finger och putta upp den. Har växten en brun, lite grövre stam kan du utan att skada den försiktigt dra upp plantan. Om du inte har tillgång till ett växthus så använd dig av förslagsvis en stor bricka. Annars får du jord överallt och du får rensa ogräs mellan golvplanken hela sommaren som jag.

När växten ligger där blottad kan du kontrollera att den inte har fått en rotsnurra. En rotsnurra får en del växter som stått i en och samma kruka väldigt länge och fått det trångt om fötterna så att säga. En rotsnurra är svår att bli av med. Vissa säger att man måste klippa av den och hoppas på att rötterna återhämtar sig. Pelargoner är inte så fisförnäma utan bruka klara sig. Försök att så varsamt som möjligt skaka ur den gamla jorden. Ibland är det bara en stor klump och då kan man om det inte känns för grymt bända isär den, men inte hela vägen upp!

Använd dig av en större kruka än den växten stått i. Förslagsvis en kruka som är 5-10 cm större i diameter. Rengör alltid den nya krukan innan du planterar. Det kan finnas gammal jord och olika sjukdomar som gömmer sig i den. Jag är inte så förtjust i plast och brukar plantera direkt i ytterkrukan men då måsta man tänka på att använda lecakulor. Helst ska krukan ha ett hål i botten. Lecakulor kan man lägga i botten av krukan eller blanda upp i jorden. Dessa ger jorden och växten luft och dränering så att den inte drunknar eller kvävs. Om krukan har ett stort hål kan man lägga bitar av gamla trasiga lerkrukor över detta.

Eftersom jag är trädgårdsmästare med inriktning på ekologi använder jag mig av ekologisk jord, även till växter jag inte ska äta. Hasselfors har en KRAV-märkt, naturgödslad blomjord som de säljer i 18-liters påsar, läs mer… Jag tycker att den är riktigt bra.

När du fyllt på botten av krukan med lecakulor eller jord med lecakulor i sätter du i plantan. Sen fyller du på med jord på sidorna. Det är viktigt att jordytan blir på samma nivå som växten är van vid. Om plantan kommit för långt ner under jorden kan du dra lite i den så att den kommer upp till rätt nivå. Eftersom det är viktigt att ge rötterna syre så ska man helst inte trycka för hårt i jorden. När vi vattnar packas den ändå. Fyll inte på med jord hela vägen upp till krukans kant. Det blir så besvärligt när man vattnar och det rinner över.

För att kunna titta ut ur fönstret och för att få vackra buskiga pelargoner bör man även beskära dem. Detta moment kan även utföras före omplanteringen. Har du en lång gänglig växt kan detta kanske vara att föredra. En pelargon överlever oftast även att bli rätt hårt beskuren men det är viktigt att vi lämnar blad kvar så att fotosyntesen kan nära plantan. Jag brukar använda min sekatör men har man inte en sådan kan man använda en vass sax. En slö sax lämnar inte fina snittytor och kan skada växten. Beskär strax över ett blad, helst ett bladpar. Leta efter blad som har ett ”miniblad” i klykan mellan bladet och stammen. När du beskär signalerar du till växten att den ska börja växa och då utvecklas detta mindre blad och du får en buskig och fin planta.

Av det växtmaterial du tagit bort kan du nu göra sticklingar och på så sätt växer familjen! När du planterat om växten och beskurit den är det dags att vattna. Tänk på att den nya jorden är helt torr och därför behöver växten mer vatten än när du normalt sett vattnar. Men dränk den inte! På våren och sommaren när växten är som mest aktiv så ger jag den Bio Bact, en KRAV-märkt växtnäring från Nelson’s Garden, läs mer… Den luktar som suspekt rostad lök och man blandar den direkt i vattenkannan precis som vanligt.

För att skämma bort växten lite extra och för att bli av med allt damm och smuts som fastnar på bladen brukar jag till sista duscha den med en sprayflaska med ljummet vatten. Tänkt på att växter inte tycker om kallt vatten. Inte att få på bladen och inte heller i jorden.

Nu är det bara att vänta på blommorna. På sommaren när det är minst sju grader på natten flyttar jag ut mina pelargoner på balkongen. Där ute i väder och vind blir de av med eventuella sjukdomar som till exempel sorgmyggor som lever i jorden. Problem kan uppstå när man tagit för många sticklingar och märker att man själv inte längre kommer ut för att sitta på balkongen på grund av trängsel. Eller den vinter då jag inte fick plats vid mitt köksbord för att växterna flyttat in från balkongen och invaderat köket. Jag hade en yta stor som en tallrik att tillgå men en tjusig djungel runt och över mig. Helt klart värt trängseln!

Av: Karin Andersson

Karin Andersson är nyutexaminerad trädgårdsmästare. Efter att rest världen runt i många år och arbetat som modell landade hon 2010 i Stockholm. Hon älskar allt som är grönt och brinner för miljöfrågor. Hon fascineras av tanken att det faktiskt går att odla även om man bor mitt i stan!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar i kategegorin "I livet":
1var

Vårens förundran

I livet, Relaterat till Thomas - 4 april, 2016, kl 05:15

Våren står för dörren och tecknen är tydliga. Flyttfåglarnas sång ljuder åter omkring. Uteserveringarna poppar upp som svampar om hösten och pollenprognosen blir plötsligt intressant. Tydliga vårtecken i min värld. En annan iakttagelse kan till viss del liknas med flyttfåglarna, och jag tror att du kommer känna igen dig. Skillnaden… Läs mer


valentine

Alla Hjärtans Dag, en hjärtesak.

I livet - 2 februari, 2016, kl 11:38

Blir lite förbryllad när jag hör hur människor resonerar kring Alla Hjärtans Dag. Allt jag hör när jag frågar runt är att just den dagen (14 februari) är vigd för butiker och att de är de enda som tjänar på att vi firar och uppvaktar varandra. Affärernas lock och pock suger musten ur… Läs mer


11111alla-680x453

Alla hjärtans dag, du är bara bitter.

I livet, Therese mc Donald - 2 februari, 2016, kl 15:12

Snart är det Alla hjärtans dag, kärlekens dag och Amors speciella tillfälle att vara coolaste killen på skolgården. Februari inhyser ett dedikerat tillfälle att öppna sprickan i hjärtat och plocka fram smörsliska kärlekssånger och predika om evig kärlek. Som vanligt finns det en falang som högljutt skriker att detta tillfälle… Läs mer


booksale1

Kulturkrönikan: Bokreans uppgång, fall och pånyttfödelse

I livet - 2 februari, 2016, kl 00:28

Bokrean har prisats, bespottats och diskuterats i all oändlighet. Gazets Emma Kreü reflekterar över en utveckling som har skett under de senaste åren. Den stora Bokrean som startar i februari varje år är lite som julafton för alla bokälskare, eller har i alla fall varit det tidigare. Nu för tiden… Läs mer


IMG_6411

Strunta i alla hjärtans dag

I livet, Relaterat till Thomas - 1 januari, 2016, kl 21:22

Snart står den för dörren. Överallt omkring mig börjar påminnelserna synas.  Rosa toner, blommor och chokladreklam ökar successivt om än försiktigt. Versala ord i kursiv stil snirklar sig lockande och försöker fläka ut sig och vara tilltalande. Jag skyndar förbi och då slår det mig. Plötsligt händer det. En dag… Läs mer


P1060106

Välj ditt bästa jag

I livet - 1 januari, 2016, kl 22:05

Motivationen som bortblåst när nya året kommer? Bestäm dig före hur du vill må efter! Hårt arbete mot bättre hälsa eller kanske till och med beach 2016 kan gå förlorat om inte DU bestämmer dig för annat! Det är lätt att etablera goda vanor när vardagen har sina rutiner, jobb, skola,… Läs mer


hemvandar

En juldagsberättelse

I livet, Relaterat till Thomas - 12 december, 2015, kl 19:39

Det droppar från taken och vi hoppar mellan vattenpölarna för att försöka undvika vätan. Det är den 25 december 2011 och snön tynar bort. Sakta. Det är plusgrader och en total kontrast mot föregående år då jag upplevde den kallaste juldagen i mannaminne. Eller i mitt minne. Liksom den juldagen,… Läs mer


Mutter mit Kindern am Esstisch, ein Pony, ein Weihnachtsbaum

Jul, jul – skrämmande jul!!

I livet, Therese mc Donald - 12 december, 2015, kl 04:13

Jul, jul strålande jul är en mycket berömd strof ur en astråkig låt. Den kanske inte är rockigast eller fräckast men den skönjer allt som vi skall sträva efter att nå, nämligen en lysande jul. Den får mig likväl att reflektera över att det faktiskt snart är jul och allt vad det medför –… Läs mer


tvasamhetstaget

Tvåsamhetståget

I livet, Relaterat till Thomas - 11 november, 2015, kl 00:35

Vem har inte kastat sig handlöst förälskad in i en relation? Den underbara känslan att vara upp över öronen betuttad är det få saker som slår. Att känna att en annan person gör än till en bättre människa. Det är så enkelt att låta sig fyllas av det helt och… Läs mer


julblommor

Låt skönheten komma in

I livet - 10 oktober, 2015, kl 00:18

Dovt, murrigt och mörkt – ja, november kan ibland kännas väl mycket höst! Men genom att omge oss med blommor, växter och ljus tillför vi både kroppen och själen glädje och värme. Så låt oss hylla hösten med varma brasor, levande ljus och massor av härliga växter. Växter som är… Läs mer


parmesan_bild-300x300 ESTELLEBANNER

© Copyright 2009-2011, AnnonseraRSSPressbilder, Kontakt: info@gazet.se