Emma Kreu

Förkylningen släppte och det blev ett Kalmar Mini Tri

  • 18 augusti, 15:31

Den attans förkylningen släppte till slut, trots att det kliade i halsen fram tills dagen innan Kalmar Mini Tri. Men, på onsdagen 12/8 så var det bara nerverna som spökade, frisk var jag. Och det blev ett lopp som jag är oerhört nöjd med! Enda målet var att ta mig runt på en hyfsad tid och det uppfylldes över förväntan. De 520 m simning, 18 km cykling och 4,2 km löpning gick på 01:30:47. Varje delmoment gick snabbare än under träning så jag måste säga att jag är väldigt nöjd! Kroppen kändes dessutom bra efteråt, så även om jag trött direkt när jag kom i mål så var jag inte helt slut och återhämtade mig bra. Förutom lite knaster i ena knät samt lite stelhet i axlarna så kände jag mig väldigt bra dagen efter – även om jag kände skillnad i hur hungrig/törstig jag var, samt hur kroppen reagerade dagarna efteråt.

 

Inför simningen.

Efter genomfört lopp.

Det här loppet var bland det roligaste jag har gjort när det gäller idrottstävlingar ch jag funderar redan på nästa år – dags att börja förbereda mig! Det är ju i sig inte så långa sträckor, så nu är det att fundera över olika sprinttekniker samt slipa växlingarna. Nästa år ska jag inte stå och svära över en tröja som klibbar fast. Sådant måste bort!


Jag fortsätter kampen mot den attans sommarförkylningen!

  • 28 juli, 07:50

Än är det långt till 12 augusti, eller hur? Hoppas i alla fall att jag ska komma igång snart, det börjar bli tradigt att sitta still. Men så kvarstår ju faktum – går det för fort så hugger jag mig själv i foten och missar formtoppen. Skit också!

 


Måste det komma just nu?!

  • 24 juli, 07:46

Sedan i början av september har jag tränat för att delta i Kalmar Mini Tri, ett triathlonlopp som går av stapeln 12 augusti. Simma 500 meter, cykla 18 km och springa 4,2 km. Jag har verkligen satsat och är oerhört nöjd med min form just nu. Det har gått attans bra, långsamt men stadigt framåt. Och som sagt, jag har varit nöjd.  Eller jag var det, fram tills i tisdags. För då kom min första förkylning sedan i september. Jaja, ett vissta antal får man ta som ”sin del”, men jag hade inte gnällt om det hade kommit i januari, maj, eller till och med juni. Men just nu? Med bara veckor kvar? Jag tjurar och dricker avkok på ingefära.

 


Ha! De blev kalasfina!

  • 21 juli, 07:16

Fötterna blev toppenfina, jag är kalasnöjd! Ska bara ta och måla naglarna så kan jag visa bildbevis. Lite beroende på hur länge de håller sig fina så kan jag absolut tänka mig att göra det igen. Fast nästa gång ska jag nog smörja in ovansidan med vaselin, för att undvika att fjälla där.
Löpningen hjälpte till dessutom – ett rejält löppass skavde av en hel del (och gav mig även lite påbörjan till skavsår, men det är ju det man har Compeed till!), ytterligare något positivt med dem!


Sommarfina fötter…?

  • 16 juli, 07:32

Jag fick inte riktigt till det med fötterna i år. Hur jag än skrubbade och fixade så tyckte jag inte att jag rådde på torrheten och begynnande sprickor. Krämer hit och dit, det blev inte riktigt bra. Funderade på att gå och få ordentlig fotvård för att ställa allt till rätta, men det blev liksom aldrig av. Så när en kompis tipsade om ny (i alla fall ny för mig) så högg jag direkt!

I en timme sitter man med fötterna i sockor av plast, fyllda med någon slags vätska. Kemikaliser, förmodligen (förhoppningsvis?) tillverkade på något mer seriöst ställa än Professor Baltazars labb, som ska få den överflödiga huden på fötterna att dö, torka ut och sedan fjälla av.Låter egentligen sjukt läskigt och fick mig och tänka på en rad otrevliga konsekvenser, men sedan slog mitt naiva sinne fast att ”det säljs ju faktiskt receptfritt på apoteket” och sköt bort alla tankar på förkortad livslängd och andra konsekvenser. Bra eller dåligt får tiden utvisa, men jag slog till.

Så nu sitter jag här med fjällande fötter, som just nu är solkänsliga (tja, den svenska sommaren är ju som den är, hittills har inte det orsakat några problem för mig) och lämnar ett spår av hud efter mig. Onekligen oerhört äckligt, men strumpor och dammsugaren är mina bästa vänner. Och huden som kommer fram under ser onekligen både pigg och fräsch ut.Ska bli mycket intressant att se slutresultatet. Fast någon quickfix kan jag väl inte säga att det är – det ska ta ytterligare en vecka innan eländet har fjällat klart!


Älskade juli

  • 13 juli, 08:30

Juli månad är en av de månaderna på året som jag upplever älskas mest och hetast, möjligtvis med undantag för december. I juli vill alla vara lediga, alla stirrar sig blinda på vädret och alla vill uppleva roliga, givande och avslappnande saker som man stolt kan leva länge på. Vare sig det gäller för sig själv eller i den bild man visar upp för andra. För det är underbart att kunna släppa fram trevliga minnen när det är som kallast och blötast i november. Eller kunna berätta soliga saker när alla är samlade kring lunchbordet på jobbet i augusti. Så även för mig.

Så det är lätt att det blir lite av en jakt. Jakt på det som är roligt, jakt på det som är värt att uppleva, jakt på rekreation och inre frid. Vari ligger själva vilan? Jo, jag jagar jag med. Och planerar och fixar. Vill hinna umgås, träna, njuta av solen, gärna träna lite mer och så vila såklart. Däremellan dricka prosecco, läsa och slappna av lite. Simma lite, äta jordgubbar och så läsa. Men försöka undvika hetsen, i alla fall lite. För annars blir det inte så mycket till rekreation, tyvärr. Och det är väl ändå det som är bland det viktigaste? Egentligen?

Jag måste försöka komma ihåg det. Hela tiden.
Om ni ursäktar mig, så ska jag gå och äta lite jordgubbar. Och sedan kanske lägga mig på soffan och gosa med katten. Och bara vila lite.


Lanseringen av ”Gudars föda – den som dödar”

  • 5 december, 20:20

I dag väntar hela Sverige på att stormen Sven ska dra in och lamslå landet. Annat var det förra torsdagen, då jag besökte lanseringen av Anna-Sofia Winroths debutdeckare ”Gudars föda – den som dödar” på Operaterassen i Stockholm.

”Gudars föda – den som dödar” är första delen i en trilogi.

Anna-Sofia, ingenjör från Gävle, driver sedan femton år ett chocolaterie i staden samt en kakaoplantage i Dominikanska Republiken, med fokus på rättvisemärkt produktion. Hon berättade själv under lanseringen om hennes inträde i branschen och hur hennes insikt i den utsatta situationen för kakaobönderna, som ofta lever sina liv i misär, fick henne att engagera sig. Förutom sin plantage stödjer hon en rad olika projekt i landet, bland annat en lokala skola och projektet ”African Apes”, som fokuserar på att rädda schimpanser som skadas i skövlingen av regnskog till förmån till odlingar för palmolja.

Chokladbranschen är hård och smutsig, med mycket narkotikasmuggling och slaveri inblandat i produktionen. Barnarbete är vanligt, bara i Elfenbenskusten finns det cirka 600 000 barnslavar som arbetar på plantagerna, många av den under horribla förhållanden. Anna-Sofia driver därför verksamhet där fokus ligger på, som hon uttryckte sig, ”att vara god mot människan bakom produkten, god mot naturen samt god i smaken”.

Att driva en plantage från Sverige kan nog vara komplicerat, men Anna-Sofia förklarade att hon till stor del kan avgöra om produkten framkommit under okej förhållanden eller inte genom att bedömma bönorna när de är på plats i Sverige.
– Fattigdom luktar, enligt Anna-Sofia.
Genom att lukta och smaka på en böna kan hon bland annat avgöra om den har hetstorkats under eld istället för i solsken (som ta mycket längre tid), vilket är ett tecken på fattigdom bland de som odlar.

Boken, hennes debut, har tidigare givits ut på eget förlag och har röjt framgång, bland annat har den tilldelats pris i kategorin ”Best Foundraising Book” på Gourmandmässan i Paris. Kategorin är stor internationellt och syftar på att del av vinsten går till välgörenhetsprojekt.

Boken, ”Gudars föda – den som dödar” handlar om en svenska som driver chocolaterie i Sverige och reser till Haiti för att besöka plantagen och utveckla kakaobönorna, men som plötsligt försvinner när hon börjar ställa för mycket frågor. Hennes haitiska vänner samt exman börjar leta efter henne i Haitis djungler.

Under kvällen bjöds på choklad från Anna-Sofias chocolaterie, samt olika produkter som drivs från Gävle, hennes hemregion, så som kakaolikör, te och kaffe.

Stor pralinbuffé

Praliner från buffén, bland annat passionsfruktstryffel.

Kakaolikör.

Anna-Sofia Winroth signerar böcker till besökarna.


Sedan kom regnet!

  • 12 augusti, 20:55

Jaja, man ska inte klaga över värmen för då kommer regnet på en gång. Point taken. Inte för att det egentligen gör något, för personligen så hoppas jag på att få se några riktigt ordentliga åskväder innan höstkylan kommer. Ni vet, med blixtar som lyser upp hela himlen och dunder som får en att rysa. Men jag vill vara inne, tack, när det sker. Annars kan det bli så attans obehagligt…


Sommarhetta deluxe!

  • 7 augusti, 18:27

Varje dag när jag går till jobbet på morgonen så slutar det med att jag komemr svettig till jobbet. Hett i tunnelbanan, det är vad det är! Tryckande, till och med ibland.

Men jag klagar absolut inte – snart kommer snön och då är det pälsmössan som gäller. Bäst att njuta medans vi kan!


Förbaskat länge sedan

  • 6 augusti, 16:56

Det är förbaskat länge sedan jag bloggade och det känns inte bra. Inte alls. Har man en blogg så ska man blogga, Britt-Mari skulle ha sagt (”Britt-Mari lättar sitt hjärta”, Astrid Lindgrens debut). Uschliga mig, måste jag tillstå. Men, nu tänkte jag ta mig i kragen en gång för alla och trappa upp mitt bloggtempo till det normala igen. Så det så.

För det har varit hektiskt men äntligen har det lugnat sig igen. Jag har flyttat, börjat nytt jobb, flyttat igen, handlat böcker och sedan flyttat igen. Och sedan gick jag ner i semesterkoma. Mångas vardagsmat, jag vet, men för mig var det omtummlande. På ett oerhört bra sätt, jag känner mig som en ny människa. En fantastisk ny människa. Som visserligen sitter i ett hem fullt av ouppackade väskor sedan semestern, men ändock glad, ny och tillfreds. …och lika usel på att stava som vanligt. Men tillbaka på scenen, i alla fall.


Se fler artiklar»
ESTELLEBANNER parmesan_bild-300x300