Restaurangråttan

Bröllopsmiddag

  • 10 augusti, 22:10

Som dom flesta av er vet så är det inte så längesen jag gifte mig. Tänkte berätta om vår bröllopsmiddag och även lite från alla de bröllop jag serverat på och planerat!
Det ÄR stort att gifta sig, man planerar mycket och under lång tid! Det är allt från festlokal och mat till inbjudningar och bröllopskläder! Man kan välja att göra det mesta själv eller att låta någon annan ta hand om det praktiska!
Efter att ha planerat och jobbat på massor av bröllop hade jag rätt bra koll på vad som behöver göras och när!
Vi höll på i ett år och det behövdes, 100 gäster och 3 rätters middag kräver sin tid.
Vi ville dock göra det väldigt enkelt både för oss och servisen så vi bestämde oss för familystylemiddag.
Några goda råd när du/ni planerar en bröllopsmiddag:

Bjud på något att äta innan kyrkan, det kan vara en wrap, en smörgås eller varför inte bröllopstårtan! Vi bjöd på smörgås och öl och det var väldigt uppskattat. Bröllop tar tid och innan man satt sig till bords och får börja äta kan det dröja flera timmar.

Duka med runda bord! Bästa vi kunde göra, varje bord hade sjukt kul ihop och det skrattades mycket. Gästerna får en bättre upplevelse av middagen helt enkelt.

Servera förrätten innan gästerna sätter sig. Servisen kan börja direkt med drycken och toastmaster köra igång med talen! Detta underlättar för alla inblandade och är det någon som är utsvulten kan denna person börja äta och stilla den värsta hungern.
Våra FANTASTISKA kockar hade tillrätt grön och vit sparris, örtkräm och en svensk härlig lufttorkad skinka! Det vattnas i munnen på mig bara av minnet!

Duka med varmrättstallriken redan från början (ställ den under förrätten)
Detta för att underlätta och snabba på middagen, toastmaster kan dra iväg ett tal till:)

Servera varmrätten på bordet (runda bord ju) i gryta och småskålar! Har inte gästerna fattat att prata med varandra innan så gör dom det då när skålarna skickas runt. 
Veloute (gräddig sås) med fläskkarre’ och rotfrukter, tryffel- och pepparrotskräm och bakad slanggurka. Bröd och smör till det. Mörare kött får man leta efter! 
Minns att jag och min man tittade upp vid ett tillfälle. Då stod det en person upp vid varje bord och serverade. Gemenskapen var total!

Ställ vinflaskor på borden! På så vis har gästerna dryck under alla tal. Och dom blir gladare:-)

Vi serverade även bröllopstårtan (lime och passionscheescake) på borden. En tårta till varje bord. Lätt, enkelt och hur gott som helst.

Nä, nu måste jag äta något. Hörs snart igen!


RESPEKT

  • 29 juli, 08:04

Hur många gånger har du som servitör gått förbi ett bord och hört gästen som sitter där säga till sitt sällskap hur törstig hen är och hur gott det skulle vara med ett glas vatten? Jag har varit med om det flera gånger och för det mesta ignorerar jag det fast jag vet att gästen är mycket väl medveten om att jag har hört varje ord. Varför ignorerar jag, som sätter service så högt, denna gästs önskan? Av den enkla anledningen att gästen inte pratat direkt till mig. Jag kräver inte speciellt mycket men så pass mycket respekt att man som människa pratar till mig och ber mig om vatten. Har du mig som servitör och vill ha något så får du allt påkalla min uppmärksamhet och prata med mig. För så här är det, pratar du inte med mig så ser jag ingen anledning att prata med dig. Behandla mig som du själv vill bli behandlad.
En kollega till mig serverade ett bord för några år sedan.
 När hon skulle duka av förrätten så hade gästen ställt ner sin tallrik på golvet. Servitrisen plockade upp den, motvilligt och beställde fram varmrätten. När maten stod i luckan, tog hon den gick ut till gästen och ställde den helt sonika på… golvet! Gästen tittade förundrat varvid min kollega säger:
Jag trodde du åt från golvet eftersom du ställt din tallrik där. 
Gästen förstod att han gjort fel och bad om ursäkt. 
Ett annat exempel är baristan som bad kunden gå och komma tillbaka när han pratat klart i sin mobil. 
Har du inte tid att lägga på eller lägga undan din telefon så pass länge att du kan titta en person i ögonen, säga hej eller någon annan artighetsfras för att beställa det du vill ha, har du inte tid att beställa heller.
Jag tar ALLTID ur lurarna när jag går ombord på en buss eller ska betala i kassan, hälsar och tackar för mig INNAN jag fortsätter lyssna på min musik. 

Återigen handlar det om respekt för sina medmänniskor. 
Jag tycker det är lika illa när man slänger skräp på marken, inte hänger tillbaka sina provade kläder i affären eller ställer sig och skriker på en flygvärdinna för att planet är försenat. Jag kan fortsätta länge men vet att ni fattar. Respektera och se dina medmänniskor och behandla dem på samma sätt som du själv vill bli behandlad och sedd!


Hovmästare

  • 25 juli, 07:25

Mitt första hovmästarjobb var i fjällen. Ett ganska stort ställe med hotell, à la carte, festvåning och nattklubb. 
Det var mitt första chefsjobb och jag var inte speciellt säker på vad jag höll på med eller vad min tjänst egentligen innebar. 

Jag kämpade på i nästan 4 månader innan jag fick hjälp och allmänt berättat för mig vad det innebär att vara hovmästare. Vad som förväntas av mig och vad jag ska göra, tänka på och framför allt vilket ansvar det innebär. 

Vad ingick då i titeln ”hovmästare”? Det är lite olika från krog till krog men generellt innebär det att vara spindeln i nätet. Jag har (precis som varenda person som jobbar inom ett serviceyrke) mitt största ansvar mot gästen, men även mot min personal och mina chefer. Rent krasst innebär det mest skit för minst pengar. Men vilket härligt jobb. Jag får se till så att mina gäster, anställda och Schefer mår bra, är nöjda och glada. 

Mina arbetsuppgifter kan innefattar schemaläggning, bordsplaceringar, bokningar, stationsindelningar, klagomålshantering, ekonomiskt ansvar, stängning och allmän styrning av gäster och personal. Jag kommer först och går sist. Jag lägger upp och planerar dagen. Jag förväntas ha fullständigt koll och har för det mesta det. 

Jag lärde mig otroligt mycket i fjällen och använder mig fortfarande av mina lärdomar från den tiden.


Fullt idag?

  • 19 juli, 16:53

Gäst:Hej, vi skulle vilja ha ett bord för fyra.
Jag: Har ni bokat?
G: Nä men det är väl inga problem.
J: Dessvärre. Vi har nämligen fullt idag men jag ska se om vi kan lösa det på något sätt.
G: Va? Har ni?
J: Ja vi har fullt idag.
G: Så vi kan inte få ett bord då?
J: Som sagt, jag ska se om jag kan lösa det men det ser tajt ut. 
J: Jag är ledsen, men det är helt fullt.
G: Jamen vi äter snabbt.
J: Ja fast är det fullt så det hjälper tyvärr inte.
G: Men ett litet bord har du väl.
J: Nä tyvärr, det är ju fortfarande fullt.
G: Jo men kom igen, det fixar du.
J: (tänker tyst för mig själv) Hur då, jag kan inte trolla fram ett bord och fyra stolar ur röven. Och säger tålmodigt:
Jag är ledsen men vi har fortfarande fullt, så ni kan tyvärr inte få ett bord men ni är varmt välkomna åter lite senare eller en annan dag. Här har ni kortet om ni vill ringa och boka.
G: Som om vi skulle komma tillbaka hit.
Och så går dom.

Varför blir jag jag boven när gästerna inte får som dom vill? Det är inte mitt fel att det är fullt. Jag är däremot en anledning till att vi har mycket att göra.

Nu händer ju det väldigt sällan att det är helt omöjligt att klämma in några få platser till men säger personen som tar emot att det är fullt så finns det en eller flera anledningar.

Jag förstår att man är inställd på att få äta men är det fullt så är det! Då kan vi inte bara ”fixa” något! Och tro mig det hjälper inte att tjata!


Livet på sjön

  • 5 juli, 22:09

Ombord på en lyxkryssare…
Ja var börjar jag? Vad vill ni, mina trogna läsare, veta?
Jag skriver lite så får vi se vad som kommer ur mig.
Jag jobbade totalt ett år på Queen Elizabeth II. Ett av dom absolut vackraste skeppen som har gått på världens hav. Hon är en mycket vacker och mycket trilsk gammal tant. Underbar på alla sätt och vis. Jag brukade kallade henne för ”the old bitch”. 
Hon gick genom stormar och solsken, 8 meter höga vågor och spegelblanka sjöar. Hon tuffade på utan så mycket som en knarr till klagan…
Förstå gången jag såg henne blev jag förbluffad, stum av förundran. 300 meter lång och 12 våningar hög. Helt svartmålad nertill, röd i mitten och vit upptill. Jag stod vid hennes akter och såg på henne. Hon tog aldrig slut. Det var överväldigande.

När jag väl kunde komma ombord fortsatte förundran. Så otroligt vacker. Tänk er salongerna på titanic så får ni en hint. Och så STOR. Jag har förvisso dåligt lokalsinne men det tog en månad eller två innan jag hittade dit jag skulle. Inte alltid så lyckat om man är sent ute:-)

10-13 timmar om dagen, 7 dagar i veckan i 6 månader jobbade vi. Kunde hända någon enstaka gång att vi fick en frukost eller lunch ledig. Rasterna gick åt att sova på! Vi hade ändå rätt bra schema jämfört med många andra lyxkryssare. 

Har en kompis som jobbade runt 15-18 timmar om dagen på en annan kryssare!

Assistant waiter var min titel ombord och jag jobbade i en av 4 grillrestauranger ombord. Mitt jobb innebar att jag fick springa ut i köket och hämta all mat som min servitör fått beställt av gästerna. Vi hade ca 20 gäster per två servitörer och herregud vad man fick springa. Det var många rätter som skulle ut och helst samtidigt. Det var inte bara vi i restaurangen, vi hade ju runt 40 kollegor till som skulle ha mat till sina gäster. Det var stressigt, körigt och att köket lyckades så bra som dom gjorde är ett under. All eloge till dessa fantastiska kockar som lyckas få ut så mycket mat på så kort tid och dessutom lyckas med bedriften att alla tallrikar ser likadana ut och är varma. Mycket imponerande!

Minnena härifrån är många och härliga.
Just det ja! Jag har glömt en sak…

Välkomna ombord!


Betala notan

  • 4 juli, 08:47

Dela, splita, var för sig, en tar notan osv…
Att betala notan i Sverige är i sig ett fenomen som inte finns på många andra ställen på vår jord. Om jag går ut och käkar med nära vänner delar vi på notan, rakt av. Har jag ätit billigare denna gången blir det mer nästa. Dessutom är det mina vänner och hade jag haft råd hade jag  gärna betalat hela notan.

Men så gör vi inte här i Sverige. Här betalar alla för sig och gud bevars om man skulle få betala en krona mer än det man ätit och druckit för, då får det allt räknas om.

Jag har ett bra sätt att dela notan på. Alla räknar ut vad man ska betala, sen skriver man sitt namn på baksidan av kvittot med den summa man vill betala och sen lämnar man alla kort och kontanter med kvittot till servitören. Då gör man det lätt, både för sig själv och personalen. Idag finns det dock massor med olika sätt att dela notor på så fråga vad som funkar bäst för er servitris/servitör.

Är ni ett större sällskap som lägger ihop och en person betalar notan. Kolla så den personen lägger på den dricks ni lämnat.
Jag hade hand om ett större sällskap på Öland för en massa somrar sen. De var väldigt trevliga och vi hade skitkul ihop. Jag älskar när jag kan skoja med mina gäster och det kunde jag verkligen. När notan gick ut började dom räkna och dela och lade pengar på hög. När jag kom och tog betalt, lämnade en kille fram sitt kort och skrev noll kronor i dricks! Jag vet att folk hade lagt extra och berättade hela storyn för min hovmästare. Hovmästaren marschera iväg efter sällskapet och berättade högt och tydligt att dom just bjudit killen som betala på middag eftersom han inte skrivit på någon dricks. Han skämdes kan jag lova dig.

Så när ni ätit och druckit och det är dags för notan, prata genom hur ni vill göra och berätta det för er servitör och gärna mig:-)


Polisanmäld

  • 3 juli, 10:15

När man jobbar på ett säsongsjobb (fjällen, skärgården, sommarkrog) så träffar man otroligt mycket folk. De flesta har semester eller är lediga helt enkelt. 
Vi svenskar är glada för alkohol och dricker gärna lite extra när vi är lediga. Detta drickande uppmuntras med after-ski/beach, olika fester och andra roliga upptåg. 
Vissa blir överförfriskade och andra inte! Jag förstår att man lättare blir full om man åkt skidor eller solat en hel dag.
Det är vid dessa tillfällen då vi som blandar, häller upp och serverar måste ta vårt ansvar. Mot gäster, kollegor, chefer och lagar.
Vi får inte överservera, det är enligt svensk lag förbjudet och kan innebära att en krog förlorar sitt tillstånd.
Vi som jobbar måste följa denna lag som även skyddar oss och står på vår sida. Det innebär att vi har rätt att neka en gäst alkohol. Gör vi det hjälper det inte att tjata, tigga, be, skrika eller på annat sätt försöka övertala personalen att servera en alkohol. Som följande exempel.

Det kom in ett sällskap på fjällrestaurangen där jag jobbade som hovmästare en kväll.
 Några stycken var så fulla att de knappt kunde stå upp och några lite mindre berusade. Jag bestämde direkt att de inte skulle serveras någon alkohol.
Gäst: En biff och en stor stark tack.
Jag: En biff, men tyvärr inte alkohol till maten.
G: Vad då får vi inte äta här?
J: Jo absolut får ni äta.
G: Ja och dricka en öl till det.
J: Ni får äta vad ni vill men vi serverar er ingen alkohol!
G: Så vi får inte äta här alltså
Och så vidare…
En halvtimme senare står en av killarna i sällskapet och pratar med polisen för att anmäla mig för… Ja, jag vet faktiskt inte riktigt vad, men det slutade iaf med att gästerna gick därifrån utan att ha fått något att dricka.
Det låter kanske hårt men det ÄR vårt personliga ansvar och jobb att se till att ingen överserveras. Blir inte du själv väldigt tacksam om personalen säger till dig att det räcker? 
Jag skulle definitivt bli det!


Älskade Barn…

  • 2 juli, 11:29

Barn på krogen är inte helt lätt. Jag anser att barn ska vara barn, även på en restaurang men det är ett par saker att ta hänsyn som förälder. 

För det första ska man inte glömma bort att det är en arbetsplats. Därför är det inte bra om barnen springer runt som barn gärna gör när dom har tråkigt. Vi som jobbar på krogen måste kunna gå, komma fram och utföra vårt jobb på ett bra och tillfredsställande sätt, annars blir både vi och du som gäst lidande.
För det andra är man sällan ensam. Ta hänsyn till andra gäster! 
Sitter ditt barn och skriker som en galning kan det vara en bra ide att ta med hen ut så att barnet får lugna ner sig.
Vissa barn sitter som ljus, andra inte. Helt normalt med tanke på att de, precis som vi vuxna, är olika.

Är ditt barn litet är chansen stor att det ligger i en barnvagn. På det flesta restauranger är det ont om plats och därför får man inte ta in barnvagnen. Det kan även vara brandvägar som inte får blockeras! Bli inte arg om så är fallet. Försök lyssna på personalen så kommer ni säkert fram till något vettigt.

Själv tycker jag det är underbart med dessa små härliga varelser. Jobbade på ett ställe där min kollega och jag brukade ta med barnen till ett annat rum, sätta dom vid ett bord med kritor, papper och lite godis eller chips och jos. Fantastiskt uppskattat av föräldrarna som fick lite ro under sin middag. Och definitivt barnen som slapp sitta still hos föräldrarna.

Jobbar du på restaurang och inte riktigt vet vad göra med de små, ta med dem ut i köket, ritblock och pennor, ha någon typ av leksak, visa film eller bara prata med och mys med barnen. Det blir så mycket härligare då.

Så kära föräldrar, ta med era små yrväder på restaurang, men ta hänsyn till personal och de andra gästerna så får både ni och era barn en härlig upplevelse.


Våga klaga

  • 29 juni, 10:41

Det händer ju lite då och då att man, av olika anledningar, inte är nöjd med sitt restaurangbesök. Det kan bero på allt från långa väntetider, mat som inte är varm till riktigt dålig service! Råkar du ut för något som du inte är nöjd med, säg till, direkt! Det är inte pinsamt, du är inte till besvär. Du ska ju trots allt betala för maten och servicen och då kan du ställa krav. Är maten kall, inte tillräckligt tillagad eller på annat sätt icke tillfredsställande måste du säga till så fort du tagit första tuggan! Det hjälper sällan efteråt, speciellt inte som många tyvärr gör fel, de säger till när de ätit upp och ska betala notan. Då är det väldigt svårt för oss att som jobbar rätta till misstaget.

Är du missnöjd med servicen så ska du också säga till. Det är lite knivigare men be att få prata med hovmästaren eller restaurangchefen och framför dina åsikter.

En annan sak att tänka på om man klagar är att inte upprepa sig 1000 gånger och kommentera misstaget varenda gång servitören kommer till ditt bord. Har du fått någon typ av ersättning eller om servitören/servitrisen rättat till misstaget så blir det bara kaka på kaka och skapar dålig stämning.

Jag kallar det misstaget för alla som jobbar på krogen är precis som du en människa med själ, hjärta, tankar och känslor och precis som alla andra människor på vår jord gör vi misstag. Speciellt när det är väldigt stressigt.

Så nästa gång du äter ute och inte är 100% nöjd, våga vara osvensk och säg till.


Säsongsjobb

  • 5 juni, 12:42

Fina läsare! Ursäkta att inläggen kommer med så långa glapp! Jag jobbar otroligt mycket för tillfället samtidigt som jag planerar mitt eget bröllop! Men jag ska bättra mig, jag lovar!

Fjällen, Öland, skärgården och en lyxkryssare! Jag har hunnit med en hel del på mina snart 15 år i branschen!
När det kommer till säsongsjobb så finns det en hel del att tänka på! För det första så är det i stort sett alltid på en ort en bra bit från ditt hem. Det innebär att man får boende nära jobbet och det delar man med sina kollegor! Det kan vara längor, stugor eller annan typ av gemensamt boende! Ibland får man fixa själv men oftast har ”chefen” ett par alternativ!
Så tänk på det, om du inte fixar eget boende lär du få dela! Det tycker jag förvisso är en fördel för då har man en person som man kommer närmre och som blir mer som sin familj!

Mycket jobb, många timmar och långa dagar. Anledningen till att man åker iväg är för att jobba och tjäna pengar. Och jobbar gör man, det blir lätt 60-70 timmar per vecka. Och det är ok. Just för att man jobbar långt från hemmet. På en ort där det är specifika intressen som gäller, såsom skidåkning eller sol och bad. Man har inte sina vänner och sina vanliga intressen i närheten. Man kan inte bara träffa sina vänner på stan som man brukar göra.
Tro nu inte att man bara jobbar och inte gör något annat. Det finns tid över till så mycket. Åker man skidor är det perfekt att jobba i fjällen. Har man ett stort båtintresse är skärgården utmärkt. Sen hänger man med kollegorna, man festar, spelar kort, lagar mat, fikar, myser, har sex osv. Man får en underbar sammanhållning och det händer ofta att man hänger med varandra och jobbar i fjällen på vintern och en sommarkrog under våra härliga varma månader.

Att jobba så här ger massor i form av vänskap, kärlek, erfarenhet och dessutom en styrka som man inte får hemma. Man måste ju klara sig själv på ett annat sätt. Man lämnar sin trygghet bakom sig och kastar sig ut i ett äventyr. Ett äventyr som lönar sig. Så blir du sugen? Är du redo att kasta dig ut i livet och köra på?


Se fler artiklar»
ESTELLEBANNER parmesan_bild-300x300